PANEL-DISKUSIJE HUMANITARNOG UDRUŽENjA NEMACA „GERHARD“ Paralele i sudbine dvaju naroda

SOMBOR: U pokušaju da osvetli paralele u sudbinama dva naroda, Podunavskih Švaba koji, ploveći Dunavom u takozvanim ulmskim kutijama u Panonsku niziju dolaze s kraja 18. veka i kolonista koji su naselili Vojvodinu nakon Drugog svetskog rata, kao i da skrene pažnju javnosti na ulogu novodoseljenih u očuvanju kulturnog nasleđa, Humanitarno udruženje Nemaca „Gerhard” organizuje seriju panel diskusija pod naslovom „Dva lica iste sudbine“.

Foto: Muzej podunavskih Švaba

Kako organizatori naglašavaju, realizacija ovog zanimljivog programa je omogućena uz prijateljsku podršku iz budžeta Vlade SR Nemačke.

Prva diskusija zakazana je za sutra od 18 sati u Muzeju Podunavskih Švaba, koji se nalazi u Grašalkovićevoj palati sa ulazom iz Zmaj Jovine ulice. O izazovima i ulozi potomaka kolonista nakon 1945. godine pri nastanku stalne postavke Muzeja Podunavskih Švaba govoriće muzejska savetnica, istoričarka Gradskog muzeja Milka Ljuboja i kustoskinja istoričarka Miroslava Ćaćić.

Naredna panel diskusija zakazana je za sledeći mesec, 21. marta, a o temi, koja nosi naslov „Kulturno nasleđe Podunavskih Švaba u Vojvodini”, govoriće Boris Mašić, autor stalne postavke Crkvenog muzeja Podunavskih Švaba u Apatinu. Serija tribina nastaviće se 25. aprila na temu suživota Podunavskih Švaba sa drugim narodima u Vojvodini, od naseljavanja do Prvog svetskog rata o čemu će govoriti doc. dr Atila Fajfer, docent na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

O socijalnim promenama za vreme svetskih ratova u Vojvodini, 23. maga  pričaće prof. dr Mihael Antolović, redovni profesor za modernu istoriju na somborskom Pedagoškom fakultetu Univeryiteta u Novom Sadu, a nakon ove tribine uslediće letnja pauza, da bi preostale panel diskusije bile održane 24. oktobra i 21. novembra.

Related articles

KONGRESNI CENTRI SRBIJE RAME UZ RAME SA SVETSKIM: Novosadski sajam se predstavio na DUBAI EXPO

Predstavnici Kongresnog centra Master Novosadskog sajma tokom posete svetskoj izložbi EXPO DUBAI 2020, u okviru pete tematske nedelje “Putovanja i povezanost” predstavili su se kolegama iz  branše širom planete.  Akcenat je dat mogućoj saradnji Sajma poljoprivrede u Novom Sadu i Gulfood sajma u Dubaiu, najvećeg Svetskog sajma hrane, koji se održava od 13. do 17. […]

PRIPREME ZA SEZONU: U toku radovi na rekonstrukciji Antičke nekropole u Budvi

Sekretarijat za društvene delatnosti Opštine Budva u saradnji sa Turističkom organizacijom Budve, započeo je radove na rekonstrukciji arheološkog lokaliteta Antičke nekropole. Predmetni lokalitet predstavlja prezentaciju monumentalnih rimskih grobnih konstrukcija, odnosno njihovu rekonstrukciju na zelenoj površini koja se nalazi južno od stepeništa koje vodi od trga ispred Starog grada ka ulazu u hotel Avala, pišu Vijesti. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *