FRANCUSKA KREĆE U ISKOPAVANjE LITIJUMA Otvara se rudnik u Overnju, projekat od “velikog nacionalnog značaja” hitno usvojen

Projekat rudnika litijuma u Overnju, regiju u centralnoj Francuskoj, proglašen je dekretom za projekat od “velikog nacionalnog značaja“.

Otvaranje je najavljeno za 2028. godinu, i moći će da zadovolji prizvodnju 700.000 električnih automobila, i da zaposli 500 do 1.000 ljudi. Javna konsultacija o uticaju na životnu sredinu počela je u martu ove godine, i trebalo bi da se završi do 31. jula.


Jedan od najvećih evropskih projekata rudnika litijuma, predvođen grupom Imeris u Alijeu, pridružio se listi “projekata od velikog nacionalnog interesa“, što je sinonim za ubrzane procedure implementacije, prema uredbi objavljenoj u nedelju 7. jula u Službenom listu Francuske, preneo je francuski “Mond”.

Foto: Freepik.com

Ovaj projekat otvaranja rudnika litijuma u Ešasijeru deo je strategije koju je uspostavila Francuska da bi se oslobodila zavisnosti od uvoza plemenitog metala, posebno iz Kine. Proizvodnja litijumskih baterija za električne automobile je ključni element energetske tranzicije, dok će termo vozila biti zabranjena za prodaju u Evropskoj uniji od 2035. godine.

Prema Imerisu, projekat pod nazivom Emili ima za cilj da od 2028. proizvede litijum neophodan za proizvodnju baterija za više od 700.000 vozila tokom dvadeset pet godina. Javna debata pokrenuta u martu o ekološkim i socio-ekonomskim uticajima projekta trebalo bi da bude završena 31. jula, saopštila je Nacionalna komisija za javnu raspravu (CNDP).

Status “projekta od velikog nacionalnog interesa“, stvoren zakonom o zelenoj industriji iz oktobra 2023., omogućava industrijskim projektima od značaja za ekološku tranziciju ili nacionalni suverenitet da imaju koristi od mera ubrzanja ili administrativnih izuzeća.

Ovaj status je proteklih dana dobio projekat za fabriku za reciklažu molekularne plastike, na redukovanoj lokaciji za proizvodnju rude gvožđa i vodonika, kao i mega-fabrika ugljeničnih fotonaponskih panela, u Marseju.

Foto: Freepik.com

Širom sveta, 2022. godine, 47% iskopanog litijuma dolazilo je iz Australije – prodato uglavnom kineskim prerađivačkim kompanijama -, 30% iz Čilea i 15% iz Kine. U Evropi, samo Portugal proizvodi nešto litijuma, što čini 0,5% globalne rudarske proizvodnje 2022. godine, prema podacima američkog instituta za geološka istraživanja USGS.

 

 

Related articles

Photo Vecteezy

BARSELONA NAŠLA REŠENJE ZA EKSTREMNE VRUĆINE: Otvoreno 200 klimatskih skloništa

Dok šetate gradom tokom vrelih letnjih dana sigurno razmišljate o tome kako bi bilo odlično da postoji mesto na kom možete da predahnete i rashladite se kako bi nastavili sa završavanjem dnevnih obaveza. I takva mesta zaista postoje, u Barseloni je otvoreno oko 200 klimatskih skloništa. Opštinski objekti i javni prostori širom ovog grada tokom leta, tačnije do 15. […]

Najkrvaviji izbori na svetu

Predizbornu kampanju u Meksiku obeležila ubistva kandidata. Ubistvo političkog kandidata u Meksiku izazvalo je talas zabrinutosti zbog sigurnosti uoči lokalnih i nacionalnih izbora. Alfredo Cabrera, kandidat za lokalne funkcije, ubijen je tokom završnog mitinga u državi Guerrero. Video-snimak prikazuje trenutak pucnjave, nakon čega su Nacionalna garda intervenisala, ubivši napadača na licu mesta. Ovo ubistvo izazvalo […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *