PETSTO BICIKALA U NOVOJ SEZONI AKCIJE „PARKIRAJ I BICIKLIRAJ”

Javno komunalno preduzeće „Parking servis” je za novu sezonu akcije „Parkiraj i bicikliraj” pripremilo više od petsto bicikala za odrasle i decu. Ove godine vozni park je osvežen sa 125 novih bicikala.

Korisnici parkirališta „Ada Ciganlija”, „Milan Gale Muškatirović”, kao i garaža „Obilićev venac”, „Zeleni venac” i „Masarikova”, plaćajući samo cenu parkiranja za svoje vozilo, stiču pravo da u okviru akcije besplatno preuzmu po dva bicikla za odrasle i dva bicikla za decu. Najveći broj bicikala je na raspolaganju na najpopularnijem beogradskom izletištu Ada Ciganlija, gde celodnevno parkiranje košta samo 150 dinara, navodi se na sajtu grada.

Za dvanaestu sezonu ove akcije, „Parking servis” je pripremio 400 bicikala za odrasle i 115 bicikala za decu. Osim nekoliko modela klasičnih bicikala – za vožnju po asfaltu, vozačima je od ove sezone na raspolaganju i 55 „fet-bajk” dvotočkaša, koji su opremljeni disk-kočnicama, sedmostepenim menjačem i širokim gumama – za vožnju po zahtevnijim podlogama, poput peska i šljunka.

Zainteresovanost sugrađana za akciju „Parkiraj i bicikliraj” rasla je iz godine u godinu, tako da je 2022. godina zabeležila rekordan broj korisnika. Prošle godine je više od 55.000 sugrađana vozilo bicikle „Parking servisa”, a od tog broj bilo je više od 6.000 dece.

Za 11 prethodnih sezona, koliko traje akcija „Parkiraj i bickiliraj”, skoro 260.000 korisnika je besplatno vozilo bicikle „Parking servisa”. Osim pozitivnog efekta na zdravlje korisnika, akcija ima i značajan doprinos očuvanju životne sredine, jer biciklisti ne zagađuju okolinu, niti prave buku, kao što bi to radili da koriste automobile.

Izvor: Energetski portal

Related articles

VEČERAS LJUDI ŠIROM SVETA GASE SVETLA

Još 2007. godine, Svetsi fond za prirodu (WWF) pokrenuo je akciju Sat za našu planetu, sa idejom da se svake poslednje subote u martu svet ujedini kako bi na jedan sat učinio nešto dobro za našu prirodu i životnu sredinu. U subotu 25. marta, svaki pojedinac poziva se da na sat vremena u periodu od 20.30 […]

ODRŽIVI IZVORI ENERGIJE: Vlada Srbije subvencioniše ugradnju solarnih panela – 50 odsto para od države

Za razliku od fosilnih goriva, solarna energija je dostupna u gotovo neograničenoj meri, ne proizvodi štetnu emisiju ugljen dioksida i uz to je besplatna. Moderni sistemi grejanja se mogu kombinovati sa solarnim kolektorima, što solarne sisteme grejanja čini izvrsnom opcijom za pripremu potrošne tople vode ili za podršku krugu grejanja. Odlukom Vlade Srbije i ministrastva […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *