ATLANTSKA ŠUMA PROGLAŠENA ZA VODEĆU INICIJATIVU ZA OBNOVU

Protežući se od severoistočnog Brazila prema jugu duž atlantske obale i unutrašnjosti do severoistočne Argentine i istočnog Paragvaja, Atlantska šuma je složen pejzaž koji se sastoji od više ekosistema i ogromnog biodiverziteta. To je takođe jedan od najugroženijih bioma na svetu – izgubio je 88 odsto svoje prvobitne vegetacije samo u Brazilu, navodi se na sajtu WWF-a.

Godinama su se zajednice, pojedinci i organizacije okupljali da bi obnovili Atlantsku šumu. Poznat kao pakt tri nacije atlantske šume – Trinacional Atlantic Forest Pact, njihov hitan i vitalan rad je sada proglašen od strane UN kao jedan od 10 svetskih vodećih inicijativa za obnovu.

Sa zajedničkim ciljem obnove 15 miliona hektara do 2050. godine, Trinacionalni pakt je prekogranična koalicija koja okuplja preko 300 organizacija za obnovu Atlantske šume. Koalicija je predvođena Atlantskim paktom za obnavljanje šuma i Trinacionalnom mrežom za obnovu Atlantskih šuma, koja ima organizacije iz Argentine, Brazila i Paragvaja.

Priznanje Ujedinjenih nacija potvrđuje da obnova mora da ide dalje od sadnje drveća i da promoviše višestruke koristi za prirodu i ljude, uključujući stvaranje posla i prihoda.

Više od 20 kriterijuma za ocenjivanje razmatrano je za World Restoration Flagship nagradu, uključujući učešće lokalnih zajednica u donošenju odluka, stvaranje koalicija, doprinos međunarodnim sporazumima za smanjenje emisija, potencijal rasta i drugo.

Širom sveta bilo je 156 predloga za dobijanje titule World Restoration Flagship, od kojih je prvih 10 proglašeno na Konferenciji UN o biodiverzitetu u Montrealu, Kanada. Pored Atlantske šume, takođe su dobile pomenutu titulu i inicijative u Africi, Okeaniji, Centralnoj Americi, Bliskom istoku i Aziji.

Izvor: WWF

Related articles

Foto: Pexels

ZIMA ĆE ZALEDITI SRBIJU OD OVOG DANA Prognoza za večeras obećava nevreme i značajno zahlađenje

Posle još nekoliko toplih dana osetno hladnije uz moguće snežne padavine nad većim delom regiona. U nizijama se ne očekuje viši snežni pokrivač. Saznajte kakvo nas vreme očekuje do kraja januara u najnovijoj prognozi vremena za Srbiju. Kako navodi meteorolog Marko Čubrilo, danas posle podne i uveče sa daljim jačanjem ciklona južni vetar u pojačanju te […]

Photo Vecteezy

BMW UVODI NOVINE: Za grejanje sedišta-pretplata!

Prošle godine se dobar deo funkcija za automobile ove marke, otključavao jednokratnim doplatama, međutim kompanija BMW se odlučila za novi sistem. Najavili su da će za pojedina vozila na određenim tržištima, naplaćivati grejanje prednjih sedišta preko pretplate – 18 dolara mesečno ili 180 dolara godišnje. Naravno postoji i u ovom slučaju mogućnost jednokratne doplate i […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *