Kragujevac postaje univerzitetski centar: Stiže 650 stranih studenata

Kragujevac, 14. jun 2024. – Fakultet medicinskih nauka (FMN) u Kragujevcu dobio je odobrenje za povećanje broja stranih studenata, što će od oktobra značiti dolazak oko 650 novih studenata iz inostranstva. Dekan FMN, dr Vladimir Jakovljević, podelio je ovu vest za Kurir.

“Ovo je najnovija vest. Dobili smo proširenje kvote, sa 88 mesta za studije na srpskom jeziku i 107 mesta za studente na engleskom jeziku. Maltene smo duplirali kvotu, što će se značajno odraziti na prihode fakulteta. Već od oktobra možemo očekivati oko 650 stranih studenata u gradu Kragujevcu,” rekao je Jakovljević.

Velike Promene za Grad Kragujevac

Prelazak na status značajnog univerzitetskog centra imaće duboke ekonomske i demografske efekte na grad. Jakovljević ističe da je ovo veliko dostignuće za njega, nakon šest godina na mestu dekana. Prijem tolikog broja stranih studenata doprineće internacionalizaciji fakulteta, univerziteta, i celog grada, što je od izuzetnog značaja za napredak nastavnog kadra i lokalne zajednice.

Foto: Freepik.com

Jakovljević je takođe istakao da je ovaj broj stranih studenata bio neočekivan, ali da su se na fakultetu uspešno prilagodili.

“Ja već dve godine skrećem pažnju na to pitanje i uvek se pokazuje dobra volja, ali mora da se bude aktivniji. Treba da se izgrade smeštajni kapaciteti i kompletni sadržaji za one koji dolaze sa strane. Ovo je velika šansa za ugostiteljske usluge, restorane, hotele, ustanove kulture. Imamo izuzetno naučno i nastavno osoblje na farmaceutskom odseku i ovde bi mogli da se otvore pogoni farmaceutske industrije. Ima mnogo stvari koje mogu da se rade. Fakultet je spreman za to, ali grad treba da bude aktivniji,” zaključio je dekan Jakovljević.

Novi Dekan Pred Velikim Izazovom

Uspeh fakulteta predstavlja veliki ispit za budućeg dekana, koji će biti izabran uskoro. Novi dekan će imati zadatak da zadrži postignuti nivo i ne unazadi ovakve uspehe. Njegov mandat započeće 27. septembra, kada sadašnji dekan Vladimir Jakovljević završava svoj drugi trogodišnji mandat.

Procedura izbora podrazumeva da Nastavno-naučno veće, koje čini oko šezdeset redovnih profesora, predlaže kandidate. Aktuelni kandidati za dekana su:

  • Vladimir Janjić – psihijatar i prodekan za univerzitetske studijske programe
  • Gvozden Rosić – fiziolog i prodekan za integrisane studije stomatologije
  • Goran Davidović – kardiolog i prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije
Foto: Freepik.com

Novi dekan će se suočiti sa izazovom da održi visoke standarde postavljene tokom mandata dr Jakovljevića i da nastavi uspon fakulteta koji je prepoznat na međunarodnom nivou.

Dok traje proces izbora, spekuliše se o lobiranju i političkim uticajima, ali cilj je da se izbor završi akademski čestito i da novi dekan nastavi uspon fakulteta.

Naš portal će vas redovno obaveštavati o kandidatima i njihovim planovima, kako biste imali što potpuniji uvid u njihove vizije za budućnost fakulteta.

 

 

 

Ucentar

Related articles

VAŽNA POGODONOST ZA PČELARE Od 1. maja manji troškovi za selidbu košnica

BEOGRAD: U Srbiji će se od 1. maja primenjivati pravilnik koji pčelare oslobađa plaćanja transportnih uverenja za selidbu pčela i  naknade za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu. Takođe, ukida se i dezinfekcija vozila pre selidbe, saopštio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Kako se navodi, to će pčelarima doneti u proseku, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *