ZIMA ĆE ZALEDITI SRBIJU OD OVOG DANA Prognoza za večeras obećava nevreme i značajno zahlađenje

Foto: Pexels

Posle još nekoliko toplih dana osetno hladnije uz moguće snežne padavine nad većim delom regiona. U nizijama se ne očekuje viši snežni pokrivač. Saznajte kakvo nas vreme očekuje do kraja januara u najnovijoj prognozi vremena za Srbiju.

Kako navodi meteorolog Marko Čubrilo, danas posle podne i uveče sa daljim jačanjem ciklona južni vetar u pojačanju te će nad najvećim delom BiH, C.Gore, istočne Hrvatske i Srbije na udare biti jak do olujan, ponegde i preko 25m/s. Na sreću, u drugom delu noći južni vetar u postepenom slabljenju.

– Do petka relativno toplo uz kišu povremeno, dok se u četvrtak očekuje početak zahlađenja koja će od petka usloviti hladnije vreme uz snežne padavine svim predelima preko 700mnv, a snega bi trebalo biti i u nizijama – najavljuje Čubrilo.

Kako modeli još nemaju tačnu putanju tog ciklona čije se formiranje očekuje u četvrtak ima jako mnogo oscilacija u proračunima kada je količine snega i njegov raspoored u pitanju, posebno za nizije, stoji u prognozi.

– Za sada stoji da se u predelima ispod 700mnv ne očekuje nikakav velik sneg i da će ga najčešće biti do 5cm, a ponegde na severoistoku i istoku regiona bi pokrivač mogao i izostati, ali treba sačekati barem do srede ili četvrtka kada će modeli imati konačnu opciju kretanja ciklona, a padavine će u potpunosti ući u opseg visokorezolucionih modela – precizira Čubrilo.

Jutarnji GFS model ima sneg već u petka, dok ga nema za dolaeći vikenda pa ga ponovo ponegde ima od nedelje, dok ge ECMWF ima tek od subote. ICON ima snežne padavine od noći ka suboti, navodi se.

– Temperatruure će od petka svakako biti niže i maksimumi bi se trebali kretati od -1 do +3 stepena Celzijusa. Vetar će okrenuti na umeren severozapadni, ali se olujni udari ne očekuju – kaže meteorolog.

Posle 25.01. verovatmo suvo i prosečno hladno, a za početak februara ima jako mnogo opcija pri čemu je jedna od njih moguće novo, jače, zahlađenje.

Spremite se na vrlo jak vetar danas posle podne i uveče, dok se zima vraća, lili je bolje reći tek dolazi od petka, zaključuje Čubrilo.

Izvor: Alo.rs

Related articles

PAS ZIGI VELIKI HEROJ Nanjušio preživelu osobu u ruševinama, lokalne službe trenutno rade na izvlačenju lica

Na Instagram profilu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije objavljena je vest da je pas Zigi još jednom dokazao da je ravnoprav član Specijalističkog tima, kako navode on je nanjušio živu osobu – Vatrogasac Zigi je još jednom pokazao zašto ga smatramo ravnopravnim članom Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih […]

PRILAGOĐAVANJE PREHRAMBENIH SISTEMA KLIMATSKIM PROMENAMA

U Kongresnom centru Master u Novom Sadu, povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, u a u okviru 90. Poljoprivrednog sajma, održan je Nacionalni dijalog o transformaciji prehrambenih sistema u Srbiji. Dijalog je organizovan u saradnji Organizacije za hranu i poljoprivredu – FAO, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Nacionalne asocijacije Serbia Organika. Panelu je prisustvovala Vedrana Ilić, pomoćnik ministra […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *