KAKO DALEKOVODI MOGU POMOĆI U ZAŠTITI UGROŽENIH VRSTA

Photo : Vecteezy
EU ima preko 10 miliona kilometara električnih vodova, što može i koristiti i štetiti životinjama. Stubovi i žice za napajanje mogu usmrtiti neke vrste, poput ptica koje se u letu mogu sudariti sa istim. Dalekovodi mogu i uništiti staništa nekih vrsta. Međutim, neobrađena područja ispod stubova dalekovoda mogu, s druge strane, pružiti  stanište za insekte, ptice i male životinje, poput nekih vrsta glodara.

Ispod dalekovoda nema poljoprivrede, niti ljudskih aktivnosti, stoga ima netaknutih predela, zemljišta i biljaka. To je često otvoreno, osunčano, zaraslo područje, bez prisustva ljudi, stoga pogodno za gnezda, utočište i ishranu.

Studija u Češkoj, pokazala je tokom snimanja jednog takvog prostora u periodu zime u rasponu od 14 dana, kako je osam vrsta sisara srednje veličine, uključujući jazavca, divlje svinje, crvene lisice, evropske zečeve i srne, provelo više vremena u krugu tornjeva nego u uređenim mestima, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Zečevi i jeleni provodili su više vremena na zemljištu ispod tornjeva, spavajući i tražeći hranu najčešće oko stubova. Zečevi su preferirali delove stubova sa velikom gustinom sopstvenog žbunja. Otkrića ove češke studije mogu pomoći u zaštiti zečeva, čija populacija opada u poslednjih nekoliko decenija. Istraživači sugerišu da bi dodavanje dodatnog grmlja i divljeg cveća za insekte moglo povećati ekološku vrednost ovih staništa, iako su divlja, neobrađena i sa energetskom infrastrukturom.

 

Izvor: Energetski portal

Related articles

Photo Vecteezy

OBORILA SVETSKI REKORD : Šveđanka u 103. godini skočila padobranom

Šveđanka Rut Larson postavila je svetski rekord u nedelju posle podne, kad je skočila padobranom u tandemu, u blizini Motale, oko 200 kilometara jugozapadno od Stokholma. Rut Larson lagano se spuštala na tlo pod svetloplavim nebom, gde su je čekali pomagači, snimila je švedska televizija SVT. -Gore je bilo predivno – rekla je Larson kad […]

U RIMU POKRENUTA KAMPANJA ZA PODSTICANJE PRAVILNOG ODLAGANJA OTPADA

U glavnom gradu Italije pokrenuta je kampanja koja nosi naziv ,,Rim nije ravnodušan’’, čiji je cilj podizanje svesti i podsticanje građana Rima na pravilno odvajanje i odlaganje otpada, navodi se na sajtu Roma Capitale. Kampanju prate interesantni vizuali na kojima se nalaze poznate statue i gradski spomenici, koji simbolizuju ljubav i poštovanje koje ovaj grad svojom […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *