PROMOCIJA MONOGRAFIJE O SREDNjOVEKOVNOM PRSTENjU U SOMBORSKOM MUZEJU Krug života i smrti

SOMBOR: Nakon što je prošle godine u okviru obeležavanja značajnog jubileja, 140 godina muzejske delatnosti, bila predstavljena manja celina kroz izložbu „Krug života i smrti — prstenje iz srednjovekovne arheološke zbirke”, ovdašnji Gradski muzej Sombor će sutra u 12 sati upriličiti promociju projekta Monografija „Krug života i smrti“, svojevrsni katalog prstenja iz njegove srednjovekovne arheološke zbirke.

Foto: Gradski muzej Sombor

Kako ističu u Gradskom muzeju, ova monografija predstavlja bogato ilustrativno izdanje koje, pored osnovnih podataka o prstenju, nudi ilustracije, fotografije i crteže sa svim detaljima predstavljenog prstenja.

– Projekat značajno doprinosi promociji i popularizaciji kulturnog nasleđa, korišćenju i promociji muzejske građe, kao i obezbeđivanju njene dostupnosti. Prikaz veoma brojnog, tipološki i hronološki raznovrsnog prstenja, sa različitih lokaliteta, koje poseduje arheološka srednjovekovna zbirka Gradskog muzeja Sombor prikazan je u dobro opremljenoj foto monografiji, katalogu na srpskom i engleskom jeziku – najavljuju iz somborskog Gradskog muzeja.

Monografija je odštampana sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije na konkursu iz oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, korišćenja i upravljanja muzeološkim blagom. Autorka izdanja je viši kustos arheolog Viktorija Uzelac, lekturu i korekturu potpisuje Branko Ćurčić, prevod na engleski jezik Siniša Karalić, dok su grafički dizajn i pripremu za štampu uradili Aleksandra Radivojević i Marko Aleksić.

 

Dnevnik.rs

Related articles

KALCIT – MINERAL ZNAČAJAN ZA EKOLOGIJU I ENERGETSKU TRANZICIJU

Republika Srbije veoma je bogata mineralnim sirovinama koje su važne za privredni razvoj, kao što je kalcit, o kojem se od nedavno sve više govori. Ministarstvo rudarstva i energetike na svom sajtu približilo je značaj i upotrebnu vrednost ovog minerala, naročito njegove ekološke karakteristike, imajući u vidu da se ovaj mineral koristi, između ostalog, i u filterima […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *