EVROPSKA PRESTONICA KULTURE OPRAVDAVA TITULU: Novosadski sajam od 3. marta postaje multimedijalni paviljon književnosti i umetnosti

Centralno mesto kulturnih dešavanja od 3. do 13. marta biće Novosadski sajam gde Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ reaalizuje program „Seobe duša“. Najstarija sajamska kuća u Srbiji postaće u tom periodu i kuća književnosti.

Vodeći događaj programa predstavljaće izložba „ Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu ” u Auli Novosadskog sajma istovremeno sa tradicionalnim Sajmom knjiga.

U okviru Sajma knjiga, publici će se predstaviti dobitnica ovogodišnje NIN-ove nagrade Milena Marković, kao i Ante Tomić i Slobodan Vladušić.

Književni paviljon „ Seobe duša“ okupiće najaktuelnije savremene pisce kao što su Rumena Bužarovska, Milica Vučković, Damir Karakaš, Kristian Novak, Darko Cvijetić i Miljenko Jergović.

– Hale Novosadskog sajma, biće pretvore u  jedinstveni multimedijalni paviljon književnosti i umetnosti kakav nije viđen u poslednjoj deceniji i predstavljaće pravo osveženje za kulturnu scenu Novog Sada i Srbije. Posetioce svakodnevno očekuje 12 sati programa u multimedijalnom paviljonu od 10.000 kvadratnih metara sa više od 180 izlagača na Međunarodnim sajmovima knjiga, Izložbi umetnosti i Sajmu obrazovanja u Hali „ Master“. Hala 1 biće prostor u kojem se organizuju koncerti, pozorišne predstave i različiti performansi – rekao je Izvršni direktor za sajamsku delatnost Boris Nadlukač.

Program „Seoba duša” otvoriće ambasador dobre volje UNHCR-a, japanski kantautor Miyavi, 3. marta,  koji će prvi put nastupiti u Srbiji, uz podršku EU Japan Festa i Japan Committee, dok će jedan od najpoznatijih nemačkih sastava, dobitnici više od sto platinastih nagrada, Original Enigma Voices svojim nastupom zatvoriti jedinstveni paviljon 13. marta.

„Nastavljamo da iznenađujemo, provociramo i preispitujemo temu migracija. Jedinstveni multimedijalni književni paviljon u ovom delu Evrope novi je izraz i prostor neočekivanog doživljaja u kulturi. Literatura nam je iskra iz koje ćemo kroz najviše umetničke domete, kroz koncerte, predstave, ples i performanse, nastaviti da „oplemenjujemo ljudske duše” u Seobama”, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

Na Novosadskom sajmu, u istom terminu, od 3. do 10. marta biti održani Međunarodni sajam knjiga i 26. međunarodna izložba umetnosti „Art Ekspo“, dok će Sajam obrazovanja „Putokazi“ trajati dva dana, 9. i 10. marta.

Related articles

U KLINIČKOM CENTRU VOJVODINE I ZNANjE I EFIKASNOST Četiri osobe dobile novi bubreg za manje od 24 časa

U Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine, tokom prethodne nedelje uspešno su urađene četiri transplantacije bubrega za manje od 24 časa, od toga dve od kadveričnog (preminulog) donora, dok su dve transplantacije bubrega načinjene od živog srodnika, saopštio je Univerzitetski klinički centar Vojvodine. Kako napominju, transplantacije je uradio multidisciplinarni tim Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa, […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *