SAJAM KNJIGA POD NOVOSADSKOM KUPOLOM! Svečano otvoren Međunarodni sajam knjiga, obrazovanja i umetnosti u Novom Sadu

Novosadski sajam od danas je mesto dobre knjige, umetnosti i obrazovanja. Od 3. do 10. marta biće održani Međunarodni sajam knjiga i 26. međunarodna izložba umetnosti “Art Ekspo”, dok će Sajam obrazovanja “Putokazi” trajati dva dana, 9. i 10. marta.

Na današnjem svečanom otvaranju istaknuto je da će biti ukupno 180 izlagača iz 6 zemala, a pripremljeno je više od 150 različitih programa na gotovo 10.000 metara kvadratne površine.

Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
SLOBODAN CVETKOVIĆ, GENERALNI DIREKTOR NOVOSADSKOG SAJMA FOTO: NSUZIVO.RS/PAVLE PEJIĆFOTO: NSUZIVO/PAVLE PEJIĆ

– Publika će imati priliku da se sretne sa brojnim nacionalnim i inostranim piscima a čitaoci su tu da nam pokažu da je knjiga tu i da će nadživeti sve medije. Ovo je ujedno dobra prilike da uz popuste koje najavljuju izdavači kupimo knjige po značajno nižim cenama. Ključni događaj na Sajmu knjiga sun tradicionalni Dani Laze Kostića kada ćemo dodeliti istoimenu prestižnu nagradu – rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.

Ispred Grada Novog Sada istaknuto je da je vrlo važno da u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture uspemo da organizujemo ovakve manifestacije koje promovišu književnost, umetnost i obrazovanje.

Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
MILAN ĐURIĆ, ZAMENIK GRADONAČELNIKA NOVOG SADA FOTO: NSUZIVO.RS/PAVLE PEJIĆFOTO: NSUZIVO/PAVLE PEJIĆ

-Ove godine kad je Novi Sad Evropska prestonica kulture – kulturni događaji dobijaju dodatan prioritet, pa tako i tradicionalni Sajam knjiga i realizacija programskog luka „Seobe“. Inovatorskim i sinergičnim pristupom Novi Sad opravdava nagrade koje je dobio kao EPK, izlazeći iz očekivanih okvira. Ponosni smo na sve ljudi koji su deo kulturnog života Novog Sada i koji svojim delom čine Srpsku Atinu centrom svetske umetnosti – rekao je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Međunarodni sajam knjiga, obrazovanja i „Art Expa“ svečano je otvorio naš akademik Matija Bećković koji je ujedno i dobitnik prestižne nagrade „Laza Kostić“.

Matija Bećković, akademik Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
MATIJA BEĆKOVIĆ, AKADEMIK FOTO: NSUZIVO.RS/PAVLE PEJIĆFOTO: NSUZIVO/PAVLE PEJIĆ

-Nebroj puta otvara se nešto što je uvek otvoreno i što nikad ne bi smelo da se zatvori. Nebroj puta se očekuje da se čuje nešto što se nikad pre nije čulo. Gde bi bilo primerenije da se to desi nego u Novom Sadu, prestonici evropske kulture. Novo je uvek nešto staro, vremenom zatureno i zaboravljeno. Knjiga pruža bezuslovnu ljubav i nijedna ništa ne zlopamti i uvek je tu da nas dočeka sa najvećom radošću kad nam padne na pamet da je uzmemo. Zato je važno da ne bacamo stare knjige, jer su knjige nesmenjive, a nove ne mogu zameniti stare. Proglašavam sajam u Novom Sadu zauvek otvorenim – istakao je akademik Matiija Bećković i time zvanično otvorio Sajam.

Ovogodišnji laureati nagrade Laza Kostić su Jovica Aćin za priče „Banja“ i Zoran Đerić za poeziju „Pesme produženog trajanja“. Nagradu za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu dobila je spisateljica Vesna Aleksić za roman “Dugo mačje leto” u izdanju Kreativnog centra.

nsuzivo.rs

Related articles

ZA PROMENU KLIME POTREBNI SU OVI PARAMETRI! Stevančević: Ne postoji način da dokažu globalno zagrevanje, KLIMA OSTAJE ISTA

Talas ekoloških problema i protesta u zemlji doneo je i povećan broj političkih opcija koje se predstavljaju kao partije koje se bore za očuvanje životne sredine. Ipak, pod zelenim političkim plaštom u Srbiji danas stoje i najrazličitije opcije koje ne odaju utisak samo borbe za zaštitu prirode. Bitno je razlikovani prave od pokreta koji koriste […]

FARMERI SE LETI SUOČAVAJU S VELIKOM PROBLEMOM: Evo načina da se spreči pad mlečnosti krava!

Jedan od najvećih problema u mlečnom govedarstvu u vrelim letnjim danima kada temperatura vazduha prelazi 30 C je pad mlečnosti i farmeri treba da znaju da su ova pojava i smanjen apetit krava rezultat visokih temperatura, a ne bolesti, piše PSSS. Biološka adaptacija krava na visoke ambijentalne temperature podrazumeva smanjenu proizvodnju mleka i porast temperature […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *