POLICIJA SAD MOŽE DA VAS PRIVEDE I ČAMCEM: Evo kako će izgledati mere po novom pravilniku

Photo vecteezy
Građani za koje postoji nalog za dovođenje policija će ubuduće moći da privede i policijskim čamcem, propisano je novim izmenama Pravilnika o policijskim ovlašćenjima.
Do sada je u Pravilniku pisalo da se dovođenje vrši, po pravilu, službenim vozilom. Sada je dodato da se ono može izvršiti i službenim plovilom, prenosi Nova Ekonomija.

U tom slučaju policijac pre ukrcavanja treba da osobi koju privodi stavi prsluk za spasavanje i da je smesti na bezbedno mesto, npr. u kabinu uz stalni nadzor.
Pojašnjeno je i da policijac ne sme da “nanosi bol” prekomernim stezanjem prsluka za vezivanje, što je do sada važilo samo za lisice i zatege.
Izmenama Pravilnika dodati su i članovi koji se odnose na zaustavljanje plovila na kome nije jasno istaknuta zastava ili kada “postoje osnovi sumnje da je na plovilu ili pomoću njega izvršeno krivično delo ili prekršaj”.
U tom slučaju policija prvo poziva plovilo da uspori kretanje, a ukoliko se ono ne zaustavi, počinje gonjenje.
Nakon zaustavljanja plovila, policijski službenik se ukrcava i proverava identitet, svojstva i status posade i putnika na plovilu.
Takođe, policajac proverava da li su ukrcani u skladu sa propisima, kakvo je psiho-fizičko stanje zapovednika, upravljača plovila i članova posade i da li plovilo ima važeće isprave.
Nova Ekonomija

Related articles

KONGRESNI CENTRI SRBIJE RAME UZ RAME SA SVETSKIM: Novosadski sajam se predstavio na DUBAI EXPO

Predstavnici Kongresnog centra Master Novosadskog sajma tokom posete svetskoj izložbi EXPO DUBAI 2020, u okviru pete tematske nedelje “Putovanja i povezanost” predstavili su se kolegama iz  branše širom planete.  Akcenat je dat mogućoj saradnji Sajma poljoprivrede u Novom Sadu i Gulfood sajma u Dubaiu, najvećeg Svetskog sajma hrane, koji se održava od 13. do 17. […]

photo: Vecteezy

Međunarodni konkurs za Eko naselje u Petrovaradinu

Arhitekte iz Srbije i regiona pozivaju se da do 18. jula osmisle idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje naselja u specifičnom ambijentu novosadskog predgrađa. Data Investment, u saradnji sa kompanijama Xella Srbija, Energy Net, Home Concept, Aling-Conel i Oblo Living raspisuje međunarodni, otvoreni, anketni, jednostepeni i anonimni konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje ekološkog naselja u Petrovaradinu. Konkurs organizuje i sprovodi portal Gradnja.rs. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *