Tradicionalna proizvodnja sakea, jednog od simbola japanske kulture, zvanično je dobila priznanje kao deo Uneskovog nematerijalnog kulturnog nasleđa. Odluku je doneo Međuvladin komitet Uneska na sednici održanoj u Asunsionu, glavnom gradu Paragvaja.
Veština koja spaja tradiciju i umetnost
Sake, tradicionalno japansko alkoholno piće, proizvodi se drevnom tehnikom fermentacije pirinča, uz pomoć specijalnog kalupa poznatog kao “koji”. Ono što ovu metodu čini jedinstvenom jeste proces višestruke fermentacije, koji se odvija u jednoj posudi i daje sakeu specifičan ukus i aromu.
Japanska vlada je 2022. godine nominovala proizvodnju sakea za ovu prestižnu listu, ističući značaj očuvanja tehnike koja se prenosi kroz generacije. Ovo je 23. element japanske tradicije koji se našao na listi, uz već poznata kulturna dobra poput pozorišta kabuki i tradicionalne kuhinje “vašoku”.
Japanski premijer Šigeru Išiba izrazio je zadovoljstvo zbog ove odluke, naglašavajući značaj koji sake ima za japanski identitet.
“Proizvodnja sakea je tehnika kojom se možemo ponositi pred svetom. Ovo priznanje je prilika da očuvamo našu tradiciju i istovremeno promovišemo japansku kulturu na globalnom nivou,” izjavio je Išiba.
Premijer je takođe najavio planove da se ovaj trenutak iskoristi za podsticanje regionalnog razvoja i širenje izvoza sakea u inostranstvo.
Japanska kultura na Uneskovoj mapi
Japanci ne staju sa očuvanjem svojih kulturnih vrednosti. Nakon uspeha sa sakeom, vlada planira da nominuje tradicionalnu umetnost kaligrafije “šodo” za nematerijalno kulturno nasleđe 2026. godine, kada će Unesko ponovo razmatrati nove predloge.
Ova odluka ne samo da odaje počast bogatoj tradiciji Japana, već i potvrđuje važnost očuvanja autentičnih kulturnih veština koje spajaju prošlost i budućnost. Sake, kao simbol Japana, nastavlja da oduševljava svet i nosi duh japanske baštine u svaku čašu.