U SRBIJI BI USKORO OTPAD MOGAO DA SE PRETVARA U ELEKTRIČNU I TOPLOTNU ENERGIJU

Predstavnici italijanske firme Comef ima u planu da u Vrnjačkoj Banji, Kraljevu i Trsteniku, realizuje projekat regionalnog postrojenja za tretman otpada.

U vezi sa ovim, u Vrnjačkoj Banji održan je sastanak u kojem su učestvovali predstavnici ove italijanske firme, predsednik opštine Boban Đurović, opštinski energetski menadžer Gordana Radičević i direktor JKP ,,Banjsko zelenilo i čistoća’’ Momčilo Krstić, ali i predstavnici Grada Kraljeva i Opštine Trstenik.

Ova italijanska kompanija na domaćem i međunarodnom tržištu, projektuje, gradi i montira sisteme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, koji imaju za cilj smanjenje potrošnje i emisije štetnih gasova i ograničenje negativnih uticaje na životnu sredinu, uz održavanje visokog niva energetske efikasnosti, navodi se na sajtu opštine Vrnjačka Banja.

Postrojenja transformišu otpad u toplotnu i električnu energiju, a na sastanku je predstavljen model saradnje na izgradnji postrojenja koji bi koristile sve tri lokalne samouprave, potpisnice Sporazuma o upravljanju komunalnim otpadom.

Ovaj regionalni projekat, trajno bi rešio pitanje odlaganja komunalnog otpada i omogućio dodatne kilovate struje ili sisteme za daljinsko grejanje/hlađenje za civilno ili industrijsko grejanje, a njemu bi prethodila analiza strukture i količine otpada koji se odlaže, kao i garancija države.

Izgradnja postrojenja trajala bi dve godine.

Izvor: Energetski portal

Related articles

INSTITUT BATUT SAOPŠTIO: Širi se epidemija malih boginja u Smederevu

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, saopštio je danas da su male boginje potvrdjene kod 14 osoba na području Smedereva. „Radi se o deset nevakinisanih osoba (ispod dve godine života) i četiri odrasle osobe s nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom (zaposleni u zdravstvenoj ustanovi, trudnica). Komplikacija u vidu upale pluća bile su prisutne […]

OTP BANKA U VELIKOJ GLOBALNOJ AKCIJI POŠUMLJAVANJA

Kako bi podigla svest građana o važnosti i korisnosti pošumljavanja kao i u cilju normalizacije i zaustavljanja klimatskih promena, OTP banka se prva u našoj zemlji priključila globalnoj inicijativi Priceless Planet Coalition kompanije Mastercard koja ima za cilj pošumljavanje ugroženih područja planete. Mastercard trenutno ima 18 projekata pošumljavanja na šest kontinenata, kojima značajno povećava važnost projekta i ubrzava na […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *