EVROPSKA PRESTONICA KULTURE OPRAVDAVA TITULU: Novosadski sajam od 3. marta postaje multimedijalni paviljon književnosti i umetnosti

Centralno mesto kulturnih dešavanja od 3. do 13. marta biće Novosadski sajam gde Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ reaalizuje program „Seobe duša“. Najstarija sajamska kuća u Srbiji postaće u tom periodu i kuća književnosti.

Vodeći događaj programa predstavljaće izložba „ Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu ” u Auli Novosadskog sajma istovremeno sa tradicionalnim Sajmom knjiga.

U okviru Sajma knjiga, publici će se predstaviti dobitnica ovogodišnje NIN-ove nagrade Milena Marković, kao i Ante Tomić i Slobodan Vladušić.

Književni paviljon „ Seobe duša“ okupiće najaktuelnije savremene pisce kao što su Rumena Bužarovska, Milica Vučković, Damir Karakaš, Kristian Novak, Darko Cvijetić i Miljenko Jergović.

– Hale Novosadskog sajma, biće pretvore u  jedinstveni multimedijalni paviljon književnosti i umetnosti kakav nije viđen u poslednjoj deceniji i predstavljaće pravo osveženje za kulturnu scenu Novog Sada i Srbije. Posetioce svakodnevno očekuje 12 sati programa u multimedijalnom paviljonu od 10.000 kvadratnih metara sa više od 180 izlagača na Međunarodnim sajmovima knjiga, Izložbi umetnosti i Sajmu obrazovanja u Hali „ Master“. Hala 1 biće prostor u kojem se organizuju koncerti, pozorišne predstave i različiti performansi – rekao je Izvršni direktor za sajamsku delatnost Boris Nadlukač.

Program „Seoba duša” otvoriće ambasador dobre volje UNHCR-a, japanski kantautor Miyavi, 3. marta,  koji će prvi put nastupiti u Srbiji, uz podršku EU Japan Festa i Japan Committee, dok će jedan od najpoznatijih nemačkih sastava, dobitnici više od sto platinastih nagrada, Original Enigma Voices svojim nastupom zatvoriti jedinstveni paviljon 13. marta.

„Nastavljamo da iznenađujemo, provociramo i preispitujemo temu migracija. Jedinstveni multimedijalni književni paviljon u ovom delu Evrope novi je izraz i prostor neočekivanog doživljaja u kulturi. Literatura nam je iskra iz koje ćemo kroz najviše umetničke domete, kroz koncerte, predstave, ples i performanse, nastaviti da „oplemenjujemo ljudske duše” u Seobama”, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

Na Novosadskom sajmu, u istom terminu, od 3. do 10. marta biti održani Međunarodni sajam knjiga i 26. međunarodna izložba umetnosti „Art Ekspo“, dok će Sajam obrazovanja „Putokazi“ trajati dva dana, 9. i 10. marta.

Related articles

ON JE NAJSTARIJI INFLUENSER U SRBIJI Deda Vidomir „razbija“ na Fejsbuku, ovo je tajna njegovog uspeha (FOTO)

Moderne tehnologije i društvene mreže pokorile su svet, a mahom ih koriste mlađe generacije Međutim, da ni oni malo stariji ne beže od svih benefita novog doba najbolje dokazuje Vidomir Vide Kojadinović sa Mokre Gore, koji je u svojim sedamdesetim prvi put otvorio svoj nalog i za kratko vreme postao omiljen. Njegove dogodovštine prate mnogi, […]

JAVNI POZIV ZA SOLARNU FOTONAPONSKU ELEKTRANU KAO KUPAC-PROIZVOĐAČ

Zajedničko sprovođenje pilot projekta solarne fotonaponske elektrane – „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“, biće finansirano od strane nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodiće GIZ. U cilju poboljšanja razvoja solarnih fotonaponskih projekata u kompanijama, dokazivanja koristi od generisanja električne energije za sopstvene potrebe i prihvatanja tehnologije i pristupa kupac-proizvođač, GIZ podržava […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *