EVROPA U NAJVEĆOJ EKO AKCIJI IKAD : Tri milijarde novih stabala do kraja decenije!

Ovako se čuva planeta- 3 milijarde novih stabala do 2030. godine cilj su šumarske strategije EU! Ova strategija EU za 2030. deo je paketa ““Fit for 55„ koji je predstavila Evropska komisija. To je jedna od vodećih inicijativa Evropskog zelenog dogovora i nadovezuje se na strategiju EU o biodiverzitetu za 2030.

Strategija će doprineti postizanju cilja EU za smanjenje emisije  gasova od najmanje 55% do 2030. godine i klimatske neutralnosti do 2050. godine, naglasili su u  Komisiji, dodajući da su šume ključni deo rešenja za borbu protiv klimatskih promena i gubitka biološke raznolikosti.

Komisija je takođe predstavila mapu puta svojih akcija za sprovođenje obećanja o zasađivanju 3 milijarde dodatnih stabala do 2030. godine u EU, koja postavlja jasne kriterijume za sadnju, brojanje i praćenje drveća.

Mapa puta je dopunjena veb stranicom, vremenskim rokom za razvoj dodatnih elemenata, uključujući brojač stabala, smernice za pošumljavanje i pošumljavanje pogodno za biodiverzitet i platforme za razmenu najboljih praksi.

Mapa puta predviđa razvoj internetske platforme za praćenje drveća do prvog kvartala 2022. godine, kao i EU brojača drveća koji će obezbediti procenjeni broj dodatnih zasađenih stabala između maja 2020. i tekućeg dana.

Pakistan ima projekat od 3 milijarde drveća, Saudijska Arabija 50 milijardi

Zemlje širom sveta već sprovode slične akcije. Pakistan ima projekat obnove ekosistema – projekat Tsunami deset milijardi biljaka – pokrenut 2019. godine, dok je Saudijska Arabija takođe pokrenula projekat za sadnju čak 50 milijardi stabala.

Za pokrivanje troškova sadnje drveća koristiće se mehanizmi finansiranja EU

Budući da će uspeh EU u velikoj mjeri zavisiti od lokalnih inicijativa, Komisija poziva pojedince, vlasnike zemljišta, udruženja, kompanije , ali I gradove i regije da učestvuju u inicijativi.

Za finansiranje sadnica, troškove radne snage za sadnju, pripremu tla i naknadnu negu biće dostupni neki mehanizmi finansiranja EU. ali Komisija očekuje da će finansiranje privatnog sektora takođe igrati važnu ulogu.

Nova šumarska strategija predviđa četiri vrste delovanja

Glavne vrste aktivnosti predviđene novom šumarskom strategijom su: zaštita preostalih primarnih i starih šuma EU, utvrđivanje pravno obavezujućih ciljeva obnove prirode šuma, stvaranje šema plaćanja za vlasnike i upravnike šuma za pružanje usluga ekosistema i sadnja 3 milijarde dodatnih stabala do 2030.

Related articles

DEPONIJA U VINČI POČELA SA SPALJIVANJEM OTPADA I PROIZVODNJOM ENERGIJE

Kompanija Beo Čista Energija, firma koja upravlja sanacijom stare i izgradnjom nove deponije u Beogradu koja se nalazi u naselju Vinča, počela je da spaljuje otpad i da proizvodi električnu i toplotnu energiju. Ovako dobijena struja biće dovoljna za snabdevanje pet odsto beogradskih domaćinstava i toplotnu energiju za zagrevanje deset odsto stanova u Beogradu. Prvo spaljivanje otpada predstavlja poslednju fazu probnog rada postrojenja […]

EU: OD 2035. GODINE PRODAVAĆE SE SAMO AUTOMOBILI SA NULTOM EMISIJOM

Napori EU za dekarbonizaciju nastavljeni su kroz usvajanje uredbe kojom se postavljaju stroži standardi za emisije CO2 za nova putnička vozila. Evropski savet ovom uredbom ima za cilj da smanji emisije iz drumskog saobraćaja koji ima najveći udeo u emisijama iz transporta. Novim pravilima postavlja se cilj da od 2030. godine svi novi automobili imaju smanjene emisije CO2 za 55 […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *