JEZERO ĆELIJE – DOM ZA PTICE, ZAŠTIĆENE VRSTE I PLUTAJUĆI OTPAD

Jezero Ćelije, koje se nalazi kod Kruševca, i ove godine jedno je od najzagađenijih u našoj zemlji. U nekada čistoj vodi, punoj riba, sada plivaju samo otpad i plastika. I ranije smo pisali o ovom jezeru, početkom 2021. godine čelična sajla, koju su postavili radnici JKP “Vodovod-Kruševac“ i Ribočuvarske službe “Rasina” uspela je da zadrži plutajući otpad i spreči ugrožavanje vodozahvata i snabdevanje za 120.000 korisnika regionalnog sistema za vodosnabdevanje.

Mnogi bi pomislili da je to signal i da je vreme za promene, da ćemo konačno svi shvatiti da reke nisu mesta za odlaganje smeća i svih nepotrebnih stvari, ali nažalost čini se da je situacija iz godine u godinu sve alarmantnija. I ove godine tone i tone smeća plivaju rekama i jezerima u Srbiji i pokazuju jednu veoma ružnu i tužnu sliku o nama, našim navikama.

Da se vratimo na jezero Ćelije i sav otpad koji se tamo nalazi. U septembru 2021. godine objavili smo tekst o tome kako su iz reke Blatašnice, koja se nalazi u blizini jezera Ćelije, pobegli i ljudi i životinje jer je jedna od najzagađenijih i kojom se širi nesnosan smrad. I svi svi smo tada očekivali da se nešto desi, meštani koje godinama žive u ovom okruženju, mi, ali i divlje životinje kojima je ovo jedini dom koji imaju. Neki i dalje čekamo…

Nedavno nam se javila čitateljka Kornelija K. koja je fotografisala divlje ptice u svom prirodnom staništu na jezeru Ćelije. Za Energetski portal kaže da ovim fotografijama želi da prikaže zagađeno jezero iz jedne druge perspektive.

 

“Na fotografijama se nalaze divlje patke, liske, galebovi, gnjurci, sive čaplje, veliki vranci i ostale ptice u svom prirodnom, ali u ekološki neprihvatljivom staništu. Fotografije su nastale 25.1.2023. prilikom Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa od strane članova i volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije”, objašnjava ona. 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svakog januara organizuje i sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa Srbije (International Waterbird Census – IWC). Članovi Društva su tim povodom obišli jezero Ćelije i zabeležili brojnost i vrste divljih ptica, kao i stanje u kojem se ovaj vodeni ekosistem nalazi. Mnoge vrste ptica su retke za područje Srbije, strogo su zaštićene, stanarice su ili posećuju jezero periodično tokom zimovanja.

Kako naša sagovornica objašnjava saznanja do kojih se dolazi kroz ovaj popis koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica i značaja vodenih staništa za očuvanje biološke raznolikosti. 

Više fotografija jezera Ćelije i divljih ptica pogledajte u galeriji.

Izvor: Energetski portal

Related articles

Budući kralj Ujedinjenog Kraljevstva najveći je DOBROTVOR SVETE GORE: Prvi put je posetio 1996. godine, a njegova tetka proglašena za pravoslavnu sveticu

Budući monarh Velike Britanije, Čarls III, nasledio je automatski presto od kraljice Elizabete II, koja je juče preminula, kao njeno najstarije dete. Ono što se budući kralj ne trudi da sakrije je to da je veoma privržen pravoslavnoj veri. Njegov otac, princ Filip, koji je preminuo prošle godine, bio je pravoslavne veroispovesti pre nego što […]

photo: vecteezy

Za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju više od 23 milijarde dinara

Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, usvojena je na sednici Vlade, za šta su obezbeđena sredstva u ukupnom iznosu od 23.125.365.000 dinara. Podsticaji su kreirani tako da na optimalan način i kroz unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava podržavaju nedovoljno razvijene oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i područja sa otežanim uslovima rada. Ove mere su […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *