DANAS SE OBELEŽAVA SVETSKI DAN KITOVA

Svetski dan kitova obeležava se svake godine, treće nedelje u februaru, a ove godine taj dan je 19. februar. Ova bića predstavnici su kako svoje vrste, tako i čitavog morskog područja i njegovih stanovnika.

Među različitim vrstama, u koje spadaju beli kit, grenlandski kit, kit ulješura i drugi, plavi kit se ističe ne samo kao najveći među njima, već i kao najveća životinja na planeti koja može da dosegne i do 30 metara dužine i 120 tona težine. Prema podacima Svetske fondacije za prirodu (WWF), procenjuje se da je plavih kitova pre njihove eksploatacije, koja započinje oko 1900. godine, bilo preko 220.000, dok je danas taj broj sveden na oko 3.000 jedinki.

Ekologija podstiče buđenje biocentrizma, shvatanja prema kojem svako živo biće ima vrednost samo po sebi, bez konteksta koliko je važno za čoveka i njegove interese. Iako ova životinja zaslužuje takvu vrednost, njen značaj veliki je i za ostala živa bića, među kojima je i čovek.

Brojni su razlozi zbog čega su ove životinje ugrožene, a njihovim nestankom biće ugrožena sva bića na planeti. Najveću odgovornost ponovo nosi čovek.

Izlovljavanje ovih životinja samo je jedan od razloga njihovog nestanka, iako nimalo beznačajan razlog. Veliki broj strada zbog plovidbe brodova, koji svojom nepažnjom udaraju u njih. Tome doprinose i klimatske promene, koje tope led na polovima i omogućavaju da brodovi prolaze rutama kojima do tada nije bilo moguće prići. Upravo je jedan od najugroženijih vrsta severnoatlantski desni kit.

Njihova staništa su degradirana. Izlivanje nafte i drugih zagađujućih materija jesu pretnja, ipak najvaća u savremenom svetu ostaje mikroplastika koje je u okeanima svakim danom sve više, a koju ove životinje unose putem lanca ishrane. Ovde nastupa svaki pojedinac, svakom odlukom da plastični otpad odloži na pravilan način, čime plastika neće završiti u okeanu.

Kitovi apsorbuju značajne količine ugljen-dioksida, što i za čoveka koji druga živa bića vrednuje u odnosu na korist koju on ima od njih, treba da bude dovoljan razlog probudi svoju svet o važnosti očuvanja kitova.

Svetski dan kitova obeležava se još od 1980. godine, zahvaljujući osnivaču Fondacije za pacifičke kitove koji je želeo da se podigne svest o opasnosti od njihovog izumiranja.

Izvor: Energetski portal

Related articles

Kamile sa Balkana! Zvuči neverovatno: Živele su na području Srbije, a kralj Milutin celo krdo poklonio jednom manastiru

Malo je poznato da su tokom istorije kamile bile po prilično uobičajena pojava na ovim prostorima. Dok danas ove životinje vezujemo isključivo za toplije, egzotičnije krajeve i turističke atrakcije sa severa Afrike, pre više od hiljadu godina one su bile u upotrebi i na prostoru Srbije. Na jutjub kanalu “Fondacija Neozoik” osvanuo je snimak o kamilama na […]

NOVCEM OD NAKNADE ZA KORIŠČENJE ŠUMA NOVI DRVOREDI I OZELENJAVANJE PIROTA

Oko dva miliona dinara, koja Gradska uprava Pirot planira da prihoduje od naknade za koriščenje šuma i šumskog zemljišta u 2023. godini, iskoristiće za formiranje drvoreda pored pešačke staze kod Gradske bolnice, kao i za pošumljavanje i ozelenjavanje na još tri lokacije u gradu. 405.000 dinara biće iskorišćeno za nabavku sadnica, prateće opreme i radove na drvoredu […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *