ŽELEZARA U SMEDEREVU GRADI POSTROJENJA KOJA ĆE SMANJITI ZAGAĐENJE

Izvršni direktor proizvodnje „HBIS Srbija“ Vladan Mihailović navodi da je – s obzirom na to da je došlo do poremećaja svetskog, a posebno evropskog tržišta metala – proizvodnja metala u smederevskom postrojenju „HBIS Srbija“ nešto viša od 1,1 miliona odlivenih šiljkova, ali i da je sredinom 2023. zaustavljen rad visoke peći jedan.

,,Proizvodnju smo nastavili sa visokom peći dva, a na domaće tržište smo plasirali oko 35 odsto naših proizvoda. U zemlje bivše Jugoslavije smo izvezli oko 10 odsto, dok je ostatak plasiran u zemlje centralne i jugoistočne Evrope – Nemačku, Italiju, Austriju, Poljsku i Francusku“, kaže Mihailović.

Navodi i da su u kompaniji „HBIS Srbija“ spremni da ponovo pokrenu i visoku peć jedan, ukoliko tržište čelika i potrebe kupaca to budu zahtevali i podseća da su mnogi konkurenti takođe delimično obustavili proizvodnju zbog tržišnih poteškoća.

Ekološki izazovi

Železara je u martu 2022. otvorila novo ekološko postrojenje, a Mihailović ističe da je nova aglomeracija izgrađena po, tvrdi, najsavremenijoj tehnologiji u proizvodnji sintera, što doprinosi poboljšanju ekoloških standarda.

,,Nova aglomeracija koristi isključivo visokopećni gas umesto prirodnog gasa i opremljena je najsavremenijim postrojenjima za prečišćavanje gasova“, naglašava direktor proizvodnje „HIBS Srbija“.

Međutim, železara se i dalje suočava sa ekološkim izazovima, a kineski vlasnik se ugovorom obavezao na rešavanje problema zagađenja. Mihailović naglašava da su u kompaniji potpuno posvećeni unapređenju kvaliteta životne okoline i da se procesi prilagođavaju strogim zahtevima Evropske unije. Kao primer navodi da će „HBIS Srbija“ u 2024. izgraditi zaštitni zid oko otvorenog skladišta sirovina, čime će se, ističe, omogućiti smanjenje emisije sitnijih frakcija rude prilikom istovara.

,,U prethodnom investicionom ciklusu uložili smo više od 300 miliona evra u projekte poboljšanja kvaliteta životne sredine i energetske efikasnosti. Naredni ciklus će biti znatno veći“, naglašava sagovornik RTS-a.

Zagađenje i crvena prašina

Sela Radinac, Ralja i Vranovo kod Smedereva decenijama ukazuju na crvenu prašinu koja ih zasipa iz obližnje železare, a predstavnik „HBIS Srbija“ kaže da komapnija u konkretnom slučaju planira da izgradi konvertor broj četiri koji će imati elektrostatičko prečišćavanje komentorskih gasova.

,,To je takozvano suvo prečišćavanje u odnosu na sadašnje vlažno prečišćavanje gasova, a takođe ćemo izgraditi postrojenje za skladištenje konvertorskog gasa, koji će služiti i kao energent za ostala postrojenja“, zaključuje izvršni direktor „HIBS Srbija“ Vladan Mihailović u razgovoru za RTS.

Izvor: RTS

Related articles

Photo Vecteezy

SMANJENJE ŽELUCA KAO REŠENJE ZA GOJAZNOST – Doktor Skrobić O TOME KOJE SVE VRSTE OPERACIJA POSTOJE, o rizicima, ali i prednostima ove intervencije!

Gojaznost je u poslednjih 40 godina sveprisutna u celom, ali posebno u zapadnom svetu, gde u SAD, ovoj kategoriji pripada preko 15 posto populacije, rekao je digestivni hirurg dr Ognjen Skrobić. Dodaje da nažalost, Evropa počinje da ih prati, pa je, kako kaže, i kod nas sve više takvih pacijenata. Body mass iznad 40 ili […]

NUDI KUĆU I PLAC U ZAMENU ZA AUTOMOBIL: Daje i sve stvari, cena nije fiksna! Ponuda završila na polovnjacima

Jedan čovek nudi plac i kuću u Mačvi u zamenu za automobil. Na oglasima za oglašavanje nekretnina na Fejsbuku jedan čovek u Mačvi nudi kuću i plac, blizu vode u zamenu za automobil! Oglas se pojavio na jednoj od Fejsbuk grupa na kojima obični ljudi lično nude svoje nekretnine, bez posrednika, kako bi cena bila povoljnija i za kupca […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *