ZIMA ĆE ZALEDITI SRBIJU OD OVOG DANA Prognoza za večeras obećava nevreme i značajno zahlađenje

Foto: Pexels

Posle još nekoliko toplih dana osetno hladnije uz moguće snežne padavine nad većim delom regiona. U nizijama se ne očekuje viši snežni pokrivač. Saznajte kakvo nas vreme očekuje do kraja januara u najnovijoj prognozi vremena za Srbiju.

Kako navodi meteorolog Marko Čubrilo, danas posle podne i uveče sa daljim jačanjem ciklona južni vetar u pojačanju te će nad najvećim delom BiH, C.Gore, istočne Hrvatske i Srbije na udare biti jak do olujan, ponegde i preko 25m/s. Na sreću, u drugom delu noći južni vetar u postepenom slabljenju.

– Do petka relativno toplo uz kišu povremeno, dok se u četvrtak očekuje početak zahlađenja koja će od petka usloviti hladnije vreme uz snežne padavine svim predelima preko 700mnv, a snega bi trebalo biti i u nizijama – najavljuje Čubrilo.

Kako modeli još nemaju tačnu putanju tog ciklona čije se formiranje očekuje u četvrtak ima jako mnogo oscilacija u proračunima kada je količine snega i njegov raspoored u pitanju, posebno za nizije, stoji u prognozi.

– Za sada stoji da se u predelima ispod 700mnv ne očekuje nikakav velik sneg i da će ga najčešće biti do 5cm, a ponegde na severoistoku i istoku regiona bi pokrivač mogao i izostati, ali treba sačekati barem do srede ili četvrtka kada će modeli imati konačnu opciju kretanja ciklona, a padavine će u potpunosti ući u opseg visokorezolucionih modela – precizira Čubrilo.

Jutarnji GFS model ima sneg već u petka, dok ga nema za dolaeći vikenda pa ga ponovo ponegde ima od nedelje, dok ge ECMWF ima tek od subote. ICON ima snežne padavine od noći ka suboti, navodi se.

– Temperatruure će od petka svakako biti niže i maksimumi bi se trebali kretati od -1 do +3 stepena Celzijusa. Vetar će okrenuti na umeren severozapadni, ali se olujni udari ne očekuju – kaže meteorolog.

Posle 25.01. verovatmo suvo i prosečno hladno, a za početak februara ima jako mnogo opcija pri čemu je jedna od njih moguće novo, jače, zahlađenje.

Spremite se na vrlo jak vetar danas posle podne i uveče, dok se zima vraća, lili je bolje reći tek dolazi od petka, zaključuje Čubrilo.

Izvor: Alo.rs

Related articles

Photo Vecteezy

Poljaci uvrstili domaću mačku u „invanzivnu vanzemaljsku vrstu“: Poljske mačke ubiju140 miliona ptica godišnje!

U odluci, koju je ovog meseca donela državna Poljska akademija nauka, navodi se šteta koju domaće mačke nanose pticama i drugim divljim životinjama, navodi Asošiejted pres. Mačke u Poljskoj ubiju oko 140 miliona ptica svake godine, istakao je biolog Vojčeh Solac.  Prema Solarcu, institut je naveo preko 1.780 vrsta kao invazivnih u nacionalnoj bazi podataka […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *