LEDENI BISER SRBIJE: Pećina zaleđena i leti i zimi krije se u kanjonu Uvca

Zaleđeno kraljevstvo u komšiluku – Pećina u kanjonu Uvca jedna je od najlepših u Srbiji, a pravi je skriveni biser jer se do nje može doći samo čamcem preko Uvačkog jezera, a onda metalnim stepenicama uz strmu obalu. Deo je pećinskog sistema koji je sa 6.180 metara među najdužim u Srbiji. U njenim podzemnim galerijama priroda je stvorila retko viđene ukrase, duge po desetak metara, često prošarane crvenkastim i plavičastim nijansama. Na brojnim kamenim stubovima ima i jezerca iz kojih posetioci mogu da piju vodu.

Dobila je ime jer je u njoj temperatura stalno osam stepeni, i leti i zimi.

Ulaz u Ledenu pećenu je ispod strmog krečnjačkog odseka, a sa bočnim kanalima duža je od 2,5 km. O vremenu i procesu njenog nastanka svedoče oburvani blokovi krečnjaka, šljunka i glinovite zemlje. Ukrasi poput dugačkih draperija i saliva, koji dostižu i po 10 metara, lepotom zaustavljaju dah. Ispod jednog saliva je potok koji posle desetak metara nestaje u pukotini, a tu je i bistro jezero koje ne dozvoljava prilaz dvorani sa tavanicom od tankih stalaktita.

Lepota Ledene pećine je u njenim dvoranama međusobno povezanim ravnim, strmim ili ponorskim kanalima. S obzirom da se do nje može doći isključivo čamcem, poseta predstavlja pravu avanturu.

Do ulaza, praktično od čamca jedinim prevoznim sredstvom kojim se i može prići pećini, vode strme metalne stepenice. Za ulazak je neophodno prisustvo čuvarske službe ili rendžera prirodnog rezervata koji jedini imaju ključ za otvaranje vrata čudesnog okamenjenog pećinskog sveta. U pećini nema stalnog veštačkog osvetljenja, pa su sve vreme potrebne baterijske lampame za osvetljavanje puta i posmatranje impresivnih pećinske ukrase – stalaktita i stalagmita, stubova, iglica i čitave pećinske zavese ili okamenjene draperije.

Photo: facebook/@novipazaruvaktuizemanu

Unutra je uredjena i kamenjem oivičena turistička staza sa nekoliko mostića preko vodenih prepreka ukupne dužine oko 600m i koja se završava u velikoj pećinskoj dvorani.

Related articles

ZAPLENjENA VELIKA KOLIČINA ZLATA NA GRADINI U rancu od prstena do krune

Carinski službenici su tokom proteklog vikenda na graničnim prelazima Kelebija i Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili dva pokušaja krijumčarenja zlata i zaplenili više od kilogram investicionog zlata i zlatnog nakita, čija je ukupna vrednost procenjena na preko 70.000 evra. Na ulaznoj strani graničnog prelaza Kelebija je 24. marta 2024. godine, prilikom detaljnog pregleda putnika […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *