POKRET PROTIV VAKCINACIJE NANOSI OGROMNU ŠTETU ZDRAVLjU STANOVNIŠTVA (1) Da su se antivakseri pitali, još bismo umirali od velikih boginja VAKCINA SVAKOG MINUTA SPASE PET LjUDSKIH ŽIVOTA

Procena Svetske zdravstvene organizacije kaže da se primenom vakcina sprečava dva do tri miliona smrtnih slučajeva godišnje u celom svetu, odnosno, vakcinacijom se svakog minuta spase pet ljudskih života u svetu.

Foto: dnevnik.rs

Epidemiolozi Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine docentkinja dr Snežana Medić i profesor dr Mioljub Ristić ocenjuju da time može da se tumači i kakvu potencijalnu štetu nanosi nesporovođenje imunizacije.

– Uprkos ovim procenama, prema istom izvoru – SZO – ispostavilo se da nepoverenje prema vakcinama predstavlja jednu od prvih deset najvećih pretnji po zdravlje stanovništva globalno. Ako se napred navedeno uzme u obzir, svi protivnici vakcinacije, odnosno antivakcinalni pokret, nanose veliku štetu zdravlju dece, a indirektno i društvu u celini – navode naši sagovornici.

Po njihovim rečima, pomenuti pokret nije nova pojava, ni kod nas, ni u svetu. Ovaj pokret se praktično formirao paralelno sa prvim dobijenim vakcinama i postojao je čak u doba vakcinacije protiv velikih boginja. Srećom, uprkos njegovom postojanju, a svesni pogubnog uticaja izostanka imunizacije na zdravlje ljudi, donosioci odluka u većini zemalja su uveli obaveznu vakcinaciju protiv velikih boginja. Time su se poništili negativni uticaji ovog pokreta, a dokaz za to je eradikacija velikih boginja globalno od 1980. godine.

Autizam nema nikakve veze sa MMR vakcinom

Negativan učinak antivakcinalnog pokreta se odražava na vakcinalni obuhvat svim vakcinama predviđenim kalendarom imunizacije, posebno MMR vakcinom. Poželjni vakcinalni obuhvat od 95 odsto, koliko je potrebno dostići da se održi status eliminacije morbila u Srbiji, nije postignut tokom poslednjih godina. A jedan od razloga je fama da je MMR vakcina uzročnik autizma.

– Autizam nema uzročno posledične veze sa MMR vakcinom – ističu naši sagovonici. – Nažalost, niži obuhvati MMR vakcinom u Srbiji imaju objašnjenje u neodazivanju na vakcinaciju (najveći broj slučajeva) ili otvorenom odbijanju roditelja da vakcinišu decu (manji broj roditelja). Značajan uticaj na odluku roditelja da izbegavaju da vakcinišu decu ima antivakcinalni pokret, koji je veoma agresivan u medijima, posebno na društvenim mrežama.

– Često se borba protiv vakcina poistovećuje sa borbom protiv establišmenta, a sve češće i protiv farmaceutske industrije. Pitanje ličnih sloboda, odnosno prava na odlučivanje ugrozilo je odgovornosti pojedinca prema društvu u celini. Ovo pitanje se i sada nameće kao goruće u uslovima pogoršane epidemiološke situacije malih boginja, a kod nas je prisutno unazad 15 do 20 godina i uglavnom je vezano za MMR vakcinu – napominju lekari Instituta za javno zdravlje Vojvodine. – Danas smo svedoci da određen broj građana više veruje neproverenim informacijama koje plasiraju nestručne, ali popularne ličnosti, kojima se daje medijski prostor. A nesporna je činjenica da nevakcinisane osobe pre svega potencijalno ugrožavaju sopstveno, a onda i zdravlje osoba iz svoje okoline. Rezultat masovnijeg ambivalentnog odnosa prema vakcinaciji su epidemije onih zaraznih bolesti čija pojava se može sprečiti primenom vakcina.

Related articles

KAKO POSLUJE DIGITALNA POLJOPRIVREDA U SRBIJI Na digitalnoj mapi ucrtane koordinate poljoprivrednih parcela

Kada se su se udružili mali povrtari i voćari, velike izvozne kompanije i jedna međunarodna organizacija za razvoj, za samo godinu dana dobili smo digitalizovane poljoprivrednike i proizvode za izvoz na probirljiva tržišta. Projekat unapređenja konkurentnosti individualnih poljoprivrednih proizvođača finansira Američka agencija za međunarodni razvoj. Proizvodnja se prati od semena do police. Na digitalnoj mapi […]

VELIKI KAŠALj NE POSUSTAJE U Srbiji 1.102 slučaja pertusisa

Na teritoriji Srbije su do 29. marta prijavljena ukupno 1.102 potvrđena slučaja velikog kašlja (pertusisa) kod kojih je dijagnoza postavljena od početka 2024. godine. Od početka 2024. godine prijavljena su dva smrtna ishoda uzrokovana pertusisom kod nevakcinisane dece uzrasta dva i po, odnosno tri meseca, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *