SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se svake godine 5. juna, što pokreće  razgovore na globalnom nivou o potrebi očuvanja zdravlja naše planete Zemlje. Ujedinjene nacije su inicirale ovaj dan, a kao takav prepoznat je u preko 140 zemalja.

Prvi put ga je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1972. godine posle Štokholmske konferencije o čovekovom okruženju, a od 1974. godine počeo je da se obeležava sa ciljem podizanja svesti o pitanjima životne sredine, kao i podsticanja političkih akcija na ovu temu.

Globalno obeležavanje svake godine je usidreno oko neke jedinstvene teme, koja se fokusira na određenu brigu o životnoj sredini – primera radi, 2021. godine ta tema glasila je „Obnova ekosistema“. Određena zemlja domaćin je svake godine, stoga preuzima vodeću ulogu u organizovanju događaja. Ove godine to je Obala Slonovače, a glavna tema 5. juna 2023. godine je “Rešenja za smanjenje zagađenja plastikom”.

U Srbiji se povodom ovog dana održava „Sajam zelenih ideja, projekata i inovacija“. U Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Kalemgdanu biće predstavljeni najbolji projekti za zelenu transformaciju srpske privrede i društva. Takođe, tri panel diskusije u vezi sa sprovođenjem Zelene agende za Zapadni Balkan u Srbiji biće održane u sklopu ovog sajma.

Životna sredina obuhvata sve – od sićušnih mikroorganizama do visokih planina, od velikih okeana do pustinjske ruže, od krošnji tropskih prašuma do polarnih ledenih kapa. Životna sredina je zbir ekosistema naše planete, koja obezbeđuje resurse za svaki oblik života, utičući na globalnu klimu i omogućavajući sveukupni opstanak Zemlje.

Međutim, suočeni sa brzim tehnološkim napretkom i sve većim ljudskim aktivnostima, životna sredina je ugrožena, i ne čudi što svake godine mora da se održi globalni razgovor na teme ekoloških izazova. Degradacija ekosistema, izumiranje vrsta, klimatske promene, zagađenje, krčenje šuma i ostali ekološki problemi, stvaraju sve ozbiljnije posledice koje sve brže ostavljaju trag. Ovo predstavlja značajan izazov za zajedničku budućnost čovečanstva, čineći zaštitu životne sredine prioritetom.

Širok spektar aktivnosti i strategija, neminovan je kako bi ovaj dan u kalenedaru imao smisla. Smanjenje emisije ugljenika, kontrola zagađenja, očuvanja biodiverziteta, promovisanje održivog korišćenja resursa, vožnja električnih automobila, bicikala, trotineta, sistem grejanja zasnovan na OIE, recikliranje, bolje upravljanje otpadom, solarna energija, hidro energija, vetro energija deo su rešenja. Zaštitom naše životne sredine ne samo da obezbeđujemo opstanak bezbrojnih vrsta, već i sopstveni opstanak kao vrste.

Izvor: Energetskiportal.rs

Related articles

NEKOLIKO NEDELJA NAKON ŠTO SU PLASTIČNI KOMADIĆI OTKRIVENI U LJUDSKOJ KRVI NOVI RAZLOG ZA BRIGU: Britanci našli plastiku u plućima živih ljudi!

Naučnici sa Univerziteta u Halu (Velika Britanija) i Hal Jork medicinske škole, pronašli su delove mikroplastike u najdubljim delovima ljudskih plućima, gde se mislilo da je gotovo nemoguće da plastika dospe, zbog veoma uskih disajnih puteva. Ovo je prvi put da su naučnici pronašli mikroplastiku u plućima živog čoveka, i to kod većine učesnika istraživanja. […]

Photo Vecteezy

EU odobrila Srbiji 223,7 miliona evra za sedam projekata

Evropska unija odobrila Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture. Jadranka Josimović, ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator, kaže da su ova sredstva odobrena u okviru šestog poziva za podnošenja […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *