ŽENE SA GRENLANDA TUŽE DANSKU: 60-tih im ugrađivali intramaterične uređaje bez njihovog znanja ili pristanka

KOPENHAGEN: Grupa žena sa Grenlanda traži na sudu kompenzaciju od bivše kolonijalne vlasti, Danske, zbog kampanje nedobrovoljne kontrole rađanja pokrenute šezdesetih godina prošlog veka, saopštio je danas njihov advokat.

Foto: Pixabay.com

Kampanja kontrole rađanja dospela je u žižu javnosti kada je danski javni servis DR objavio 2022. godine da izveštaji pokazuju da je u periodu između 1966. i 1970. godine, 4.500 intramateričnih uređaja ugrađeno u žene i devojčice od 13 godine, bez njihovog znanja ili pristanka, preneo je Rojters.

Ovaj slučaj je samo jedan koji je izbio na videlo u prethodnim godinama, uz optužbe da su se danske vlasti neprimereno ponašale prema građanima bivše kolonije.

Danska se javno izvinila 2022. godine žrtvama eksperimenta iz pedesetih godina, kada su deca sa Grenlanda odvedena u Dansku.

Grenland je bio danska kolonija do 1953. godine, ali je sada autonomna teritorija Danske, sa populacijom od nešto iznad 57.000 ljudi.

Related articles

KRIZA I PREKRETNICA KA ZELENOJ ENERGIJI, SRBIJA U JEDNOM IZVORU IMA VEĆI POTENCIJAL OD NEMAČKE

Svetska energetska kriza i rat u Ukrajini ubrzavaju gradnju postrojenja obnovljive energije. Međunarodna agencija za energiju saopštava da će globalni kapaciteti zelene energije narednih pet godina biti duplo veći nego danas. Najisplativije su solarne elektrane i vetroparkovi. Iz Vlade poručuju da i Srbija ima ozbiljne zelene planove. Svet je spreman da u narednih pet godina doda količinu […]

Ministar Cvetković obišao Industriju skroba „Jabuka“ u Pančevu: Ovo je pokazatelj da Vlada Srbije jednako podržava i domaće i strane investitore

Ministar privrede Slobodan Cvetković danas je posetio Industriju skroba „Jabuka“ u Pančevu, privredno društvo koje posluje u oblasti prehrambene industrije, a nalazi se u sastavu Almeks grupe. -Ovih dana se polemisalo da li je domaća privreda, uslovno rečeno, diskriminisana u ondosu na stranu, ali podrška za investiciju Industriji skroba „Jabuka“ je pokazatelj da Vlada Srbije […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *