JAVNI POZIVI ZA ENERGETSKU SANACIJU STAMBENIH ZGRADA BIĆE PRODUŽENI I U 2024. GODIN

Za energetsku sanaciju stambenih zgrada koje su priključene na sisteme daljinskog grejanja u 15 gradova i opština u Srbiji, obezbeđeno je 64,5 miliona evra bespovratnih sredstava.

Javni pozivi su završeni u pet gradova i opština, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i dodala da će u većini ostalih među kojima su Beograd, Niš i Kragujevac, biti produženi i do početka februara naredne godine.

Ovom prilikom apelovala je na lokalne samouprave i upravnike zgrada da iskoriste ovu jedinstvenu priliku kako bi se građanima omogućilo da troše manje energije, plaćaju manje i renoviraju svoje stambene jedinice.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, realizacijom projekta energetski će se sanirati oko 500 stambenih zgrada, odnosno oko milion kvadratnih metara. Projektom je obuhvaćena energetska sanacija krova i fasade zgrada čime se omogućavaju uštede energije od 20 do 30 odsto.

,,Na ovaj način, povećaće se vrednost nekretnina, građani će moći da bolje kontrolišu potrošnju toplotne energije zimi, kao i troškove hlađenja leti, ali će se unaprediti i komfor, kao i vizuelni izgled zgrada’’, navodi se u saopštenju.

Prema rečima ministarke, preliminarna procena je da bi energetska sanacija stana od 60 kvadratnih metara koštala građane oko 1.500 evra u periodu od deset godina. Polovinu investicije obezbeđuje država, a ostalih 50 odsto plaćaju sami građani kroz račun za grejanje koji bi u periodu otplate bio isti ili neznatno veći nego pre učešća u programu.

Kako je dodala, prilikom izbora stambenih zgrada prioritet će imati one koje imaju najveću specifičnu potrošnju, a koje bi u slučaju prelaska na naplatu po potrošnji, a bez energetske sanacije, imale veće račune.

Nakon utvrđivanja preliminarnog spiska prijavljenih stambenih zgrada, izvršiće se izbor konsultanta koji će za svaki objekat predložiti mere energetske sanacije, uštede i načine otplaćivanja, objasnila je ministarka i rekla da će na osnovu toga svaka stambena zgrada doneti konačnu odluku da li želi da učestvuje u programu.

Javni pozivi završeni su u Pirotu, Užicu, Trsteniku, Vranju i Pančevu, a pored ovih lokalnih samouprava u programu mogu da učestvuju i stanari stambenih zgrada u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Kraljevu, Negotinu, Novom Pazaru, Valjevu i Zrenjaninu.

Projekat „Energetska sanacija stambenih, više-porodičnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja – Javni ESCO Projekat’’ sprovodi se u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Od ukupne vrednosti projekta koja iznosi 64,5 miliona evra, 50 miliona evra je zajam EBRD, a 14,5 miliona evra obezbeđuje se iz donacija.

Izvor: Energetski portal

Related articles

SJAJNA VEST ZA PAORE Kupiš traktor, dobiješ nazad i do 75 odsto

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković istakla je da će na jesen ove godine biti objavljen poziv za poljoprivrednike u okviru programa IPARD  tri , koji im omogućava od 65 do 75 odsto povrata za kupljenu mehanizaciju. „Neophodno je da obezbedimo i one koji još uvek nisu odlučili da kupe novu mehanizaciju, pa se […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *