POLICIJA SAD MOŽE DA VAS PRIVEDE I ČAMCEM: Evo kako će izgledati mere po novom pravilniku

Photo vecteezy
Građani za koje postoji nalog za dovođenje policija će ubuduće moći da privede i policijskim čamcem, propisano je novim izmenama Pravilnika o policijskim ovlašćenjima.
Do sada je u Pravilniku pisalo da se dovođenje vrši, po pravilu, službenim vozilom. Sada je dodato da se ono može izvršiti i službenim plovilom, prenosi Nova Ekonomija.

U tom slučaju policijac pre ukrcavanja treba da osobi koju privodi stavi prsluk za spasavanje i da je smesti na bezbedno mesto, npr. u kabinu uz stalni nadzor.
Pojašnjeno je i da policijac ne sme da “nanosi bol” prekomernim stezanjem prsluka za vezivanje, što je do sada važilo samo za lisice i zatege.
Izmenama Pravilnika dodati su i članovi koji se odnose na zaustavljanje plovila na kome nije jasno istaknuta zastava ili kada “postoje osnovi sumnje da je na plovilu ili pomoću njega izvršeno krivično delo ili prekršaj”.
U tom slučaju policija prvo poziva plovilo da uspori kretanje, a ukoliko se ono ne zaustavi, počinje gonjenje.
Nakon zaustavljanja plovila, policijski službenik se ukrcava i proverava identitet, svojstva i status posade i putnika na plovilu.
Takođe, policajac proverava da li su ukrcani u skladu sa propisima, kakvo je psiho-fizičko stanje zapovednika, upravljača plovila i članova posade i da li plovilo ima važeće isprave.
Nova Ekonomija

Related articles

Photo vecteezy

ULJE RICINUSA OBEĆAVA RAST KOSE: Jeste li probali ovaj recept?

Rast kose je iznenađujuće česta briga, a postoje sve vrste proizvoda – od vitamina, do seruma, do ulja. Jedno od najčešće reklamiranih danas je ricinusovo ulje. Ovo jeftino i široko dostupno ulje je vrsta biljnog ulja koje se dobija od ricinusovog pasulja. Nema dokaza da će ricinusovo ulje naneto na kožu glave ili kosu direktno […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.