Španija domaćin Svetskog dana borbe protiv dezertifikacije i suše

photo: Vecteezy

Svetski dan borbe protiv dezertifikacije i suše obeležava se svakog 17. juna od 1994. godine, kada je i usvojena Konvencija UN za borbu protiv dezertifikacije (UNCCD). Konvencija predstavlja jedini pravno obavezujući međunarodni okvir u ovoj oblasti, a čini je 197 članica.

Domaćin globalnog obeležavanja ovog dana za 2022. godinu biće Španija. Ujedinjene nacije i Vlada Španije 16. i 17. juna organizovaće konferenciju u Madridu, na kojoj će učestvovati nacionalni i međunarodni eksperti, kao i politički lideri, kako bi razgovarali o merama za borbu protiv dezertifikacije i suše.

Dezertifikacija predstavlja degradaciju zemljišta u sušnim područjima, usled čega se gubi njegova plodnost i pretvara se u pustinju. Procenjuje se da su suše po učestalosti i intenzitetu povećane za 29 odsto više od 2000. godine, a njima je 55 miliona ljudi pogođeno svake godine. Takođe, smatra se da bi do 2050. godine suše mogle da imaju uticaj na tri četvrtine svestke populacije, navodi se na sajtu UN.

Ključna poruka UN jeste da iako su suše deo prirode, one su sada učestalije i jačih razmera usled ljudskih aktivnosti, zbog čega je potrebno da sve države na svim nivoima budu solidarne i posvećene u sprovođenju akcija koje će doprineti ublažavanju suša.

Izvor: Energetski portal

Related articles

Photo Vecteezy

SMANJENJE ŽELUCA KAO REŠENJE ZA GOJAZNOST – Doktor Skrobić O TOME KOJE SVE VRSTE OPERACIJA POSTOJE, o rizicima, ali i prednostima ove intervencije!

Gojaznost je u poslednjih 40 godina sveprisutna u celom, ali posebno u zapadnom svetu, gde u SAD, ovoj kategoriji pripada preko 15 posto populacije, rekao je digestivni hirurg dr Ognjen Skrobić. Dodaje da nažalost, Evropa počinje da ih prati, pa je, kako kaže, i kod nas sve više takvih pacijenata. Body mass iznad 40 ili […]

photo: Vecteezy

Međunarodni konkurs za Eko naselje u Petrovaradinu

Arhitekte iz Srbije i regiona pozivaju se da do 18. jula osmisle idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje naselja u specifičnom ambijentu novosadskog predgrađa. Data Investment, u saradnji sa kompanijama Xella Srbija, Energy Net, Home Concept, Aling-Conel i Oblo Living raspisuje međunarodni, otvoreni, anketni, jednostepeni i anonimni konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje ekološkog naselja u Petrovaradinu. Konkurs organizuje i sprovodi portal Gradnja.rs. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *