POZIV NA PANEL DISKUSIJU – ENERGETSKA TRANSFORMACIJA I COP28

Photo Vecteezy

Centar za unapređenje životne sredine organizuje panel diskusiju Energetska transformacija i COP28, u skladu sa aktuelnim dešavanjima i  najznačajnijim klimatskim samitom COP28 u Dubaiju. Ove godine, konferencija nosi poseban značaj, jer se obeležava pet godina od postavljanja ciljeva u okviru Pariskog sporazuma – a rezultati su zabrinjavajući. Ukoliko se nastavi trenutnim tempom, rast prosečne globalne temperature mogao bi dostići alarmantnih 3 stepena, daleko iznad ciljane granice od 1,5 stepena.

Jedna od ključnih tema na konferenciji je ubrzani razvoj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Sa trenutnih 3.600 gigavata u 2.022, cilj je doseći 11.000 gigavata do 2030. godine.

U toku debate fokus će biti i na Srbiji koja nije veliki globalni zagađivač, ali kada se pogledaju emisije gasova sa efektom staklene bašte po glavi stanovnika, Srbija je 2,5 do 3 puta iznad proseka EU. S obzirom na to da je proizvodnja energije u Srbiji još uvek uglavnom zasnovana na fosilnim gorivima, postavlja se pitanje: kako će Srbija uskladiti svoje ciljeve sa Pariskim sporazumom?

Osim međunarodnih obaveza, Srbiju muče i interni problemi poput zagađenosti vazduha, nedostataka u praćenju emisija, sporo sprovođenje mera energetske efikasnosti, i potreba za povećanjem udela obnovljivih izvora u proizvodnji energije. Ovi izazovi biće detaljno analizirani u okviru panel diskusija, sa ciljem da se identifikuju nedostaci u postojećim javnim politikama u oblasti energetike, klimatskih promena i kvaliteta vazduha, kao i njihova međusobna povezanost.

Panel diskusija biće održana u ponedeljak 11.12.2023. od 18 do 19:30 časova.

Direktan prenos biće na facebook stranici  Green Fest – Belgrade.

Izvor: Energetski portal

Related articles

Više od 80.000 dece u Srbiji izloženo radnoj eksploataciji

Na Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada, zaštitnik građana Zoran Pašalić ukazao je na alarmantne podatke: više od 80.000 dece u Srbiji izloženo je nekoj vrsti radne eksploatacije koja ostavlja ozbiljne posledice po njihovo zdravlje i razvoj. Siromaštvo i Zloupotreba  Pašalić je istakao da je dečji rad veoma retko posledica nebrige roditelja. Najčešće, uzroci su […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *