DANAS SE OBELEŽAVA SVETSKI DAN KITOVA

Svetski dan kitova obeležava se svake godine, treće nedelje u februaru, a ove godine taj dan je 19. februar. Ova bića predstavnici su kako svoje vrste, tako i čitavog morskog područja i njegovih stanovnika.

Među različitim vrstama, u koje spadaju beli kit, grenlandski kit, kit ulješura i drugi, plavi kit se ističe ne samo kao najveći među njima, već i kao najveća životinja na planeti koja može da dosegne i do 30 metara dužine i 120 tona težine. Prema podacima Svetske fondacije za prirodu (WWF), procenjuje se da je plavih kitova pre njihove eksploatacije, koja započinje oko 1900. godine, bilo preko 220.000, dok je danas taj broj sveden na oko 3.000 jedinki.

Ekologija podstiče buđenje biocentrizma, shvatanja prema kojem svako živo biće ima vrednost samo po sebi, bez konteksta koliko je važno za čoveka i njegove interese. Iako ova životinja zaslužuje takvu vrednost, njen značaj veliki je i za ostala živa bića, među kojima je i čovek.

Brojni su razlozi zbog čega su ove životinje ugrožene, a njihovim nestankom biće ugrožena sva bića na planeti. Najveću odgovornost ponovo nosi čovek.

Izlovljavanje ovih životinja samo je jedan od razloga njihovog nestanka, iako nimalo beznačajan razlog. Veliki broj strada zbog plovidbe brodova, koji svojom nepažnjom udaraju u njih. Tome doprinose i klimatske promene, koje tope led na polovima i omogućavaju da brodovi prolaze rutama kojima do tada nije bilo moguće prići. Upravo je jedan od najugroženijih vrsta severnoatlantski desni kit.

Njihova staništa su degradirana. Izlivanje nafte i drugih zagađujućih materija jesu pretnja, ipak najvaća u savremenom svetu ostaje mikroplastika koje je u okeanima svakim danom sve više, a koju ove životinje unose putem lanca ishrane. Ovde nastupa svaki pojedinac, svakom odlukom da plastični otpad odloži na pravilan način, čime plastika neće završiti u okeanu.

Kitovi apsorbuju značajne količine ugljen-dioksida, što i za čoveka koji druga živa bića vrednuje u odnosu na korist koju on ima od njih, treba da bude dovoljan razlog probudi svoju svet o važnosti očuvanja kitova.

Svetski dan kitova obeležava se još od 1980. godine, zahvaljujući osnivaču Fondacije za pacifičke kitove koji je želeo da se podigne svest o opasnosti od njihovog izumiranja.

Izvor: Energetski portal

Related articles

IMA NADE ZA SRPSKU POLJOPRIVREDU: Mladi talenti napravili bolju i duplo jeftiniju prskalicu od evropskih!

Domaća industrija mehanizacije zadaje udarac strancima svojim novim izumima! Dva mlada momka,poljoprivredna inženjera sa smera poljoprivredne mehanizacije, Aleksandar Labanac i Lazar Turšijan, konstruisala su izum koji može biti konkurentan po kvalitetu, ali i ceni stranim proizvođačima poljoprivrednih mašina. Reč je o poljoprivrednoj prskalici! Kada su svojevremeno nestali giganti IMT i IMR sa njima kao da […]

TAJNE SLUŽBE KORISTILE SU GA ZA ELIMINACIJU POLITIČKIH PROTIVNIKA: Evo koja biljka iz bašte je služila bioterorizmu

Jedna njegova semenka može ubiti dete, a desetak-odraslog čoveka. Uprkos svojim raskošnim crvenim plodovima koja može da ulepša mnoge bašte, ricinus je veoma otrovna biljka. U našem narodu je zovu skočac i crveni čičak (lat. Ricinus communis). Otrovni su svi delovi biljke, ali je koncentracija otrova najveća u semenkama. Simptomi trovanja su povraćanje i dijareja […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *