Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine stupio na snagu: Velike prilike za srpske tartufe
Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine juče je zvanično stupio na snagu, omogućavajući 20.000 proizvoda iz Srbije povlašćen položaj pri izvozu u Kinu. Među tim proizvodima je i tartuf, najvrednija gljiva na svetu, koja je potrebna Kinezima.
Jelena Milošević, sekretarka Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, ističe da je saradnja sa Kinom jedinstvena šansa da ceo svet čuje za srpski tartuf. “Kinezi znaju mnogo o gljivama, ali tartuf ne uspeva u njihovim šumama. Ovo je prilika koju ne treba propustiti,” kaže Milošević.
U Evropi dominiraju istarski i italijanski tartufi, koji imaju jak lobi. Srbija, zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini, može da se okrene Pekingu. Na primer, u Italiji se održava aukcija dva puta godišnje gde beli tartuf težak jedan kilogram dostiže cenu od milion evra. Crni tartuf u Italiji ide od 20.000 do 50.000 evra po kilogramu. Milošević napominje da cene variraju zavisno od kvaliteta, ali Srbija ima i crni i beli tartuf.

“Važno je što su većinu najskupljih primeraka tartufa na aukciji u Italiji kupili Japanci i Kinezi,” dodaje Milošević. Srpski tartufari su već ostvarili kontakte sa kineskim kupcima, koji traže tartufe vrhunske klase. Dok većina prerađenih tartufa lošije klase ide u Italiju, najkvalitetniji tartufi bi mogli biti sačuvani za izvoz u Kinu.
Milošević napominje da je prošla, kao i ova godina bila lošija za rod tartufa, ali Srbija ima Savu i Dunav i njihov sliv kao nepresušan izvor vredne gljive. Srpskim tartufarima pomaže i Sporazum o slobodnoj trgovini koji reguliše svaki izvoz, uključujući gljive, što garantuje bolju i plodniju saradnju. Država bi mogla dodatno da reguliše sakupljanje i prodaju tartufa.
Jedan od načina za povećanje proizvodnje tartufa je sadnja mikoriziranog drveća, koje nakon pet do sedam godina počinje da daje tartufe. Kontrolisanom proizvodnjom i izvozom, količina tartufa u Srbiji mogla bi da se poveća do deset puta.