POLICIJA SAD MOŽE DA VAS PRIVEDE I ČAMCEM: Evo kako će izgledati mere po novom pravilniku

Photo vecteezy
Građani za koje postoji nalog za dovođenje policija će ubuduće moći da privede i policijskim čamcem, propisano je novim izmenama Pravilnika o policijskim ovlašćenjima.
Do sada je u Pravilniku pisalo da se dovođenje vrši, po pravilu, službenim vozilom. Sada je dodato da se ono može izvršiti i službenim plovilom, prenosi Nova Ekonomija.

U tom slučaju policijac pre ukrcavanja treba da osobi koju privodi stavi prsluk za spasavanje i da je smesti na bezbedno mesto, npr. u kabinu uz stalni nadzor.
Pojašnjeno je i da policijac ne sme da “nanosi bol” prekomernim stezanjem prsluka za vezivanje, što je do sada važilo samo za lisice i zatege.
Izmenama Pravilnika dodati su i članovi koji se odnose na zaustavljanje plovila na kome nije jasno istaknuta zastava ili kada “postoje osnovi sumnje da je na plovilu ili pomoću njega izvršeno krivično delo ili prekršaj”.
U tom slučaju policija prvo poziva plovilo da uspori kretanje, a ukoliko se ono ne zaustavi, počinje gonjenje.
Nakon zaustavljanja plovila, policijski službenik se ukrcava i proverava identitet, svojstva i status posade i putnika na plovilu.
Takođe, policajac proverava da li su ukrcani u skladu sa propisima, kakvo je psiho-fizičko stanje zapovednika, upravljača plovila i članova posade i da li plovilo ima važeće isprave.
Nova Ekonomija

Related articles

PRE NEGO ŠTO JE POSTALA SIMBOL ZAGAĐENJA I DEPONIJE BILA JE MESTO POKRETANJA TOČKA ISTORIJE: Znate li koje blago skriva Vinča?

Vinča je mnogima asocijacija samo na predgrađe Beograda, Institut, deponiju i zagađen vazduh. Ali Vinčaa je, pre svega i milenijumima pre toga – blago! Istinsko, arheološko blago koje nam pokazuje da su ovde, na našim prostorima, pre 7.000 godina živeli ljudi koji su civilizaciju pokrenuli u progres. Ali to blago tek treba da sredimo i […]

DVORAC DUHOVA DOSTOJANSTVEN I U PROPADANJU: Kroz velelepno Špicerovo zdanje samo još vetar luta

Dvorac duhova. Špicerov dvorac mesto je od kojeg su maltene svi digli ruke. Nekada raskošno zdanje danas  je prepušteno vremenu i propadanju. Velelepno zdanje u Beočinu na fotografijama s društvenih mreža deluje veličanstveno. Nalazi odmah pored puta u Fruškogorskoj ulici. Špicerov dvorac u Beočinu, Photo : mojsvetuboji.com Istorija dvorca Ovaj nekada predivni dvorac sagradio je […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *