KURTI PROTIV ENERGETSKE RAZMENE: Priština odbila predlog Srbije da menjaju “struju za ugalj”

Photo Vecteezy

Premijer u Prištini Aljbin Kurti odbio je predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da obave razmenu električne energije za ugalj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je pre dva dana Prištini da joj isporuči električnu energiju u zamenu za ugalj, ali i da ugalj plati novcem.

Aljbin Kurti je izjavio da se sada umesto teritorije Kosova traži ugalj. On je rekao da Vučić mora da prizna nezavisnost Kosova, kao i da prihvati zločine koje je počinio režim Slobodana Miloševića na ovoj teritoriji.

Kurti je, takođe, rekao da bi predsednik Srbije trebalo da se distancira od despotskog ruskog predsednika Vladimira Putina i Miloševića, čiji je Vučić bio ministar, prenela je agencija Beta.

Da podsetimo, posle decembarskog kraha proizvodnje uglja i električne energije Srbija ima ogromne probleme da obezbedi dovoljne količine uglja za proizvodnju struje u termoelektranama.

Vlada Srbije je donela odluku da se do kraja 2023. godine Elektroprivredi Srbije (EPS) dozvoli uvoz četiri miliona tona. Ugovori su već sklopljeni sa crnogorskim rudnikom Pljevlja, za uvoz 300.000 tona, i bosanskim rudnikom Banovići, za još 100.000 tona.

EPS, inače, u proseku godišnje proizvede oko 40 miliona tona uglja, pa je ovaj uvoz jedan odsto te količine.

Milan Jakovljević, izvršni direktor za proizvodnu uglja u EPS-u, izjavio je za RTS da je ugalj iz uvoza kvalitetniji nego u Srbiji, pa će omogućiti da se digne kvalitet domaćeg uglja i da se tako smanji korišćenje mazuta.

 

Izvor : Balkangreenenergynews.com

Related articles

OVO SU CENE GORIVA ZA NAREDNIH SEDAM DANA: Skuplji i dizel i benzin

Ministrastvo trgovine utvrdilo je nove cene goriva koje će važiti narednih sedam dana. Litar evrodizela će na pumpama koštati maksimalno 203 dinar, dok će benzin evropremijum BMB 95 najviše koštati 190 dinara za litar. Ako poredimo sa prethodnim iznosima, dizel je poskupeo za dva dinara a benzin za tri dinara. Cene goriva se objavljuju svakog […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *