JEZERO ĆELIJE – DOM ZA PTICE, ZAŠTIĆENE VRSTE I PLUTAJUĆI OTPAD

Jezero Ćelije, koje se nalazi kod Kruševca, i ove godine jedno je od najzagađenijih u našoj zemlji. U nekada čistoj vodi, punoj riba, sada plivaju samo otpad i plastika. I ranije smo pisali o ovom jezeru, početkom 2021. godine čelična sajla, koju su postavili radnici JKP “Vodovod-Kruševac“ i Ribočuvarske službe “Rasina” uspela je da zadrži plutajući otpad i spreči ugrožavanje vodozahvata i snabdevanje za 120.000 korisnika regionalnog sistema za vodosnabdevanje.

Mnogi bi pomislili da je to signal i da je vreme za promene, da ćemo konačno svi shvatiti da reke nisu mesta za odlaganje smeća i svih nepotrebnih stvari, ali nažalost čini se da je situacija iz godine u godinu sve alarmantnija. I ove godine tone i tone smeća plivaju rekama i jezerima u Srbiji i pokazuju jednu veoma ružnu i tužnu sliku o nama, našim navikama.

Da se vratimo na jezero Ćelije i sav otpad koji se tamo nalazi. U septembru 2021. godine objavili smo tekst o tome kako su iz reke Blatašnice, koja se nalazi u blizini jezera Ćelije, pobegli i ljudi i životinje jer je jedna od najzagađenijih i kojom se širi nesnosan smrad. I svi svi smo tada očekivali da se nešto desi, meštani koje godinama žive u ovom okruženju, mi, ali i divlje životinje kojima je ovo jedini dom koji imaju. Neki i dalje čekamo…

Nedavno nam se javila čitateljka Kornelija K. koja je fotografisala divlje ptice u svom prirodnom staništu na jezeru Ćelije. Za Energetski portal kaže da ovim fotografijama želi da prikaže zagađeno jezero iz jedne druge perspektive.

 

“Na fotografijama se nalaze divlje patke, liske, galebovi, gnjurci, sive čaplje, veliki vranci i ostale ptice u svom prirodnom, ali u ekološki neprihvatljivom staništu. Fotografije su nastale 25.1.2023. prilikom Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa od strane članova i volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije”, objašnjava ona. 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svakog januara organizuje i sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa Srbije (International Waterbird Census – IWC). Članovi Društva su tim povodom obišli jezero Ćelije i zabeležili brojnost i vrste divljih ptica, kao i stanje u kojem se ovaj vodeni ekosistem nalazi. Mnoge vrste ptica su retke za područje Srbije, strogo su zaštićene, stanarice su ili posećuju jezero periodično tokom zimovanja.

Kako naša sagovornica objašnjava saznanja do kojih se dolazi kroz ovaj popis koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica i značaja vodenih staništa za očuvanje biološke raznolikosti. 

Više fotografija jezera Ćelije i divljih ptica pogledajte u galeriji.

Izvor: Energetski portal

Related articles

Pet neverovatnih Android 12 funkcija za koje možda niste znali da postoje

    Iako svakodnevno koristimo svoje Android uređaje, postoji nekoliko funkcija skrivenih duboko u podešavanjima za koje većina nas verovatno i ne zna.    Screen Pinning   Niko ne voli da deli svoje lične podatke sa drugima. Ako želite, možete da koristite ovu skrivenu funkciju Android telefona da sprečite strance da pristupe vašem Gmail-u ili […]

Zanimljivosti o Staroj planini koje verovatno niste znali

Lepote istočne Srbije su nadaleko poznate zahvaljujući netaknutoj prirodi Stare planine. Ovaj visokoplaninski masiv sa velikim turističkim potencijalom čini prirodnu srpsko-bugarsku granicu. Jedna od najlepših srpskih planina krije brojne zanimljivosti koje je svrstavaju u omiljene zimske destinacije, ali i one koje pružaju kvalitetan odmor i relaksaciju tokom letnjih meseci. Stara planina kao inspiracija za naziv […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *