MEĐUNARODNI KONKURS ZA NAJVEĆA ISTRAŽIVAČKA DOSTIGNUĆA LEKARA I FARMACEUTA Nominovano troje kandidata iz Srbije

Međunarodna stručna komisija konkursa „International Medis Awards for Medical Research”, koja već desetu godinu nagrađuje najveća istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta iz država srednje i istočne Evrope, odabrala je 18 finalista, a među njima je čak troje istraživača iz Srbije.

Foto: Youtube printscreen/RTS

Komisija je pregledala 242 naučno-istraživačka rada, a kriterijume za nominaciju ove godine zadovoljilo je 148 prijava. Finalisti iz Srbije su istraživači iz oblasti farmacije dipl. farm. Milena Anđelković, oftamologije doc. dr Maja Živković i reumatologije prof. dr Ana Banko, čiji su radovi objavljeni u prestižnim svetskim naučnim časopisima.

Za učešće u 10. International Medis Awards mogli su da se prijave lekari i farmaceuti koji su svoje naučno-istraživačke radove objavili u uglednim naučnim publikacijama sa faktorom uticaja višim od 1.500. Za nagradu za najbolji istraživački rad takmičili su se lekari i farmaceuti iz devet zemalja Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.

 

Foto: Youtube printscreen/RTS

Prof. dr Ana Banko iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu nominovana je za nagradu iz oblasti reumatologije na temu “Uloge markera infekcije Epštajn Bar virusom za remisiju kod reumatoidnog artritisa”.

– Biti finalist na ovakvom međunarodnom konkursu imponuje svakom naučniku. Iako je za naučnika glavna motivacija razumevanje istraživačke misterije i on bi to svakako radio i bez nagrade, kada se ona ipak dobije to predstavlja validaciju značaja dobijenih rezultata i uloženog truda. Naš rad u oblasti reumatologije po prvi put u literaturi pokazuje da regresija bolesti (reumatoidnog artritisa) može da se predvidi detekcijom specifičnih antitela na Epštajn Bar virus. Ovaj podatak baca novo svetlo na interakciju između virusa i domaćina i potencijalnu primenu virusoloških parametara u praćenju ove i drugih autoimunskih bolesti – istakla je finalistkinja prof. dr Banko.

Related articles

I NjIMA DOGORELO U Britaniji dosad najveći protest poljoprivrednika

LONDON: Preko stotinu traktora vozilo je usporeno kroz London i oko Vestministerske palate u dosad najvećem protestu britanskih poljoprivrednika, koji tvrde da njihova vlada ne pomaže dovoljno proizvodnju hrane. Iza protesta u ponedeljak stoje organizacije „Sačuvajmo britansku poljoprivredu“ i „Pravednost za poljoprivrednike“ iz okruga Kent, koje tvrde da uvoz jeftine hrane i nedostatak jasne državne […]

OSVEŽITE PRLjAVE ZIDOVE BEZ KREČENjA: Sa ova 3 sastojka svi tragovi i mrlje nestaće za tili čas

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvežiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite. Naravno, ako ih često čistite suvim krpama, onda nema potrebe da ih redovno perete. Ali, ako ih mesecima niste čistili, tragovi nečistoće verovatno su vidljivi, pogotovo na belim površinama. Pre nego što počnete temeljno da […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *