Za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju više od 23 milijarde dinara

photo: vecteezy

Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, usvojena je na sednici Vlade, za šta su obezbeđena sredstva u ukupnom iznosu od 23.125.365.000 dinara.

Podsticaji su kreirani tako da na optimalan način i kroz unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava podržavaju nedovoljno razvijene oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i područja sa otežanim uslovima rada.

Ove mere su glavni predmet usklađivanja sa šemama Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije, tako da se postepena transformacija sprovodi kao deo procesa pristupanja EU.

Usvojena je i Uredba o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2023. godini, u ukupnom iznosu od 355 miliona dinara.

Uredbom su obuhvaćene sledeće oblasti: zaštita prirode i klimatske promene, zaštita životne sredine neklasifikovana na drugom mestu, podsticaji za programe upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima od nacionalnog interesa i javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama.

Izvor: Energetski portal

Related articles

PREGLED BROJNOG STANjA DIVLjAČI Gospođinčani imaju šta da izbroje

U LU “Fazan” iz Gospođinaca u nedelju je obavljeno brojanje zečeva. Brojke su neumoljive, a stanje potpuno zadovoljavajuće, jer prostom matematikom se pokazalo da na 100 hektaraima 49,58 zečeva, odnosno 50 jedinki na pomenutoj površini. To je, kažu Gospođinčani, tendencija blagog povećanja. Ako se tome doda  da je nedavno izbrojano 340 grla srneće divljači, a […]

ATOMSKA ENERGIJA: DA ILI NE Srbija čeka nuklearne reaktore

Električne energije u svetu sve će više nedostajati, energija će biti sve skuplja i biće je sve manje, pa mnogi ukazuju da je budućnost u nukleranoj energiji. U Srbiji nukelarki nema i postoji moratorijum na izgradnju nuklearki, ali smo okruženi nuklearnim reaktorima – u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, Švajcarskoj… Da li će ih biti u […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *