KAKO DALEKOVODI MOGU POMOĆI U ZAŠTITI UGROŽENIH VRSTA

Photo : Vecteezy
EU ima preko 10 miliona kilometara električnih vodova, što može i koristiti i štetiti životinjama. Stubovi i žice za napajanje mogu usmrtiti neke vrste, poput ptica koje se u letu mogu sudariti sa istim. Dalekovodi mogu i uništiti staništa nekih vrsta. Međutim, neobrađena područja ispod stubova dalekovoda mogu, s druge strane, pružiti  stanište za insekte, ptice i male životinje, poput nekih vrsta glodara.

Ispod dalekovoda nema poljoprivrede, niti ljudskih aktivnosti, stoga ima netaknutih predela, zemljišta i biljaka. To je često otvoreno, osunčano, zaraslo područje, bez prisustva ljudi, stoga pogodno za gnezda, utočište i ishranu.

Studija u Češkoj, pokazala je tokom snimanja jednog takvog prostora u periodu zime u rasponu od 14 dana, kako je osam vrsta sisara srednje veličine, uključujući jazavca, divlje svinje, crvene lisice, evropske zečeve i srne, provelo više vremena u krugu tornjeva nego u uređenim mestima, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Zečevi i jeleni provodili su više vremena na zemljištu ispod tornjeva, spavajući i tražeći hranu najčešće oko stubova. Zečevi su preferirali delove stubova sa velikom gustinom sopstvenog žbunja. Otkrića ove češke studije mogu pomoći u zaštiti zečeva, čija populacija opada u poslednjih nekoliko decenija. Istraživači sugerišu da bi dodavanje dodatnog grmlja i divljeg cveća za insekte moglo povećati ekološku vrednost ovih staništa, iako su divlja, neobrađena i sa energetskom infrastrukturom.

 

Izvor: Energetski portal

Related articles

KALCIT – MINERAL ZNAČAJAN ZA EKOLOGIJU I ENERGETSKU TRANZICIJU

Republika Srbije veoma je bogata mineralnim sirovinama koje su važne za privredni razvoj, kao što je kalcit, o kojem se od nedavno sve više govori. Ministarstvo rudarstva i energetike na svom sajtu približilo je značaj i upotrebnu vrednost ovog minerala, naročito njegove ekološke karakteristike, imajući u vidu da se ovaj mineral koristi, između ostalog, i u filterima […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *