RURALNI RAZVOJ SRBIJE – OŽIVLJAVANJE SELA

U 2023. godini, u Srbiji je došlo do određenog preporoda sela, zahvaljujući nizu programa usmerenih na revitalizaciju ruralnih područja. Ovi programi su uspešno ispunili očekivanja, čime je postignut napredak u demografskoj slici sela, podmlađivanju i privlačenju radno sposobnog stanovništva, ali i pokretanju privrednih aktivnosti.

Jedna od ključnih inicijativa bila je dodeljivanje praznih seoskih kuća. Preko 10.000 ljudi dobilo je priliku da započne život u ruralnim područjima, čime su oživljene brojne napuštene kuće. Istaknuto je da je već izdvojeno 500 miliona dinara za sledeći konkurs, čime se planira nastavak ove prakse.

Realizacija programa obuhvatila je 144 jedinice lokalne samouprave. Tokom ove godine, 980 napuštenih seoskih kuća, a od početka programa ukupno 2.650 dobilo je nove vlasnike, saopšteno je na sajtu Vlade.

Značajna je i činjenica da trećina mladih koji se uključuju u ove programe dolazi iz gradskih područja, što ukazuje na ostvarivanje cilja programa – povratak mladih u ruralna područja. Osim toga, Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva značajno je olakšao život seoskom stanovništvu, omogućavajući prevoz za više od 400.000 stanovnika u 1.200 sela.

Takođe, program „500 zadruga u 500 sela“ premašio je očekivanja, sa osnivanjem 1.100 novih zadruga, čime je dodatno podstaknut ekonomski razvoj ruralnih područja.

Energetski portal

Related articles

U SUSRET STOGODIŠNJICI NOVOSADSKOG SAJMA PRIPREME U PUNOM JEKU: Najstarija sajamska kuća Srbije čitav vek spaja pokidane veze i narode i donosi inovacije

Vojvođanski brend i institucija sa reputacijom regionalnog lidera kada je reč o sajamskim priredbama, Novosadski sajam, ušao je u 100. godinu postojanja. Pripreme za obeležavanje prvog veka najstarije sajamske kuće u Srbiji koje je planirano za proleće 2023. uveliko su u toku. Organizacioni odbor punom parom angažovan je na pripremama manifestacija kojima će biti obeležen […]

Photo Vecteezy

LEZITE NA BOK I SIPAJTE HIDROGEN U UHO: Za 5 minuta osetićete olakšanje!

Kada vam se uši začepe, neophodno je uraditi proceduru ispiranja, koju možete sami da sprovedete kod kuće. Smatra sa da su ljudske uši organ koji se sam čisti. Za vreme žvakanja, kijanja, kašljanja, naslage masti nastale u ušima se same eliminišu. Ali, ponekad se dešava da se naslage, koje su se akumulirale u ušnom kanalu pretvaraju u […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *