SUTRA JE OGNJENA MARIJA: Ako zagrmi loš znak, a evo šta devojke treba da poklone onom ko im se sviđa

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju spomen na Svetu velikomučenicu Marinu koja je u našem narodu mnogo poznatija kao Ognjena Marija.

Sveta velikomučenica Marina nije upisana u crkvenom kalendaru kao crveno slovo, ali je mnoge porodice obeležavaju kao krsna slava.

Praznik se svrstava među veoma poštovane u narodu, posebno među ženama, tako da se na sutrašnji dan ništa ne radi, niti u polju, a niti se nešto drugo uzima u ruku da se radi.

U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije. Prema narodnom verovanju Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija, koji kažnjava gromom, spada u ognjevite svece.

U narodnom predanju čuvaju se primeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na Ognjenu Mariju kad su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju takođe treba izbegavati kupanje u velikim vodama.

Narodno verovanje kaže i da je grmljavina na ovaj dan loš znak. To može da znači da je pred nama teška i sušna godina, a stariji tvrde da su ovakve situacije ukazivala na bolest i siromaštvo.

U nekim delovima Srbije uvreženo je mišljenje da devojke na ovaj dan treba da poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa i da će taj zauvek u njih gledati kao u svoj odraz u ogledalu.

Otac je nije smatrao ćerkom

Ognjena Marija, sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antiohije. Krstila se u 12 godini. Prema predanju, nakon što je primila hrišćanstvo, sveta mučenica Marina zavetovala se da se nikada neće udati, ali i da će svojom dušom postradati za Isusa Hrista i kristiti se u krvi mučeništva. Zbog takve odluke njen otac ju je omrznuo i nije je smatrao svojom kćerkom.

Nastradala je u vreme cara Dioklecijana.

Hrišćansko predanje kaže da je jedan od carskih namesnika želeo da je oženi svetu Marinu nakon saznanja da je hrišćanka, a kad je odbila zahtevao je da se pokloni i idealima carstva. Nakon odbijanja pretrpela je užasna mučenja i krvava završila u tamnici.

Nastradala mučeničkom smrću

U tamnici se Marina molila Bogu, pa joj se, prema predanjima, posle jedne molitve javio najpre đavo u vidu strašne zmije, koja joj se obmotala oko glave, ali kad se prekrstila, zmija je raspukla i iščezla.

Tada joj se ukazao krst sa golubicom na vrhu. Golubica joj se obratila i molitvom iscelila sve rane. Nakon tri dana Sveta Marina je pogubljena mačem, a ostala je upamćena kao mučenica koja je dala život u borbi za hrišćansku veru i blagoslov dobijen krštenjem.

Svetiteljka se i u istočnom i u zapadnom slikarstvu predstavlja sa krstom i palmom, simbolom mučeništva u rukama, sa zmajem pod nogama i često sa kućama u plamenu u njenoj pozadini.

Ruka svetice čuva se u svetogorskom manastiru Vatoped. Ostatak moštiju nalazi se u manastiru iznad Ohridskog jezera.

Related articles

Čudesna isceljenja koja su se dogodila pred moštima Svetog Vasilija

Sva čuda koja se događaju u Ostrogu monasi brižljivo beleže kao svedočanstvo o mnogim dobrima Svetog Vasilija. Preko stotinu njih je zabeleženo samo u poslednje vreme, a neki su čak i objavljeni. Evo nekih od tih čuda: Jedan zanatlija iz okoline Nikšića beše se teško razboleo. Lekari na pregledu ustanoviše da je paraliza u punom […]

OTPAD KAO RESURS BUDUĆNOSTI: Znate li kako se može pretvoriti u novac?

Kako pretvoriti otpad u novac i proizvod, u korist zaštite životne sredine, pitanje je na kome je zasnovana cirkularna (kružna) ekonomija. Štetnost linearnog modela ekonomije, koji se svodi na odbacivanje resursa, očigledna je i prelazak na cirkularno poslovanje ponudio bi rešenje za efikasnije korišćenje resursa, ali, između ostalog, i tretiranje otpada. Cirkularna eko­no­mi­ja je na­čin […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *