Domaće lubenice i dinje stigle ranije nego obično
Ove sezone domaće lubenice i dinje pojavile su se na pijacama i u marketima ranije nego što je uobičajeno. Agroanalitičar i urednik Agrobiznisa, Goran Đaković, izjavio je da je proizvodnja lubenice unosan, ali izuzetno težak posao.
U razgovoru za Tanjug, Đaković je naglasio da proces proizvodnje počinje već u zimskom periodu, kada se priprema rasad, kao i da se lubenica svake godine mora kalemiti. Dodao je da je trenutno isplativija proizvodnja lubenice u odnosu na proizvodnju pšenice.
“Pšenica se trenutno potpuno ne isplati. Ako pričamo o pšenici, minus je oko 50 evra. U najboljem slučaju ste na nuli. Zaradio je onaj ko je pšenicu sadio na svojoj njivi. Onaj ko je imao veliki zakup, sigurno je u minusu,” rekao je Đaković.

On ističe da proizvodnja lubenice najviše zavisi od klimatskih uslova, te dodaje da nema klimatskih promena. “Ne možemo računati svake godine da će nam u svakom danu biti svaki put identično vreme,” kazao je Đaković.
Srbija, kako kaže, ima nekoliko hiljada proizvođača lubenice. “Mnogo ih je više nego borovničara,” naglasio je agroanalitičar. Đaković dodaje da su nekada kupcima bile atraktivne velike lubenice od 15 kilograma. “Sada je veća tražnja za manjim lubenicama, otprilike one od šest, sedam kilograma su idealne,” rekao je Đaković.
Izvor: Dnevnik