eUput donosi tri sata uštede pacijentima

Photo Vecteezy

Građani Srbije u proseku idu tri do četiri puta do svog izabranog lekara, kako bi dobili upute za specijalističke preglede koji su im potrebni, saznali dijagnozu i dobili terapiju. Često se radi o teško bolesnim pacijentima, pa umesto njih na vrata izabranih doktora kucaju članovi njihove porodice. Sve to predstavlja popriličan napor i nepotrebno gubljenje vremena za pacijente i lekare opšte prakse, koji na godišnjem nivou imaju više od 14 miliona poseta građana.
Rešenje za njih predstavlja specijalistički eUput – nova procedura koja bi svim lekarima specijalistima, na svim nivoima zdravstvene zaštite, dala mogućnost da upućuju pacijente na druge specijalističke preglede, stacionarno lečenje, kontrole ili komisiju. U Sivoj knjizi 14, koju je NALED objavio ove godine, uvođenje eUputa našlo se među 10 prioritetnih preporuka, a ušlo je i kao mera u Program digitalizacije zdravstvenog sistema Srbije od 2022. do 2026.

Photo Vecteezy

– Neophodno je da se pacijenti rasterete nepotrebnog odlaska u dom zdravlja kod izabranog lekara zbog specijalističkih pregleda i kontrolnih pregleda kod hroničnih bolesnika. Unapređenjem eUputa bi se smanjio broj povratka radi dobijanja novog uputa, a povećala brzina uspostavljanja dijagnoze. Procene su da bi izabrani lekari imali do sedam poseta manje dnevno, dok bi ušteda po pacijentu bila tri sata – objašnjava Una Ljubičić, predsednica Saveza za zdravstvo u NALED-u.
Sistema eUput će omogućiti da lekar specijalista može kroz Integrisani informacioni sistem uputi pacijenta na dalje specijalističko lečenje, kontrolu, komisiju ili stacionarno lečenje, dok bi izabrani lekar kroz isti sistem imao uvid u sve upute i izveštaje lekara specijalista. Procedura koja sada ima osam koraka tako bi se skratila na šest.


Izvor: naled.rs

Related articles

TITELSKI POLjOPRIVREDNICI UPUĆENI U RAD APLIKACIJE E-AGRAR Održana interaktivna radionica

TITEL: Predstavnici savetodavne službe Poljoprivredne stanice Novi Sad organizovali su interaktivnu radionicu u Titelu, na kojoj su prisutne poljoprivrednike sa teritorije opštine Titel uputili u osnove funkcionisanja, značaj i nameru platforme eAgrar. Sa ovom platformom poljoprivrednici su se upoznali prošle godine i većina njih je od tada i koristi, a ovakav vid predavanja namenjen je […]

DUGOROČNA PROGNOZA RHMZ Evo šta nas čeka na proleće i leto; NAJAVLjENI I TOPLOTNI TALASI

FEBRUAR 2024: U većem delu Srbije blaži i malo vlažniji, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini blaži i vlažniji februar. Mala verovatnoća za pojavu jakih jutarnjih mrazeva, navodi se u dugoročnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije. Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *