ZNATE LI DA JE VOJVODINOM NEKAD ODJEKIVALO AVE CEZARE?! Ovde se nalazio drugi najveći rimski hipodrom!

Drugi najveći hipodrom na svetu iza Circusa maximusa u Rimu, malo ljudi zna, nalazio se u današnjoj Sremskoj Mitrovici, nekadašnjem rimskom Sirmijumu (jednoj od 4 prestonice Rimske imperije). Velelepna građevina bio je čuveni Sirmijumski hipodrom i nalazio se u današnjem samom centru grada.

Oni koji vole antičku istoriju na tlu Srbije uskoro će moći da se upoznaju sa ovom grandioznom predstavom jer će na spektakularan način biti predstavljena posetiocima u virtuelnoj prezentaciji u Vizitorskom centru Carske palate u Sremskoj Mitrovici.

Odobrena su sredstva za 3D animaciju kompleksa Carske palate Sirmijuma u okviru koga se u antičko doba nalazio i čuveni hipodrom ili cirkus, kako se tada nazivao. Otkriven je prilikom arheoloških istraživanja 60-ih i 70-ih godina prošlog veka. Sastojao se od ulaznog dela (karceres), sa kog su polazile kočije, trkališne staze (arena) u sredini kojom se protezala zidna konstrukcija (spina) obložena mermernim pločama i ukrašena statuama i prostora za gledaoce. U njemu su se pored konjskih trka sa kočijama odigravale i borbe životinja i gladijatorske borbe.

Trke dvoprega ili četvoroprega raspaljivale su strasti gledalaca koji su vatreno navijali, dok su kočijaši šibali konje, ali se i međusobno udarali. Sve to je posmatrao car sa svitom iz svečane lože, kome je to bila jedina prilika da se neposredno pojavi pred narodom i koga je obasipao slatkišima ili novčićima, dok mu je 50.000 gledalaca klicalo “Ave, cezare!”.

Stručnjaci kažu da su igre koje su se održavale na hipodromu simbolizovale tradicionalni kult Sunca i četiri elementa.

Na hipodromu ništa nije bilo slučajno, sedam krugova svake trke označava sedam dana u nedelji, 24 trke koje se odvijaju – 24 sata dana, a 12 ulaznih kapija – 12 meseci u godini.

 

Related articles

DOM ZDRAVLjA otvorio telefonsku liniju PSIHOLOŠKE PODRŠKE Cilj je prevencija poremećaja iz spektra mentalnog zdravlja

U trenucima kada naša zemlja svedoči tragedijama koje pogađaju i pojedince, i porodice, u Domu zdravlja, kako se kaže u saopštenju, imaju obavezu da se ne ogluše na očigledne pozive na pomoć koje nam ovi nemili događaji šalju te od danas, 27. marta, pokreću otvorenu liniju psihološke pomoći. Linija će biti otvorena svakog radnog dana od 7 do 20 časova […]

U SPECIJALNOM REZERVATU PRIRODE „KARAĐORĐEVO” GODIŠNjA DOZVOLA Trajno zaštićeni linjak i zlatni karaš 5.000 DINARA

U južnom delu Specijalnog rezervata prirode „Karađorđevo” nalazi se ribarsko područje, koje čini oko 1.400 hektara kanala, rukavaca i bara, a kako je za „Dnevnik” rekao Dragan Ćulibrk, rukovodilac radne jedinice šumarstva, lovstva i ribarstva u SRP „Karađorđevo”, u rezervatu je zastupljen rekreativni ribolov. Deo Bukinskog rita je značajno prirodno mrestilište i stanište riba ovog […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *