JESTE LI POSETILI SRPSKE ANDE? U Lazarevom kanjonu kompas vam ništa ne znači

Photo Vecteezy

Lazarev kanjon vara sve kompase. u tom području se nalazi geomagnetna anomalija koja je prisutna na svega nekoliko mesta u svetu. Iz dubine zemlje izbija magnetizam koji remeti iglu na kompasu i on postaje neupotrebljiv.

Legenda kaže da su, posle bitke na Marici 1371. godine, konjanici kneza Lazara došli u Lazarev kanjon, zadržavši se tu određeno vreme. Odatle potiče i ime reke i kanjona.

Photo Vecteezy
Photo Vecteezy

Lazarev kanjon je za vreme Turaka bio jedno od najznačajnijih skloništa homoljskih hajduka. Ulazak u ovaj kanjon za hajduke je značio spas, jer se Turci nikada nisu usuđivali da ih slede. U pećini se skrivalo i muško i žensko, i staro i mlado, a legenda kaže da su, posle bitke na Marici 1371. godine, konjanici kneza Lazara došli u ovaj kraj, zadržavši se tu određeno vreme, odakle potiče i ime reke i kanjona.

U kanjonu ima zmija i divokoza. Lazarev kanjon je najveće leglo poskoka u Evropi. Stenoviti useci i odronjeno kamenje je svakim pređenim metrom sve je veće i teže za prolazPlaninarti kažu kako je kanjon kao video-igrica- ima nivoe, a svaki sledeći je teži od prethodnog.

Dužina kanjona je oko 9 kilometara. Uređaji kojima se  meri pređeno rastojanje u kanjonu ne rade, kao ni kompasi.. Sama dubina kanjona ne dozvoljava savremenoj tehnologiji da proturi GPS signal . Greške očitavanja su neverovatne.

Ipak, u kanjonu se ne možete izgubiti. Tamo možete samo napred i nazad.

Prolaz kroz kanjon nije tehnički mnogo zahtevan, ali iziskuje određenu kondiciju i snagu.

Related articles

DžAKARTA NEĆE BITI GLAVNI GRAD INDONEZIJE Prestonica se seli na ostrvo Borneo

Parlament Indonezije danas je odlučio da dodeli poseban status prestonici Džakarti, tako da ostane ekonomski centar zemlje. Indonezija planira da preseli glavni grad države iz prenaseljene Džakarte, čija je nadmorska visina sve niža, u Nusantaru, grad vredan 32 milijarde dolara koji se gradi u džunglama istočnog Kalimantana na Borneu, prenosi Rojters. Ova izgradnja je vodeći projekat […]

U OBILASKU VOJVOĐANSKIH DVORACA BURNE ISTORIJE I NEIZVESNE BUDUĆNOSTI „Fantast” potpuno napušten ČEKA SREĆNIJA VREMENA

Prema podacima koji su u ovom trenutku dostupni, na teritoriji Vojvodine postoji par stotina dvoraca i letnjikovaca nekadašnjih „velikaša“ sa ovog područja od kojih je čak stotinak i pod nekom varijantom i kategorijom zaštite države. Sigurno najpoznatiji od svih je dvorac „Fantast“ kod Bečeja koji je podigla čuvena porodica Dunđerski, koji je jeste pod zaštitom Pokrajinskog zavoda […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *