U grčkoj se pojavila se i najopasnija – ljubičasta meduza! Ovo morate da uradite ako vas ožare!

Prvenstveno osetimo simptome ujeda meduze, pa ih tek onda ugledamo. Najčešći simptomi su žarenje, peckanje i svrab.

Grčki opservatorijum za biodiverzitet (biološku raznovrsnost živih bića) objavio je mapu koja prikazuje područja i plaže na kojima ima meduza. Mapa se konstantno ažurira, a i korisnici mogu da dopune listu plaža na kojima su videli meduze.

Kada vas opeče meduza ožareno mesto na koži postaje crveno, natečeno i bolno na dodir.U Jonskom i Egejskom moru pojavila se sada i ljubičasta meduza, jedna od najopasnijih vrsta na Mediteranu zbog jakog neurotoksina koji ima, a koji se prenosi ubodom.

Opekotina ovih meduza je veoma bolna. Ukoliko kontakt sa njima, pošto se pojavljuju u jatima, obuhvati više od polovine tela, tada je neophodna hospitalizacija. Ispuštaju neurotoksine, pa se na koži javljaju otoci, bolne opekotine i osip, a kod onih sa povišenom osetljivošću može doci i do kardioloških problema, tahikardije, pada pritiska, jake glavobolje, dijareje, bronhijalnog spazma, gušenja i povraćanja.

Sada je učestalo njihovo pojavljivanje zbog promene klimatskih uslova i porasta temperature mora, a ranije se viđala u intervanilima od po nekih 10 godina.

Za sada upozorenje na ljubičaste meduze odnosi se na turiste koji letuju ili planiraju da letuju na Kefaloniji, Zakintosu, Krfu, Peloponezu, ali i da obilaze Paksos i Antipaksos. Lokalni mediji uveliko pišu da se primećene i na atinskim plažama. Kupači su upozoreni da ne ulaze u vodu.

Nismo očekivali da će ovog leta biti toliko ljubičastih meduza koje su prošlog leta bile lokalizovane samo u manjim delovima Egeja, da bi se ovog leta proširile na celo Sredozemlje i Jonsko more. Pratimo situaciju i čekamo da vidimo šta ce se dešavati na Jadranskom moru – izjavio je za TV Skaj Hristos Taklis, morski biolog i menadžer Grčke opservatorije biodiverziteta.

Objasnio je da stigle iz Italije u potrazi za toplijom vodom, jer se hrane planktonima. Ova vrsta meduza je do sad bila prisutna u Mediteranu uglavnom u blizini španske i italijanske obale.

Pomaže ova krema

Kada vas opeče meduza, bilo koja, najpre je treba skinuti ako je ostala na koži, i na obali odmah ožareno mesto dobro istrljati peskom kružnim pokretima da bi se otklonile zaostale žarulje. Onda isprati dobro morskom vodom, pa namazati grčki lek “fenystil” kremu. Ponavljajte mazanje kreme. Može se popiti i tableta antihistaminika.

Ukoliko se jave bilo kakve tegobe osim svraba i žarenja odmah posetite lekara.

Izvor: kurir.rs

Related articles

vecteezy

BELGIJSKI MEGAPROJEKAT OBNOVLJIVE ENERGIJE

Kako bi ubrzali energetsku tranziciju, naučnici sa Univerziteta u Liježu promovišu postavljanje desetina hiljada vetroturbina na Grenlandu za snabdevanje električnom energijom velikog dela Evrope, preneo je portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium). Profesor Damijen Ernst i njegov tim rade u Liježu na uslovima izvodljivosti za postavljanje ogromne vetroelektrane na jugu Grenlanda, na udaljenom i gotovo nenaseljenom području. […]

NIKO VAM NIJE REKAO DA GORUŠICI IMA PRAVOG LEKA: ZNATE LI KOJA JE PRVA LINIJA ODBRANE OD OVE MUKE?

Osećaj pečenja u grudima ili u grlu, nevoljno vraćanje sadržaja i hrane iz želuca, bol iza grudne kosti, učestalo podrigivanje, nadimanje- znak su da imate gorušicu.  Svi ovi simptomi, uključujući i otežano gutanje zbog kog bi se već trebalo zabrinuti, mogu značajno uticati na način i kvalitet života  i do ozbiljnih oštećenja jednjaka. Iako je […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *