JAVNI POZIVI ZA ENERGETSKU SANACIJU STAMBENIH ZGRADA BIĆE PRODUŽENI I U 2024. GODIN

Za energetsku sanaciju stambenih zgrada koje su priključene na sisteme daljinskog grejanja u 15 gradova i opština u Srbiji, obezbeđeno je 64,5 miliona evra bespovratnih sredstava.

Javni pozivi su završeni u pet gradova i opština, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i dodala da će u većini ostalih među kojima su Beograd, Niš i Kragujevac, biti produženi i do početka februara naredne godine.

Ovom prilikom apelovala je na lokalne samouprave i upravnike zgrada da iskoriste ovu jedinstvenu priliku kako bi se građanima omogućilo da troše manje energije, plaćaju manje i renoviraju svoje stambene jedinice.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, realizacijom projekta energetski će se sanirati oko 500 stambenih zgrada, odnosno oko milion kvadratnih metara. Projektom je obuhvaćena energetska sanacija krova i fasade zgrada čime se omogućavaju uštede energije od 20 do 30 odsto.

,,Na ovaj način, povećaće se vrednost nekretnina, građani će moći da bolje kontrolišu potrošnju toplotne energije zimi, kao i troškove hlađenja leti, ali će se unaprediti i komfor, kao i vizuelni izgled zgrada’’, navodi se u saopštenju.

Prema rečima ministarke, preliminarna procena je da bi energetska sanacija stana od 60 kvadratnih metara koštala građane oko 1.500 evra u periodu od deset godina. Polovinu investicije obezbeđuje država, a ostalih 50 odsto plaćaju sami građani kroz račun za grejanje koji bi u periodu otplate bio isti ili neznatno veći nego pre učešća u programu.

Kako je dodala, prilikom izbora stambenih zgrada prioritet će imati one koje imaju najveću specifičnu potrošnju, a koje bi u slučaju prelaska na naplatu po potrošnji, a bez energetske sanacije, imale veće račune.

Nakon utvrđivanja preliminarnog spiska prijavljenih stambenih zgrada, izvršiće se izbor konsultanta koji će za svaki objekat predložiti mere energetske sanacije, uštede i načine otplaćivanja, objasnila je ministarka i rekla da će na osnovu toga svaka stambena zgrada doneti konačnu odluku da li želi da učestvuje u programu.

Javni pozivi završeni su u Pirotu, Užicu, Trsteniku, Vranju i Pančevu, a pored ovih lokalnih samouprava u programu mogu da učestvuju i stanari stambenih zgrada u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Kraljevu, Negotinu, Novom Pazaru, Valjevu i Zrenjaninu.

Projekat „Energetska sanacija stambenih, više-porodičnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja – Javni ESCO Projekat’’ sprovodi se u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Od ukupne vrednosti projekta koja iznosi 64,5 miliona evra, 50 miliona evra je zajam EBRD, a 14,5 miliona evra obezbeđuje se iz donacija.

Izvor: Energetski portal

Related articles

ZA SUFINANSIRANJE 89 ZAŠTIĆENIH PODRUČJA 355 MILIONA DINARA

Upravljači zaštićenih područja na teritoriji Republike Srbije, potpisali su ugovore za sufinansiranje Programa upravljanja zaštićenim područjima. Ove godine sredstva su opredeljena za 89 zaštićenih područja, a izdvojeno je 355 miliona dinara, što je veći iznos nego prethodne godine. “Zaštićena područja najvredniji su deo prirode, koja zbog svojih karakteristika zavređuju da imaju poseban status. Kako bismo održali i unapredili […]

MIROĐIJA SA RAZLOGOM U SVAKOJ ČORBI Koji su benefiti ove lekovite biljke

Osim što nam je poznata iz izreke „U svakoj čorbi mirođija“, i po tome što se koristi za dodatak arome kiselim krastavčićima, mirođija ima iznenađujuća blagotvorna dejstva za zdravlje – i fizičko i psihičko. Seme mirođije kao i ulje ove biljke često se koriste u prehrambenoj industriji za dodatni ukus pekarskim proizvodima, grickalicama, začinima i […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *