SUTRA JE OGNJENA MARIJA: Ako zagrmi loš znak, a evo šta devojke treba da poklone onom ko im se sviđa

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju spomen na Svetu velikomučenicu Marinu koja je u našem narodu mnogo poznatija kao Ognjena Marija.

Sveta velikomučenica Marina nije upisana u crkvenom kalendaru kao crveno slovo, ali je mnoge porodice obeležavaju kao krsna slava.

Praznik se svrstava među veoma poštovane u narodu, posebno među ženama, tako da se na sutrašnji dan ništa ne radi, niti u polju, a niti se nešto drugo uzima u ruku da se radi.

U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije. Prema narodnom verovanju Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija, koji kažnjava gromom, spada u ognjevite svece.

U narodnom predanju čuvaju se primeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na Ognjenu Mariju kad su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju takođe treba izbegavati kupanje u velikim vodama.

Narodno verovanje kaže i da je grmljavina na ovaj dan loš znak. To može da znači da je pred nama teška i sušna godina, a stariji tvrde da su ovakve situacije ukazivala na bolest i siromaštvo.

U nekim delovima Srbije uvreženo je mišljenje da devojke na ovaj dan treba da poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa i da će taj zauvek u njih gledati kao u svoj odraz u ogledalu.

Otac je nije smatrao ćerkom

Ognjena Marija, sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antiohije. Krstila se u 12 godini. Prema predanju, nakon što je primila hrišćanstvo, sveta mučenica Marina zavetovala se da se nikada neće udati, ali i da će svojom dušom postradati za Isusa Hrista i kristiti se u krvi mučeništva. Zbog takve odluke njen otac ju je omrznuo i nije je smatrao svojom kćerkom.

Nastradala je u vreme cara Dioklecijana.

Hrišćansko predanje kaže da je jedan od carskih namesnika želeo da je oženi svetu Marinu nakon saznanja da je hrišćanka, a kad je odbila zahtevao je da se pokloni i idealima carstva. Nakon odbijanja pretrpela je užasna mučenja i krvava završila u tamnici.

Nastradala mučeničkom smrću

U tamnici se Marina molila Bogu, pa joj se, prema predanjima, posle jedne molitve javio najpre đavo u vidu strašne zmije, koja joj se obmotala oko glave, ali kad se prekrstila, zmija je raspukla i iščezla.

Tada joj se ukazao krst sa golubicom na vrhu. Golubica joj se obratila i molitvom iscelila sve rane. Nakon tri dana Sveta Marina je pogubljena mačem, a ostala je upamćena kao mučenica koja je dala život u borbi za hrišćansku veru i blagoslov dobijen krštenjem.

Svetiteljka se i u istočnom i u zapadnom slikarstvu predstavlja sa krstom i palmom, simbolom mučeništva u rukama, sa zmajem pod nogama i često sa kućama u plamenu u njenoj pozadini.

Ruka svetice čuva se u svetogorskom manastiru Vatoped. Ostatak moštiju nalazi se u manastiru iznad Ohridskog jezera.

Related articles

BIOSENS, SIMBOL ČETVRTE INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE: Evropski centar digitalne poljoprivrede u Novom Sadu zaposliće 300 stručnjaka!

Najmodernija naučna  istraživanja biće rađena u kampusu u Novom Sadu, na parceli  od oko 1.400 kvadratnih metara, gde niče zgrada od skoro 7.000 kvadrata. Tu će biti smešten Institut “BioSens”, koji je označen kao Evropski centar izvrsnosti u digitalnoj poljoprivedi. Crnojević: Danas smo rangirani u prvih pet institucija u Evropi – Značaj Biosens instituta je […]

Photo Vecteezy

Evropska komisija zbog suša savetuje ponovnu upotrebu vode u poljoprivredi

Evropska komisija objavila je smernice za bezbedno korišćenje tretiranih gradskih otpadnih voda za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, usled ekstremnih suša s kojima se ovog leta suočava veliki deo Evrope. ,,S obzirom da je nekoliko članica sve više pogođeno sušama, ponovna upotreba vode iz potrojenja za prečišćavanje gradskih otpadnih voda  može postati ključno sredstvo da se obezbedi dodatan siguran […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *