EKO TURIZAM BUDUĆNOST PUTOVANJA

Photo Vecteezy

Ekološki izazovi zahtevaju da svaki segment društvenog života bude prožet odgovornim odnosom prema životnoj sredini. Urbani život nam nudi eko proizvode i usluge, bilo da je reč o ambalaži pogodnoj za reciklažu, električnim vozilima ili poslovnim objektima koji električnu energiju dobijaju putem obnovljivih izvora.

Turizam predstavlja segment društvenog života koji treba da nam omogući da i tokom odmora ostanemo odgovorni prema prirodi.

Iako su ekološke teme dobile na širem značaju tek poslednjih godina, pojam eko turizma pojavio se u prošlom veku. Još 1991. godine, osnovano je i Udruženje Ekološkog turizma kao neprofitna organizacija čiji je cilj promovisanje održivog turizma u Evropi.

Ne moramo da tražimo daleke turističke destinacije kako bismo mogli da uživamo u ekološki održivom odmoru. Turističke organizacije u našoj zemlji, nude nam putovanja kroz celu Srbiju, na kojima možemo da obiđemo naša prirodna bogatstva ne ostavljajući negativan ekološki otisak.

Photo Vecteezy

Ukoliko ste ljubitelji etno sela, možete da posetite i neka od eko sela Srbije Koštunići, Vraneša i Kedar, koja imaju duh etno sela uz još odgovorniji odnos prema prirodi.

Ukoliko biste ipak krenuli na druže putovanje, prva održiva turistička zajednica u Evropi, kompanija Ecobnb nudi održiv smeštaj širom sveta. Njihov cilj je promovisanje odgovornog turizma koji uključuje održiv smeštaj, organsku hranu, zelena putovanja i ekološki prihvatljive rute izleta, kao i električnu energiju koja se 100 odsto dobija iz obnovljivih izvora.

Iako je u Srbiji prepoznat značaj eko turizma, potrebno je da se ovaj trend razvoja nastavi podstičući druge turističke organizacije da svoje poslovanje usmere prema smanjenju negativnog uticaja na prirodnu okolinu.

Izvor: Enegretskiportal.rs

Related articles

ŠTA NAM GOVORI SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA?

Godišnji kalendar ispunjen je datumima koji nose neku simboliku. Od države do države, kulture ili religije, obeležja su drugačija. Svaki dan na kalendaru negde je u svetu zaokružen kao podsetnik da nešto važno dolazi, bilo da je reč o rođendanu bliskih ljudi, Novoj godini, verskim praznicima, danu zaljubljenih ili drugom i uglavnom – radujemo im […]

Photo Vecteezy

TRGOVCIMA SE VIŠE ISPLATI DA BACE HRANU NEGO DA JE POKLONE

Hrana je u proseku, u celom svetu, skuplja osam odsto nego pre godinu dana. Svetska organizacija za hranu upozorava da će zbog poremećaja koje izaziva rat u Ukrajini i rasta cena žitarica, osnovne životne namirnice biti još skuplje i da vreme jeftine hrane prolazi. Uprkos svemu tome, hrana se baca. U Srbiji na deponijama godišnje završi […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *