EVROPSKA PRESTONICA KULTURE OPRAVDAVA TITULU: Novosadski sajam od 3. marta postaje multimedijalni paviljon književnosti i umetnosti

Centralno mesto kulturnih dešavanja od 3. do 13. marta biće Novosadski sajam gde Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ reaalizuje program „Seobe duša“. Najstarija sajamska kuća u Srbiji postaće u tom periodu i kuća književnosti.

Vodeći događaj programa predstavljaće izložba „ Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu ” u Auli Novosadskog sajma istovremeno sa tradicionalnim Sajmom knjiga.

U okviru Sajma knjiga, publici će se predstaviti dobitnica ovogodišnje NIN-ove nagrade Milena Marković, kao i Ante Tomić i Slobodan Vladušić.

Književni paviljon „ Seobe duša“ okupiće najaktuelnije savremene pisce kao što su Rumena Bužarovska, Milica Vučković, Damir Karakaš, Kristian Novak, Darko Cvijetić i Miljenko Jergović.

– Hale Novosadskog sajma, biće pretvore u  jedinstveni multimedijalni paviljon književnosti i umetnosti kakav nije viđen u poslednjoj deceniji i predstavljaće pravo osveženje za kulturnu scenu Novog Sada i Srbije. Posetioce svakodnevno očekuje 12 sati programa u multimedijalnom paviljonu od 10.000 kvadratnih metara sa više od 180 izlagača na Međunarodnim sajmovima knjiga, Izložbi umetnosti i Sajmu obrazovanja u Hali „ Master“. Hala 1 biće prostor u kojem se organizuju koncerti, pozorišne predstave i različiti performansi – rekao je Izvršni direktor za sajamsku delatnost Boris Nadlukač.

Program „Seoba duša” otvoriće ambasador dobre volje UNHCR-a, japanski kantautor Miyavi, 3. marta,  koji će prvi put nastupiti u Srbiji, uz podršku EU Japan Festa i Japan Committee, dok će jedan od najpoznatijih nemačkih sastava, dobitnici više od sto platinastih nagrada, Original Enigma Voices svojim nastupom zatvoriti jedinstveni paviljon 13. marta.

„Nastavljamo da iznenađujemo, provociramo i preispitujemo temu migracija. Jedinstveni multimedijalni književni paviljon u ovom delu Evrope novi je izraz i prostor neočekivanog doživljaja u kulturi. Literatura nam je iskra iz koje ćemo kroz najviše umetničke domete, kroz koncerte, predstave, ples i performanse, nastaviti da „oplemenjujemo ljudske duše” u Seobama”, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

Na Novosadskom sajmu, u istom terminu, od 3. do 10. marta biti održani Međunarodni sajam knjiga i 26. međunarodna izložba umetnosti „Art Ekspo“, dok će Sajam obrazovanja „Putokazi“ trajati dva dana, 9. i 10. marta.

Related articles

NOVI SAD CENTAR SVETSKOG SKUPA O SUNCOKRETU: Prvi hibridi suncokreta 1978. stvoreni u vojvođanskoj prestonici

Novi Sad je po drugi put domaćin 20. Međunarodne konferencije o suncokretu “ISC 2022” . Konferencija je svečano otvorena danas u Kongresnom centru “Master” na Novosadskom sajmu, a traje do 23. juna. Glavni cilj ove manifestacije je da privuče zajednička interesovanja i stvori sinergiju između različitih disciplina u istraživanju suncokreta, kao i da pruži priliku […]

Photo Vecteezy

Deca u SRBIJI su poludela za ovom IGRAČKOM : Hagi Vagi je ZABRINUO mnoge roditelje, a sve zbog pesmice od koje se ledi KRV u žilama!

Hagi Vagi je za kratko vreme postao veoma popularna plišana igračka među vrtićkom decom Plišana igračka se u prodaji može naći i u roze i u plavoj boji, pa je omiljena i među dečacima i devojčicama. Na prvi pogled Hagi Vagi deluje potpuno bezopasno, sve dok ne otkrije svoje oštre zube. Naime, Hagi je izvorno […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *