DOBRA CENA PAORIMA OSLADILA SETVU SLATKOG KORENA Na vojvođanskim poljima počeo najvažniji posao u poljoprivredi

Počela je setva šećerne repe na području opštine Temerin, gde će Zemljoradnička zadruga „Žunji Silak” posejati industrijske biljke na oko 650 hektara, što je više nego duplo veća površina u odnosu na lane, kada je pod slatkim korenom imala oko 300 hektara.

Direktor zadruge u Kisaču Lazić kazao je da je interesovanje za repom poraslo zbog sigurne cene, koja se već sada zna – 47 evra po toni.

Foto: dnevnik.rs

– Poznata cena, za razliku od drugih poljoprivrednih kultura, navela je poljoprivrednike da se, u odnosu na lane, više okrenu setvi slatkog korena – kazao je direktor Lazić i naveo da Zemljoradnička zadruga u Kisaču seje repu za šećeranu u Crvenki.

Lanjska kampanja prerade šećerne repe, naveo je, bila je dobra, plative čiste repe bilo je oko 60 tona po hektaru.

– Sada očekujemo da do maja, kako se priča, dobijemo 35.000 dinara po hektaru. Ministarstvo poljoprivrede je prošle godine obećalo subvencije za prinose veće od 50 tona po hektaru za površine do 500 hektara. Šećerane su predale spiskove Ministarstu i očekujemo isplatu – istakao je Lazić.


Repa se može sejati do 10. aprila
Foto: dnevnik.rs

Na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo od nacionalnog značaja u Novom Sadu na oglednom polju repu neće sejati dok ne padne dobra kiša, kazao je šef Odseka za šećernu repu dr Živko Ćurčić.

– Setva je krenula u pojedinim delovima Vojvodine, premda je zemlja suva, i zato se preporučije da se sa setvom sačeka dok oranice ne pokvase kišne kapi, a u regionima gde je bilo ovih dana kišno može se započeti sa setvom – kazao je dr Ćurčić.

Kako je naveo, mart je period kada se repa seje, ali u sadašnjim agrometeorološkim uslovima neće biti kasno ako se repa poseje i posle marta, tokom prve dekade aprila.


I ratar iz Kisača Jozef Fokman iščekuje subvencije za repu i pita se da li će ih biti i ove godine. Kazao je da će posejati malo više repe nego lane.

– Jedino za repu znamo koliko će koštati, dok za kukuruz, soju i pšenicu ne znamo, mada su šećerane ove godne snizile cenu koštanja po toni. U lanjskoj setvi dobijali smo po toni između 52 i 53 evra, a sada plaćaju 47 evra po toni. Bez obzira na to, repa je jedina za koju unapred znamo koliko će koštati i koliko ćemo dobiti novca kada dospe za preradu.

Related articles

TAJNE SLUŽBE KORISTILE SU GA ZA ELIMINACIJU POLITIČKIH PROTIVNIKA: Evo koja biljka iz bašte je služila bioterorizmu

Jedna njegova semenka može ubiti dete, a desetak-odraslog čoveka. Uprkos svojim raskošnim crvenim plodovima koja može da ulepša mnoge bašte, ricinus je veoma otrovna biljka. U našem narodu je zovu skočac i crveni čičak (lat. Ricinus communis). Otrovni su svi delovi biljke, ali je koncentracija otrova najveća u semenkama. Simptomi trovanja su povraćanje i dijareja […]

Foto: Jutjub/printskrin

Napravite sami domaći kajmak: Originalni recept iz Užica za pravi specijalitet na vašem stolu

Da biste imali dobar kajmak, kažu u Užicu, potrebni su vam sledeći sastojci: dobra krava, koja daje do 20 l mleka zelena livada sa čistim izvorom i vazduhom po mogućstvu na obroncima Zlatibora mlada i jedra mlekarica –” Ercovka”. A priprema se jednostavno: sveže pomuženo mleko se skuva, izlije u posude i ostavi nepoklopljeno do […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *