EKO TURIZAM BUDUĆNOST PUTOVANJA

Photo Vecteezy

Ekološki izazovi zahtevaju da svaki segment društvenog života bude prožet odgovornim odnosom prema životnoj sredini. Urbani život nam nudi eko proizvode i usluge, bilo da je reč o ambalaži pogodnoj za reciklažu, električnim vozilima ili poslovnim objektima koji električnu energiju dobijaju putem obnovljivih izvora.

Turizam predstavlja segment društvenog života koji treba da nam omogući da i tokom odmora ostanemo odgovorni prema prirodi.

Iako su ekološke teme dobile na širem značaju tek poslednjih godina, pojam eko turizma pojavio se u prošlom veku. Još 1991. godine, osnovano je i Udruženje Ekološkog turizma kao neprofitna organizacija čiji je cilj promovisanje održivog turizma u Evropi.

Ne moramo da tražimo daleke turističke destinacije kako bismo mogli da uživamo u ekološki održivom odmoru. Turističke organizacije u našoj zemlji, nude nam putovanja kroz celu Srbiju, na kojima možemo da obiđemo naša prirodna bogatstva ne ostavljajući negativan ekološki otisak.

Photo Vecteezy

Ukoliko ste ljubitelji etno sela, možete da posetite i neka od eko sela Srbije Koštunići, Vraneša i Kedar, koja imaju duh etno sela uz još odgovorniji odnos prema prirodi.

Ukoliko biste ipak krenuli na druže putovanje, prva održiva turistička zajednica u Evropi, kompanija Ecobnb nudi održiv smeštaj širom sveta. Njihov cilj je promovisanje odgovornog turizma koji uključuje održiv smeštaj, organsku hranu, zelena putovanja i ekološki prihvatljive rute izleta, kao i električnu energiju koja se 100 odsto dobija iz obnovljivih izvora.

Iako je u Srbiji prepoznat značaj eko turizma, potrebno je da se ovaj trend razvoja nastavi podstičući druge turističke organizacije da svoje poslovanje usmere prema smanjenju negativnog uticaja na prirodnu okolinu.

Izvor: Enegretskiportal.rs

Related articles

photo: Vecteezy

JUNSKE VEČERI NA FRUŠKOJ GORI NEZAMISLIVE SU BEZ OVIH SIMPATIČNIH STANOVNIKA: Evo ko je zaslužan za nestvarne prizore

U drugoj polovini juna možemo ih videti i kod nas, naročito na Fruškoj gori. Šta je to sićušno, što leti i svetli u mraku? Tople junske večeri nezamislive su bez malih treperavih svetala – to su svici. U poslednjih nekoliko dana sve više mališana se susreće sa ovim interesantnim insektima, koji su očigledni pokazatelji da […]

U NIKŠIĆU USKORO POČINJE PROIZVODNJA SOLARNIH PANELA

Nedavno je zvanično počela sa radom EPCG Željezara Nikšić. Izvršni direktor te kompanije Đorđije Manojlović, kaže da je za sad zaposleno 200 bivših radnika Željezare, te da se početak proizvodnje solarnih panela očekuje za mesec i po, do dva. Uskoro će, kaže, biti raspisan i konkurs na kojem mogu da učestvuju svi zainteresovani. Manojlović je u emisiji […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *