ZABORAVLjENA SIBIRSKA ŽITARICA ZDRAVIJA OD SVIH DRUGIH Evo za šta je sve dobra, A I TOPI KILOGRAME

Došavši iz dalekog Sibira, iz surove planinske klime, uspevala je u teškim uslovima, pomažući opstanak čoveka.

Heljda je s razlogom proglašena superhranom. Ali to je nepravedno zanemareno u ishrani naših krajeva.

Foto: Freepik.com

Ne sadrži gluten

Heljda se lako kuva, puna je vitamina B i mnogih hranljivih materija. Njenim mlevenjem dobija se brašno od kojeg se pripremaju hleb i peciva, a posebno su ukusne i zdrave palačinke od heljdinog brašna.

Heljda se sve više konzumira jer sadrži dijetalna vlakna, minerale kao što su fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar i mangan i osam esencijalnih aminokiselina, bogata je flavonoidima i smanjuje nivo šećera u krvi.

Foto: Freepik.com

Ljudi koji izbegavaju gluten mogu bez razmišljanja da uživaju u jelima od heljde, koja snižava visok krvni pritisak i holesterol i tako održava zdravlje kardiovaskularnog sistema. Često se služi kao prilog, zamena za pirinač ili se priprema kao kaša.

 

 

 

Related articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *