SAJAM KNJIGA POD NOVOSADSKOM KUPOLOM! Svečano otvoren Međunarodni sajam knjiga, obrazovanja i umetnosti u Novom Sadu

Novosadski sajam od danas je mesto dobre knjige, umetnosti i obrazovanja. Od 3. do 10. marta biće održani Međunarodni sajam knjiga i 26. međunarodna izložba umetnosti “Art Ekspo”, dok će Sajam obrazovanja “Putokazi” trajati dva dana, 9. i 10. marta.

Na današnjem svečanom otvaranju istaknuto je da će biti ukupno 180 izlagača iz 6 zemala, a pripremljeno je više od 150 različitih programa na gotovo 10.000 metara kvadratne površine.

Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
SLOBODAN CVETKOVIĆ, GENERALNI DIREKTOR NOVOSADSKOG SAJMA FOTO: NSUZIVO.RS/PAVLE PEJIĆFOTO: NSUZIVO/PAVLE PEJIĆ

– Publika će imati priliku da se sretne sa brojnim nacionalnim i inostranim piscima a čitaoci su tu da nam pokažu da je knjiga tu i da će nadživeti sve medije. Ovo je ujedno dobra prilike da uz popuste koje najavljuju izdavači kupimo knjige po značajno nižim cenama. Ključni događaj na Sajmu knjiga sun tradicionalni Dani Laze Kostića kada ćemo dodeliti istoimenu prestižnu nagradu – rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.

Ispred Grada Novog Sada istaknuto je da je vrlo važno da u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture uspemo da organizujemo ovakve manifestacije koje promovišu književnost, umetnost i obrazovanje.

Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
MILAN ĐURIĆ, ZAMENIK GRADONAČELNIKA NOVOG SADA FOTO: NSUZIVO.RS/PAVLE PEJIĆFOTO: NSUZIVO/PAVLE PEJIĆ

-Ove godine kad je Novi Sad Evropska prestonica kulture – kulturni događaji dobijaju dodatan prioritet, pa tako i tradicionalni Sajam knjiga i realizacija programskog luka „Seobe“. Inovatorskim i sinergičnim pristupom Novi Sad opravdava nagrade koje je dobio kao EPK, izlazeći iz očekivanih okvira. Ponosni smo na sve ljudi koji su deo kulturnog života Novog Sada i koji svojim delom čine Srpsku Atinu centrom svetske umetnosti – rekao je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Međunarodni sajam knjiga, obrazovanja i „Art Expa“ svečano je otvorio naš akademik Matija Bećković koji je ujedno i dobitnik prestižne nagrade „Laza Kostić“.

Matija Bećković, akademik Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
MATIJA BEĆKOVIĆ, AKADEMIK FOTO: NSUZIVO.RS/PAVLE PEJIĆFOTO: NSUZIVO/PAVLE PEJIĆ

-Nebroj puta otvara se nešto što je uvek otvoreno i što nikad ne bi smelo da se zatvori. Nebroj puta se očekuje da se čuje nešto što se nikad pre nije čulo. Gde bi bilo primerenije da se to desi nego u Novom Sadu, prestonici evropske kulture. Novo je uvek nešto staro, vremenom zatureno i zaboravljeno. Knjiga pruža bezuslovnu ljubav i nijedna ništa ne zlopamti i uvek je tu da nas dočeka sa najvećom radošću kad nam padne na pamet da je uzmemo. Zato je važno da ne bacamo stare knjige, jer su knjige nesmenjive, a nove ne mogu zameniti stare. Proglašavam sajam u Novom Sadu zauvek otvorenim – istakao je akademik Matiija Bećković i time zvanično otvorio Sajam.

Ovogodišnji laureati nagrade Laza Kostić su Jovica Aćin za priče „Banja“ i Zoran Đerić za poeziju „Pesme produženog trajanja“. Nagradu za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu dobila je spisateljica Vesna Aleksić za roman “Dugo mačje leto” u izdanju Kreativnog centra.

nsuzivo.rs

Related articles

DIGITALNE FARME: Znate li koliko virtuelne zadruge štede vremena i novca?

Era digitalne evolucije poljoprivrede– Prva digitalna plantaža u Srbiji otvorena je u selu Krivaja kod Bačke Topole.  Služiće za obuku poljoprivrednika koji žele da, koristeći moderne tehnologije, svoja imanja digitalizuju i na taj način okrenu novi list u dosadašnjem pogledu na poljoprivrednu proizvodnju. Poljoprivredni proizvođač Milan Šepa, koji je se na ovaj način bavljenja poljoprivredom […]

KAKVE PROMENE DONOSI SPORAZUM O SARADNJI SA POLJOPRIVREDNICAMA?

Sporazum o međusobnoj saradnji sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednih proizvođača je potpisan. Pregovori vođeni sa Vladom i nadležnom ministarkom, doneli su promene u domaćoj poljoprivredi. Kako se navodi u saopštenju,  budžet Ministarstva poljoprivrede, u ovoj godini iznosiće 120 milijardi dinara, jer je ovim pregovorima obezbeđemo novih 40 milijardi dinara. „Budžet Ministarstva poljoprivrede ove godine će doći […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *