PRVI RASADNIK PO STANDARDIMA EVROPSKE UNIJE Primena najsavremenije tehnologije… Evo gde se nalazi najveći staklenik u Srbiji

Domaće povrtarstvo unapređeno je izgradnjom staklenika u Irigu, koje u tehnologiji proizvodnje rasada povrće ne zaostaje sa istim staklenicima u EU.

Foto: dnevnik.rs/F. Bakić

Iriški staklenik ujedno je i prvi staklenik u Srbiji koji primenjuje najsavremenije tehnologije EU.

Staklenik „Rasad grou” je novcem iz IPARD programa opremljen takvom tehnologijom koja omogućava kontrolu mikroklimatskih uslova, a to znači da se celokupna proizvodnja radi na betonu i kontrolišu se svi parametri – voda, vlaga, svetlost, toplota i hraniva.

Juče je upriličeno otvaranje novog dela staklenika na površini od hektara, gde se već nalazi i stari od 1,3 hektara.

8 miliona rasad celera izvezen za austrijsko tržište

U stakleniku će se godišnje proizvoditi 50 miliona rasada svih povrtarskih vrsta namenjenih za domaće profesionalne povrtare, prerađivačku industriji i privatna lica.

Istakao je da se proizvodnja odvija tokom cele godine, jer kada je toplo vreme, na otvorenim površinama se proizvodi zelena salata i cveće prvenstveno dan i noć.

Zamenica šefa delegacije EU Plamena Halačeva istakla je da „Rasad grou” pravi primer kako se putem IPARD programa EU može iskoristiti inicijativa privrednika da bi se unapredila poljoprivredna proizvodnja. Pozvala je preduzetnike u poljoprivredi, ali i u turizmu i ruralnom razvoju da konkurišu za novac, jer grandovi Ipard programa obezbeđuju od 60 do 70 odsto bespovratnog novca u odnosu na vrednost investicija.

– Ipard je kapija za integraciju srpske privrede u zajedničku EU privredu i zato IPARD projekte treba skoristiti u što većoj meri, jer, između ostalog,

kao u primeru „Rasad grou”obezbeđuju i najsavremenija tehnološka dostignuća srpskoj privredi – poručila je Halačeva.

 

Dnevnik

Related articles

ENERGETSKA EFIKASNOST U SIVCU Štedljiva rasveta u hali

SIVAC: U okviru mera energetske efikasnosti u opštini Kula uvodi se LED rasveta u većini škola i vrtića, a ovih dana završena je zamena rasvete u sportskoj hali u Sivcu, čime se ostvaruje značajna ušteda električne energije. Kako je najavio predsednik opštine Damjan Miljanić, predstoji postavljanje solarnih panela, nakon čega će maksimalno biti smanjeni troškovi […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *