PRAVI DRŠKE ZA NOŽEVE OD ZUBA MAMUTA Unikatni noževi Saše iz Novih Karlovaca obilaze svet

NOVI KARLOVCI: Saša Trkulja iz Novih Karlovaca jedan je od retkih kovača sablji, katana i mačeva koji su i danas veoma rekti i unikatni, ali i cenjeni predmeti hladnog oružja, iskovani od najkvalitetnijih vrsta čelika koji postoje na ovom svetu.

On ističe je pravljenje sečiva umetnost i da u ovom poslu morate biti jako vešti.

– To je sve preklapanje, morate biti vešti u tome kada napravite prvih 20 slojeva da bi dobili određene šare, a zatim se to sve zavari u jednu kovačku celinu, odakle izvlačimo nož. Može biti svakakvih kombinacija, od duboreza do mozaika i presijavanja ako ste vešti to da izvedete – ističe Trkulja.

Foto: dnevnik.rs/Rina

Na pitanje gde se te tehnike obrade materijala mogu naučiti on kaže da je sve moguće pomoću tutorijala na youtubu, ali su potrebne i ogromna volja i upornost. Ono što je takođe besprekorno usavršio jeste pravljenje noža od zuba mamuta, koji je jedan od najskupljih primeraka.

Related articles

PRVI MEĐUNARODNI DAN NULTOG OTPADA (ZERO WASTE) POZIVA NA AKCIJU ZA REŠAVANJE GLOBALNE KRIZE ZAGAĐENJA

Kao odgovor na pogoršanje uticaja otpada na ljudsko zdravlje, privredu i životnu sredinu, danas se po prvi put obeležava Međunarodni dan nultog otpada, koji ohrabruje sve da spreče i minimizuju otpad i promovišu društveni pomak ka cirkularnoj ekonomiji. „Kriza otpada ugrožava sposobnost Zemlje da održi život. Otpad košta globalnu ekonomiju milijarde dolara svake godine“, rekao je generalni sekretar […]

JUBILARNI DANI ENERGETIKE NA NOVOSADSKOM SAJMU. Srpski, britanski i regionalni eksperti zajedno o energetskim projektima i politici!

Jubilarni 10. međunarodni Dani energetike i investicija biće održani u naredna dva dana u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma. Manifestaciju koja ovog puta okuplja stručnjake iz Srbije, regiona i Velike Britanije će svečano otvoriti potpredsednica Vlade Srbije, ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, a predstavnici Vlade će tokom razgovora u panelima izneti više detalja o […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *