RUŠEVINA NA MESTU STARE FABRIKE NAMEŠTAJA Najavljena gradnja nije počela

ZRENjANIN: Još pre dve godine izgledalo je da bi mogla da nikne nova stambeno-poslovna zgrada na mestu gde se danas nalaze ruševine nekadašnje fabrike nameštaja „Bence i sin”, u ulici Obala pionira u Zrenjaninu. To se, međutim, ni do danas nije dogodilo.

Od nekadašnje lepotice, izgrađene sredinom 19. veka u stilu klasicizma, u kojoj se proizvodio nameštaj, a zatim rekom odvozio i do evropskih prestonica, ostale su samo zidine, bez krova i prozora. I tako stoje već decenijama.

O nastanku i ranoj istoriji ove građevine, u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin nemaju podatke. Zahvaljujući sačuvanoj staroj fotografiji može se rekonstruisati njen prvobitni izgled. U Zavodu kažu da je arhitektura zgrade vrlo zanimljiva, jer je koncipirana tako da više liči na dvorac sa odlikama reprezentativne građevine klasicizma, nego na industrijski objekat.

Vlasnici zgrade su od 1908. godine bili Anton i Mikša Bence, koji su u njoj pokrenuli fabriku nameštaja. Lokacija je odabrana zato što je tim delom grada proticala reka Begej, pa su građa, a i gotov nameštaj, transportovani brodovima. Kompleks objekata koji jednim delom izlazi na Gimnazijsku, a drugim na Obalu pionira, u međuvremenu je dobio novog vlasnika.

Foto: dnevnik.rs/Ž. Balaban

Pre dve godine najavljena je izgradnja stambeno-poslovnog objekta na mestu nekadašnje fabrike nameštaja. Investitor, koji nije hteo imenom u javnost, obećao je početak radova u proleće 2022. godine. Najavljeno je i da će fasada malog dvorca, izgrađenog sredinom 19. veka, biti obnovljena zajedno sa nišom u kojoj se nalazi porodični grb. Radovi, međutim, nikada nisu počeli. Gde je zapelo niko nije saopštio, a objekat se samo dalje urušava i devastira.

Related articles

Čudesna isceljenja koja su se dogodila pred moštima Svetog Vasilija

Sva čuda koja se događaju u Ostrogu monasi brižljivo beleže kao svedočanstvo o mnogim dobrima Svetog Vasilija. Preko stotinu njih je zabeleženo samo u poslednje vreme, a neki su čak i objavljeni. Evo nekih od tih čuda: Jedan zanatlija iz okoline Nikšića beše se teško razboleo. Lekari na pregledu ustanoviše da je paraliza u punom […]

POČELA REKONSTRUKCIJA PRUGE LUKIĆEVO – ZRENjANIN FABRIKA Evo koliko se DECENIJA čekalo na te radove

„Infrastruktura železnice Srbije” je objavila da je krajem februara započela rekonstrukciju pruge Lukićevo – Zrenjanin Fabrika, u dužini nešto manje od osam kilometara, koja se nalazi na deonici između Orlovata i Zrenjanina. Rekonstrukcijom će biti obuhvaćena deonica od Rasputnice 1, koja se nalazi iz pravca Orlovata, oko kilometar i po pre Lukićeva, preko Lukićeva, do […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *