ENERGETSKI MEMORANDUM POTPISAN: Srbija će skladištiti 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj

Photo Vecteezy

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su Memorandum o nastavku saradnje u oblasti energetike. Osim toga, potpisan je i ugovor između „Srbijagasa“ i mađarske kompanije „MVM CEEnergy“, na osnovu kojeg će Srbija moći da uskladišti gas u Mađarskoj tokom zime, prenose domaći mediji.

„Srbija će u dva skladišta u Mađarskoj do oktobra uskladištiti 500 miliona kubnih metara gasa, koji će nam potom biti na raspolaganju od 1. oktobra do 1. aprila naredne godine. Mi ćemo, po ugovoru, u oktobru moći da povlačimo tri miliona kubika gasa dnevno, zatim od novembra do februara po šest miliona kubika gasa dnevno, i u martu tri miliona kubika“, objašnjava ministar.

Prema njegovim rečima, ove količine gasa biće sasvim dovoljne za potrebe, kako građana, tako i industrije.

“U Banatskom dvoru trenutno imamo približno 200 miliona kubnih metara gasa na raspolaganju, a u sledećih 55 dana napunićemo do ukupno 270 miliona kubnih metara gasa. Sa 500 miliona kubnih metara iz Mađarske, od oktobra do aprila, mi ćemo u potpunosti obezbediti potrebne količine gasa za funkcionisanje privrede, za domaćinstva i za građane”, ponovio je Mali.

On je saopštio da će aranžman biti finansiran jednim delom iz budžeta Srbije, a drugim delom iz kredita OTP banke i Eksim banke Mađarske, dok će o proporcijama finansiranja biti odlučivano naknadno.

Mali je objasnio da ovaj sporazum podrazumeva saradnju i kada je u pitanju nabavka sirove nafte i zajedničke električne energije od trećih strana.

Naime, kako je rekao, predviđa se i izgradnja interkonektora između Srbije i Mađarske kako bi se obezbedio dovoljan kapacitet dalekovoda za prenos električne energije, a predviđena su i zajednička ulaganja u obnovljive izvore energije i još čvršća saradnja između naše i mađarske elektroprivrede.

Ministar je naglasio da su projekti iz obnovljivih izvora energije veoma važni za Srbiju, kao i dalji razvoj distributivne mreže, i ujedno poručio da je ovde reč o čvrstoj sinergiji dveju zemalja, koja daje benefite obema stranama.

Sijarto je predočio da potpisani dokumenti obezbeđuju nesmetano snabdevanje gasom u Srbiji i jačaju poziciju Mađarske u oblasti energetike u celom regionu, navodi se u saopštenju.

On je potvrdio da Memorandum podrazumeva najsveobuhvatniju saradnju dveju zemalja u ovoj oblasti, počev od skladištenja gasa, ponovivši da će od 1. jula gas koji stiže preko Srbije biti skladišten u Mađarskoj, a od 1. oktobra će on da se vraća u Srbiju za potrebe stanovništva i industrije.

Takođe, kako je dodao, međudržavnim sporazumom dogovoreno je i povezivanje elektroenergetskih tržišta dveju zemalja, tako što će do 2028. godine biti izgrađen novi dalekovod između Subotice i Šandorfalve u Mađarskoj.

Prema njegovim rečima, to će između Srbije i Mađarske povećati kapacitet sa sadašnjih 1.000 megavata struje na 1.500 megavata.

Sijarto je naveo da će se ovim Mađarska praktično priključiti regionalnom sporazumu koji je Srbija postigla sa Slovenijom, što će dodatno povećati bezbednost snabdevanja električnom energijom u regionu.

Energetski portal

Related articles

Foto: Rina

BAKA STOJANA JE NOVOVAROŠKI FLOJD: 40 godina se ne odvaja od ljute mašine i ne bi ga dala ni za kakve pare!

NOVA VAROŠ – Uskim, makadmaskim putevima kroz novovaroška sela već četiri decenije krstari „ljuta mašina“, a za njenim volanom je sada već penzionerka Stojana Mirosavljević. Od kako je položila vozački ispit 1982. godine sela je u „fiću“ i od tada ih je promenila čak pet, jer nijedan drugi automobil za nju ne postoji. Ljubav prema […]

Photo Vecteezy

PUTNICI ŠIROM PLANETE PRESUDILI: Istanbul proglašen najboljom destinacijom za provod u Evropi

Ugledni američki turistički časopis “Global Traveler” proglasio je Istanbul “najboljom destinacijom za provod u Evropi”. Pobednici za 2022. godinu proglašeni su na ceremoniji dodele nagrada u Njujorku. U sklopu dodele nagrada “Best Leisure Lifestyle Awards” (Nagrade za najbolji stil života), koju već 10 godina organizuje časopis “Global Traveler”, jedan od vodećih časopisa za putovanja i […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *