POLARNI VRTLOG DONOSI ZAHLAĐENJE: OČEKUJE NAS RADIKALNA PROMENA VREMENA

Velike promene u atmosferi su pred nama, a meteorolozi najavljuju da će nas krajem meseca zahvatiti novi talas zahlađenja. Iako smo uživali u prijatnim temperaturama tokom septembra, polarno vreme se vraća sa sobom donoseći ozbiljno snižavanje temperatura.

Hladan arktički vazduh stiže u Evropu

Amaterski meteorolog Ivan Ristić najavljuje novi prodor hladnog arktičkog vazduha koji će zahvatiti severozapadnu i zapadnu Evropu. Ovaj prodor dolazi kao deo polarnog vrtloga, a očekuje se da će hladne mase doneti obilne padavine i jake vetrove u te delove Evrope.

U Srbiji će sredinom sledeće nedelje doći do povećanja oblačnosti usled uticaja ciklona sa zapada Evrope, ali još uvek možemo očekivati relativno tople temperature, između 23 i 27 stepeni Celzijusa – navodi Ristić.

Kada stiže pravo zahlađenje?

Prema prognozama, zahlađenje će se intenzivirati krajem meseca, tačnije 28. i 29. septembra, kada možemo očekivati ozbiljniji pad temperatura. Postoji mogućnost povremenih padavina, ali će se pravo zahlađenje desiti sa dolaskom oktobra.

Foto: StockCake.com

Prosečne temperature u oktobru

Beograd u oktobru obično beleži značajne oscilacije u temperaturi, a evo kakve su prosečne vrednosti za ovaj mesec:

  • Prva dekada: Minimalne temperature između 9 i 12 stepeni, dok su maksimalne od 19 do 22 stepena.
  • Druga dekada: Najniže vrednosti kreću se od 9 do 12 stepeni, a najviše temperature dostižu između 16 i 20 stepeni.
  • Treća dekada: Minimalne temperature padaju na 5 do 9 stepeni, dok se maksimalne kreću od 14 do 18 stepeni.

Početak oktobra donosi svežije jutro

Meteorolog Ivan Ristić najavljuje da će krajem septembra i početkom oktobra prohladniji vazduh stići kroz “bečka vrata”, što će doneti niže temperature. Tokom prvih dana oktobra, dnevne temperature će biti oko 20 stepeni, dok će jutra biti prohladna.

Vazdušni pritisak će postepeno rasti, što će dovesti do stabilizacije vremena, a tokom prve dekade oktobra, do Miholjdana, očekuje se blagi porast temperatura. Imaćemo kraće miholjsko leto sa maksimalnim temperaturama koje mogu dostići oko 25 stepeni – navodi Ristić.

Foto: StockCake.com

Stabilizacija pre dolaska pravog zahlađenja

Iako će početak oktobra biti prijatniji, pravo zahlađenje možemo očekivati kasnije u mesecu. Temperaturne oscilacije u oktobru su normalne, ali prema trenutnim prognozama, miholjsko leto neće dugo trajati, a hladniji dani nas čekaju ubrzo nakon toga.


Jesenje vreme kao uvod u zimu

Ristić takođe napominje da nas očekuje osetniji pad temperature u drugoj polovini oktobra zbog uticaja azorskog i sibirskog anticiklona, kao i polarnog vrtloga. Ove promene podsećaju na klasični uvod u zimske vremenske prilike, dok afrički anticiklon i islandski ciklon privremeno “odlaze na pauzu”.

Vremenski uslovi u Srbiji sve više će ličiti na one iz perioda kada je zima počinjala ranije, i možemo očekivati slične obrasce u narednim mesecima – zaključuje Ristić.

Foto: StockCake.com

 

 

 

 

Dnevnik

 

Related articles

KISELA VODA I NJENI UTICAJI NA VARENJE

Kisela voda, popularno osvežavajuće piće, često se smatra zdravom opcijom, ali njeni efekti na varenje zavise od individualnih faktora i specifičnih stanja. Umerenost u konzumaciji je ključna za izbegavanje potencijalnih problema. Stimulacija proizvodnje želudačne kiseline Jedan od glavnih efekata kisele vode je stimulacija proizvodnje želudačne kiseline. Ovo može biti korisno osobama koje imaju smanjenu kiselost […]

EVROPSKO UDRUŽENjE „DONAU SOJA” ORGANIZUJE OBUKU POLjOPRIVREDNIKA Od 30 polaznika biće izabrano šest koji će nastaviti program

Evropsko udruženje „Donau Soja”, u saradnji sa EIT Food organizacijom, delom Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju, nezavisnog tela Evropske unije, organizuje dvodnevnu obuku za 30 izabranih poljoprivrednih proizvođača, 15. i 16. aprila na Paliću, saopštilo je ovo udruženje. Obuka pod nazivom „Tranzicija ka regenerativnoj poljoprivredi” poljoprivrednicima će omogućiti da steknu znanja o principima regenerativne poljoprivrede i […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *