Poljoprivrednik iz Vranče Dobio Milionsku Odštetu zbog Auto-Puta A7

Poljoprivrednik iz Vranče dobio je ogromnu odštetu zbog štete koju mu je naneo auto-put A7 Moldavija. Kazna još nije pravosnažna, ali sud je presudio u njegovu korist, odobrivši mu više od 36 puta veću sumu nego što je ponudila rumunska država.


Suđenje i Presuda

Sud u Vranči je 18. juna 2024. godine presudio da kompanija iz Vranče, „Soc Viorelor International Com SRL“, treba da dobije odštetu od 14.566.417 evra (75.454.809 leja) zbog štete nanete poslovanju zbog prolaska trase auto-puta A7. Rumunska država, preko Ministarstva saobraćaja i infrastrukture i C.N.A.I.R. S.A., ponudila je samo 40.692 evra (203.461 leja) kao kompenzaciju.

Sud je delimično uvažio zahtev tužilaca i naložio delimično ukidanje rešenja o eksproprijaciji, utvrdivši da je vrednost naknade u korist tužilaca za eksproprijaciju zemljišta ukupne površine 100.985 kvadratnih metara van grada Tifešti 14.566.417 evra. Na odluku se može uložiti žalba Sudu u Vranči u roku od 30 dana od dana saopštenja.

Foto: Freepik.com

Izjava Poljoprivrednika

Poljoprivrednik Viorel Mațovei, iz opštine Šifešti, optužio je 5. jula 2022. godine da će trasa sektora Fočani-Bakau auto-puta A7 uništiti njegov biznis u koji je uložio preko 13 miliona evra. Posedovao je organsku farmu krava koja je zatvorena.

Foto: Freepik.com

„Sada je kasno, a jedini način da dobijete odštetu je da se obratite sudu. Imao sam najveću organsku farmu krava u zemlji, morao sam da poštujem mnoge stroge uslove, što više nije moguće pošto će auto-put prolaziti kroz farmu. Daću vam još jedan primer: u slučaju organske farme, morao sam da obezbedim minimalno 27 kvadratnih metara otvorenog prostora za kretanje za svaku kravu. A na farmi sam imao 830 životinja. Nemojte me pogrešno shvatiti: ja takođe želim razvoj, želim i auto-puteve u Rumuniji, ali ovaj auto-put uništava moj biznis od miliona evra, a da ne dobijam pravičnu nadoknadu“, rekao je Mațovei pre dve godine.


 

 

Izvor: Agropress

Related articles

AUTOPUT DO BOLjARA ZA 3,5 GODINE, DO MORA ZAVISI OD CRNE GORE „Automobilom za pet do šest sati do crnogorskog primorja”

KOPAONIK: Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu da autoput do Crne Gore, do Boljara može biti gotov za tri i po do četiri godine, ali da ostatak puta do mora zavisi od crnogorske strane koja još nije ugovorila izgradnju svog dela. Vesić je to rekao na panelu […]

JEZERO ĆELIJE – DOM ZA PTICE, ZAŠTIĆENE VRSTE I PLUTAJUĆI OTPAD

Jezero Ćelije, koje se nalazi kod Kruševca, i ove godine jedno je od najzagađenijih u našoj zemlji. U nekada čistoj vodi, punoj riba, sada plivaju samo otpad i plastika. I ranije smo pisali o ovom jezeru, početkom 2021. godine čelična sajla, koju su postavili radnici JKP “Vodovod-Kruševac“ i Ribočuvarske službe “Rasina” uspela je da zadrži plutajući otpad i […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *