NAJZDRAVIJA RIBA NA SVETU: Bolja čak i od LOSOSA, niskokalorična i BOGATA PROTEINIMA

Malo ko razmišlja o koristi skuše koju ona ima za organizam, više cene samo njene kvalitete ukusa. Svaki proizvod ima hemijska svojstva i na određeni način deluje na organizam.

U hemijskom sastavu skuše ima mnogo belančevina i masnoća, a njih ima više u ribi ulovljenoj tokom zime u severnijim regionima.

Uobičajena količina masti je 13 grama što je dovoljno da se riba definiše kao masna. Belančevina je u proseku 18 grama i apsorbuju se tri puta brže od belančevina u goveđem mesu.

Foto: Pixabay.com

Skuša je niskokalorična riba. Da bismo dobili dnevni unos kalorija, treba da pojedemo otprilike 700 grama ribe, ali ne bi trebalo da zaboravimo o mastima u njoj.

Nezasićenih masnih kiselina u skuši je u velikim količinama. One su dragocen proizvod i antioksidans. Pomažu u jačanju membrana ćelija organizma na račun neutralizacije slobodnih elektrona.

To su radikali koji mogu da probiju zidove ćelija i da naruše njihovu aktivnost. To dovodi do pojavljivanja niza oboljenja, uključujući i onkološka. Da bismo to izbegli, važno je da se hranimo odgovarajućim proizvodima.

Foto: Freepik.com

Nije slučajno što se deci daje riblje ulje – ono je puno nezasićenih masnih kiselina. Hemijski sastav skuše blagotvorno utiče na harmonični rast i razvoj dece i veoma je koristan i za trudnice i dojilje.

Kako bi se izbegao disbalans između rasta i razvitka unutrašnjih organa kod adolescenata, skuša treba da bude prisutna u njihovom režimu ishrane.

Dragoceni sastojci skuše su i mineralne materije. Ona sadrži kalijum, fosfor, fluor, sumpor, cink, hlor, natrijum. To su mikroelementi ogromne koristi. Celi spektar vitamina B je sadržan u ovoj ribi. Velika je koncentracija vitamina B12 i vitamina PP.

Vitamin B pomaže u sintezi DNK i učestvuje u metabolizmu masti. Česta ishrana sa skušom reguliše šećer u krvi, pomaže sistemu organa za varenje i jača nervni sistem. Pomaže u stvaranju hemoglobina i zasićenju kiseonikom.

Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama ona je mnogo korisna za mozak, kožu i kosu. Velika koncentracija fosfora pomaže u izgradnji mnogih fermenata koji su pokretači hemijskih reakcija ćelija.

Foto: Pixabay.com

Celokupna vitalnost organizma može da se obezbedi samo jednom vrstom ribe. Fosforne kiseline u skuši su tkivo ljudskog skeleta, zbog toga je ona mnogo korisna za decu, ali i za odrasle, s obzirom na to da se s godinama kod njih pojavljuju problemi sa mišićno-koštanim aparatom.

 

 

Dnevnik, Krstarica

Related articles

KONGRESNI CENTRI SRBIJE RAME UZ RAME SA SVETSKIM: Novosadski sajam se predstavio na DUBAI EXPO

Predstavnici Kongresnog centra Master Novosadskog sajma tokom posete svetskoj izložbi EXPO DUBAI 2020, u okviru pete tematske nedelje “Putovanja i povezanost” predstavili su se kolegama iz  branše širom planete.  Akcenat je dat mogućoj saradnji Sajma poljoprivrede u Novom Sadu i Gulfood sajma u Dubaiu, najvećeg Svetskog sajma hrane, koji se održava od 13. do 17. […]

RADOVI NA NADOVOŽNjAKU KA RUMENCI Kolone automobila na obe strane

Radovi na redovnom održavanju nadvožnjaka ka Rumenki su počeli, što je, naravno, izazvalo velike gužve u saobraćaju na putu prema i od tog prigradskog naselja. Formirale su se kolone automobila s obe strane nadvožnjaka. Radovi koje izvodi Javno preduzeće „Putevi Srbije” trebalo bi da budu završeni sutra. Za vreme radova, na deonici državnog puta II […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *