EMIRATI IMAJU REŠENJE PROTIV SUŠE: Prave monsunske kiše pomoću dronova!

Kad je suša, pomaže i dron. Ujedinjeni Arapski Emirati su našli rešenje za manjak padavina. Prave kišu uz pomoć dronova i to na veoma zanimljiv način. Naime, oni puštaju dronove u oblak, koji onda ispuste električno pražnjenje i sve to da bi rashladili tamošnju sparinu koja podrazumeva temperature i do 50 stepeni . Kiša napravljena uz pomoć dronova radi po sledećem principu: električni šok se ispušta u oblak, onda ih on „natera“ da se zbiju svi zajedno i na taj način proizvode padavine.

Photo: Vecteezy

UAE su jedna od najsuvljih zemalja na svetu, pa postoji nada da će ova tehnika pomoći za povećavanje padavina na godišnjem nivou.

Kako stvari stoje, metoda radi. Nacionalni centar za meteorologiju UAE je objavio snimak na kom se vide padavine slične monsunskoj kiši, kao i pljuskovi i vodopadi po putu.

Dubai kiša
                                                                  Photo: PrntScrn/UAE’S NATIONAL CENTER OF METEOROLOGY 
Centar kaže da su padavine povećane zahvaljujući tehnici koja je poznata po imenom „cloud seeding“ odnosno „osemenjavanje“ oblaka gde se oni modifikuju , a svrha je da se poveća kondenzacija u nadi da će to podstaći provalu oblaka.
Dubai kiša

„Osmenjavanje“ oblaka je deo operacije same države koja je odvojila 15.000.000 dolara da se sakupi kiša u zemlji jer je ona u top 10 najsušnijih zemalja sa prosekom padavina od samo 78 milimetara godišnje.

Istraživanja uveliko traju, kao i neke druge alternativne metode koje bi pomogle zemljama sa niskom stopom padavina. Kišu „prave“ koristeći tehnologiju dronova koju vode eksperti sa Riding univerziteta u Velikoj Britaniji.

Related articles

„NOVO KULTURNO NASELjE” NA LISTI ERASMUS+ Svako priznanje je DODATNI PODSTREK, a evo šta je USPEH ovog udruženja

Organizacija „Novo kulturno naselje“ od nedavno se našla na listi 50 najambicioznijih organizacija u Evropi u 2024. godini koju je sastaviila Erasmus+ youth akademija. Naime, „Top-50 aspiring orgnaizations in 2024” je lista koja ističe organizacije koje rade sa mladima u oblasti umetnosti i kulture, digitalne transformacije i medija, omladinskog rada, fizičkog i mentalnog zdravlja mladih, […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *