EKO TURIZAM BUDUĆNOST PUTOVANJA

Photo Vecteezy

Ekološki izazovi zahtevaju da svaki segment društvenog života bude prožet odgovornim odnosom prema životnoj sredini. Urbani život nam nudi eko proizvode i usluge, bilo da je reč o ambalaži pogodnoj za reciklažu, električnim vozilima ili poslovnim objektima koji električnu energiju dobijaju putem obnovljivih izvora.

Turizam predstavlja segment društvenog života koji treba da nam omogući da i tokom odmora ostanemo odgovorni prema prirodi.

Iako su ekološke teme dobile na širem značaju tek poslednjih godina, pojam eko turizma pojavio se u prošlom veku. Još 1991. godine, osnovano je i Udruženje Ekološkog turizma kao neprofitna organizacija čiji je cilj promovisanje održivog turizma u Evropi.

Ne moramo da tražimo daleke turističke destinacije kako bismo mogli da uživamo u ekološki održivom odmoru. Turističke organizacije u našoj zemlji, nude nam putovanja kroz celu Srbiju, na kojima možemo da obiđemo naša prirodna bogatstva ne ostavljajući negativan ekološki otisak.

Photo Vecteezy

Ukoliko ste ljubitelji etno sela, možete da posetite i neka od eko sela Srbije Koštunići, Vraneša i Kedar, koja imaju duh etno sela uz još odgovorniji odnos prema prirodi.

Ukoliko biste ipak krenuli na druže putovanje, prva održiva turistička zajednica u Evropi, kompanija Ecobnb nudi održiv smeštaj širom sveta. Njihov cilj je promovisanje odgovornog turizma koji uključuje održiv smeštaj, organsku hranu, zelena putovanja i ekološki prihvatljive rute izleta, kao i električnu energiju koja se 100 odsto dobija iz obnovljivih izvora.

Iako je u Srbiji prepoznat značaj eko turizma, potrebno je da se ovaj trend razvoja nastavi podstičući druge turističke organizacije da svoje poslovanje usmere prema smanjenju negativnog uticaja na prirodnu okolinu.

Izvor: Enegretskiportal.rs

Related articles

Ovo je junak kom je posvećen Marš na Drinu: Bio je komandant čuvenog Gvozdenog puka, a o njegovom junaštvu se i danas priča!

Prema zabeleškama hroničara, u Kolubarskoj bici u Prvom svetskom ratu srpski vojnici su pokazali nezabeleženo junaštvo. I to ne samo seljaci od kojih je srpska armija uglavnom bila sastavljena, već i njihovi nadležni oficiri i podoficiri. Među mnogobrojnima, izdvaja se i pukovnik Milivoje Stojanović Brka, slavni komandant Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, u narodu nazvanog Gvozdeni […]

„ELEKTROPRIVREDA RS“ GRADI MREŽU STANICA ZA PUNJENJE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

„Elektroprivreda Republike Srpske’’ kreće u izgradnju mreže za punjenje električnih vozila u koju će uložiti 2,4 miliona maraka. Ako se plan ispuni, svaki četvrti punjač u Bosni i Hercegovini biće njihov. Planom javnih nabavki ovog preduzeća, predviđena je izrada studije izvodljivosti za 50 stanica na koju će biti utrošeno 400.000 KM, a zatim i njihovo postavljanje koje […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *