Pirotski kačkavalj postao brend

Nakon skoro tri godine intenzivnog rada tima opštine Pirot, Zavod za intelektualnu svojinu doneo je rešenje o zaštiti geografskog porekla pirotskog kačkavaja od kravljeg mleka. Za pirotski kraj ovo će biti nova šansa da vrate nekadašnju slavu ovog proizvoda, koji se izvozio širom sveta.

Zavod za intelektualnu svojinu doneo je, nakon tri godine, rešenje o zaštiti geografskog porekla pirotskog kačkavalja.

Nakon intenzivnog rada i izrade elaborata, opština Pirot uspela je da zvanično u Zavodu za intelektualnu svojinu zaštiti ovaj delikatesni proizvod.

„Ovim elaboratom definasno je sve, počev od toga ko može da proizvodi pirotski kačkavalj, kako se proizvodi. Tako da će etiketu sa zaštićenim imenom nositi samo onaj proizvod koji je odležao, odnosno ima period zrenja od četiri meseca“, kaže Vesna Lazarević, stručni saradnik opštine Pirot za poljoprivredu.

Brend je sertifikovan, ali će opština sada morati, pre svega, da stimuliše stočare.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kaže da u narednom periodu treba obratiti pažnju na sirovinu, odnosno da se podigne sirovinska baza pa će, kako kaže, preko Fonda za razvoj poljoprivrede u narednom periodu pokušati da podstaknu proizvodnju mleka.

„Za povećanje proizvodnje mleka planirali smo oko 15 miliona dinara, što kroz sufinansiranje nabavke kvalitetnih priplodnih grla krupne stoke i sitnih preživara, kao i tri miliona dinara za kupovinu opreme za mužu ovaca“, kaže Goran Popović, pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu.

Godišnje se u pirotskom kraju proizvede oko 60 tona kačkavalja. To nisu ni približno dovoljne količine da bi se podmirili probirljivo tržište. Zaštita kačkavalja treba da podstakne, pre svega, male porodične mlekare, koje bi se udruživale i zajednički nastupale na tržištima.

Pirotski kačkavalj bio je najviše izvoženi proizvod iz Srbije još tridesetih godina prošlog veka. Tada je put Evrope i Amerike godišnje išlo 30 vagona kačkavalja. Smanjenjem stočnog fonda i velikom migracijom iz sela u grad, proizvodnja je toliko opala, da je zadnjih decenija, bilo više priče o kačkavalju, nego samog kačkavalja.

Izvor: RTS

Related articles

Photo Vecteezy

Solarna elektrana na beogradskom aerodromu puštena u rad

U blizini aerodromskog kompleksa u Beogradu, na putu prema Surčinu, pušteno je u rad novo solarno postrojenje integrisane snage 1 MWp, stoji u saopštenju beogradskog aerodroma. Solarna elektrana će godišnje proizvoditi oko 1.130.000 kWh zelene električne energije, što je uporedivo sa godišnjom potrošnjom 430 domaćinstava. Na ovaj način, aerodrom će smanjiti emisiju CO2 za 900 tona godišnje. […]

UČILI SU NAS DA JE RIZNICA ZDRAVLJA Ruski prirodnjak otkrio zablude o kiselom kupusu i zašto treba biti oprezan sa njim

Ovo su mane kiselog kupusa, obratite pažnju Za kiseljenje kupusa se koristi velika količina soli, a to nije zdravo, pogotovo što se posle jela pije velika količina vode. Kada se u organizam unosi velika količina soli osoba može da oboli od povećanja krvnog pritiska, so u organizmu postaje opterećenje za bubrege, taloži se u zglobovima […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *