Grad je uložio više od 260 miliona dinara u regulaciju reka i izgradnju priobalja: obilazak radova na izgradnji priobalja na reci Ribnici

Radovi treće faze na izgradnji priobalja na reci Ribnici, uzvodno od restorana „Idila“, koji se izvode u okviru hitnih intervencija na zaštiti i uređenju vodotokova drugog reda u s. teritoriji grada Kraljeva, posetili su gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić sa saradnicima.

Foto: Grad Kraljevo

Kako je istakao tokom obilaska, grad Kraljevo je u poslednjih nekoliko godina uložio značajna finansijska sredstva u zaštitu od poplava, izgradnju obaloutvrda na Ibru i zaštitu vodoizvorišta u Žičkom polju. Samo grad Kraljevo je od 2019. do 2022. godine uložio 70 miliona dinara, a dodatna sredstva obezbedila je Vlada Republike Srbije preko „Srbijavoda”. Od 2021. godine u regulaciju reka Gledić, Drlupa i Sirča uloženo je ukupno 120 miliona dinara, a sada se ulažu finansijska sredstva kod Vlade Republike Srbije kako bi se obezbedila zaštita stanovništva, oranica. zemljišta, i privrednih objekata od poplava kroz hitne intervencije.

„Grad Kraljevo je budžetom za 2023. godinu za hitne intervencije na vodotocima drugog reda obezbedio ukupno 11 miliona dinara, a u rebalansu budžeta obezbediće i dodatna sredstva za završetak radova na „Idilu” i time omogućili nam da sledeće godine napravimo potpuno novi most na mestu, već dotrajalom, koji je preuzan – dva vozila ne mogu da se mimoiđu, a želja nam je da imamo most koji će biti stalan i koji će biti alternativa. 2011. godine, kada smo rekonstruisali deo puta Kraljevo-Kruševac i Ribnič most, ovde je prošlo mnogo vozila. Sada želimo da imamo novi most koji će biti znatno širi i koji će omogućiti stanovnicima Beranovca, Jovca i Mošinog gaja da mnogo brže stignu do grada, a u situaciji kada dođe do rekonstrukcije drugih putnih pravaca imamo alternativu. za put Kraljevo-Kruševac“, kaže gradonačelnik, dodajući da je Grad, prilikom izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih mostova stradalih u poplavama 2016. i 2019. godine, obezbedio finansijska sredstva za izgradnju obaloutvrda.

Foto: Grad Kraljevo

„Tokom 2021. godine obezbedili smo ukupno 39 miliona dinara za izgradnju obaloutvrda u Vrdilima, Miločaju, Mrsaću i Sirči. Nastavićemo da gradimo nove mostove i narednih godina zajedno sa Vladom Republike Srbije, Ministarstvom građevinarstva i preduzećem „Putevi Srbije”. Glavni prioritet je izgradnja mosta u ulici Petra Lekovića u Kovačama. Nadam se da ćemo zajedno sa „Putevima Srbije” krenuti u rešavanje i ovog pitanja. Već smo izgradili mostove koji su porušeni u poplavama 2019. godine, a prethodno, 2016. godine, Vlada Republike Srbije je preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima obezbedila čak 110 miliona dinara za izgradnju mostova u Stublu, Čukojevac. , Ravanica“, rekao je Terzić.

Prema rečima direktora Vodovoda „Zapadna Morava” u Kraljevu Velizara Erče, radovi se odnose na vraćanje vodotoka u prvobitno projektovano korito, a odvijali su se u tri faze. Prvi je obuhvatio interventne zemljane radove, koji je sprečio dalje urušavanje privatnih parcela i stambenih objekata, drugi geodetska snimanja i izradu elaborata sanacije desne obale reke Ribnice, a treći zaštita konkavne krivine. , koja je zbog dejstva matice vodotoka bila najugroženija, a zaštićena je gabionskom mrežom, u koju je ugrađeno oko 180 kubnih metara kamena, a obala je dodatno utvrđena sa oko 280 metara kubnih valjanog kamena. Kako je naveo Erac, trenutno se izvode radovi na zatrpavanju takozvanog starca – starog korita, što je neophodno, a očekuje se proširenje radova kako bi se zaštitila desna obala Ribnice.

Foto: Grad Kraljevo

Uređenje korita Ribnice obuhvata i deo gde je nekada bio most, u blizini teniskih terena. Radoica Kočović, član Gradskog veća zadužen za poslove u vezi sa razvojem sistema zaštite i spasavanja i civilne zaštite, ističe da, na zahtev stanovnika da vrate most kako bi mogli da priđu kućama, u. javnom nabavkom za narednu godinu, Grad je planirao sredstva za projektovanje i izvođenje radova na tom mostu, a ostaje da se vidi da li će on biti samo za pešake ili za saobraćaj. Kočović ističe da reka Ribnica, kada naiđu bujične vode, može da ugrozi objekte, da prekine saobraćajnu komunikaciju, a grad će prvo raditi na tim kritičnim tačkama, ali će potom urediti celo primorje i rešiti problem.

Foto: Grad Kraljevo

Kako ističe predsednik Mesne zajednice Beranovac Petar Šalinić, meštani su zahvalni što su rešili dugogodišnji problem reke Ribnice, ali i za sve što Grad čini za ovaj kraj, pa imaju i vrtić. , ambulanta, pošta, asfaltirane ulice, trotoar od vrtića do Goča… Kako kaže, imaju i teniski teren i osvetljen fudbalski stadion, u planu je izgradnja mosta kod „Idile”, da spoji put od Metikoša do benzinske pumpe… – U mesnoj zajednici Beranovac za 50 godina nije urađeno toliko koliko je urađeno za pet-šest godina, kaže Šalinić.ž

 

Kraljevo.rs

Related articles

photo: Vecteezy.com

Proizvodnja električne energije iz OIE porasla za skoro pet odsto od 2020. Do 2021.

Od 2020. do 2021. godine, proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije porasla je za skoro pet odsto. U istom periodu ipak, zbog ekonomskog oporavka nakon ukidanja ograničenja usled korona virusa, porasla je i bruto potrošnja električne energije, piše Eurostat. U odnosu na to, učešće obnovljivih izvora energije u bruto potrošnji električne energije u Evropskoj uniji […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *