Španija domaćin Svetskog dana borbe protiv dezertifikacije i suše

photo: Vecteezy

Svetski dan borbe protiv dezertifikacije i suše obeležava se svakog 17. juna od 1994. godine, kada je i usvojena Konvencija UN za borbu protiv dezertifikacije (UNCCD). Konvencija predstavlja jedini pravno obavezujući međunarodni okvir u ovoj oblasti, a čini je 197 članica.

Domaćin globalnog obeležavanja ovog dana za 2022. godinu biće Španija. Ujedinjene nacije i Vlada Španije 16. i 17. juna organizovaće konferenciju u Madridu, na kojoj će učestvovati nacionalni i međunarodni eksperti, kao i politički lideri, kako bi razgovarali o merama za borbu protiv dezertifikacije i suše.

Dezertifikacija predstavlja degradaciju zemljišta u sušnim područjima, usled čega se gubi njegova plodnost i pretvara se u pustinju. Procenjuje se da su suše po učestalosti i intenzitetu povećane za 29 odsto više od 2000. godine, a njima je 55 miliona ljudi pogođeno svake godine. Takođe, smatra se da bi do 2050. godine suše mogle da imaju uticaj na tri četvrtine svestke populacije, navodi se na sajtu UN.

Ključna poruka UN jeste da iako su suše deo prirode, one su sada učestalije i jačih razmera usled ljudskih aktivnosti, zbog čega je potrebno da sve države na svim nivoima budu solidarne i posvećene u sprovođenju akcija koje će doprineti ublažavanju suša.

Izvor: Energetski portal

Related articles

Photo Vecteezy

SIMBOL GRBA SRBIJE Orao krstaš najugroženija vrsta ptica u Srbiji

Carski orao (lat. Aquila heliaca) poznatiji je na našim prostorima kao orao krataš. Svoje ime krstaš dao mu je narod zbog činjenice da se gnezdi na visokom drveću koje najobičnije ima krst na sebi(zapis). Smatran je zaštitnikom polja i letine, tako da je narod imao običaj da kaže: Sretno je selo koje u svom ataru […]

KRIZA I PREKRETNICA KA ZELENOJ ENERGIJI, SRBIJA U JEDNOM IZVORU IMA VEĆI POTENCIJAL OD NEMAČKE

Svetska energetska kriza i rat u Ukrajini ubrzavaju gradnju postrojenja obnovljive energije. Međunarodna agencija za energiju saopštava da će globalni kapaciteti zelene energije narednih pet godina biti duplo veći nego danas. Najisplativije su solarne elektrane i vetroparkovi. Iz Vlade poručuju da i Srbija ima ozbiljne zelene planove. Svet je spreman da u narednih pet godina doda količinu […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *