ZEMLjA OD SUVOG ZLATA Hektar skuplji od kuće, svaka njiva ima bunar i svoje brojilo

U opštini Žitorađa na inicijativu meštana sela Samarinovac, 2015. godine u saradnji sa lokalnom samoupravom pokrenut je projekat elektrifikacije polja. Elektrifikovano je 600 hektara. Danas, hektar vredi kao negde kuća – 30.000 evra. Zato meštani kažu da danas žive u Sanmarinovcu.

Markovići baštine tradiciju povrtarstva tri decenije. Svake godine proizvedu 15 vagona povrća, uglavnom paradajza i paprike. Jedino bostan ima dužu tradiciju.

Država subvencioniše 60 posto od 300.000 koliko košta jedan plastenik, a Zoran sa porodicom ima 14. Elektrifikacija je posao pretvorila u biznis.

“Manje je ulaganje, a veća proizvodnja. Svake godine bar za tridesetak posto povećamo proizvodnju u odnosu na ranije godine”, kaže povrtar Zoran Marković.

Foto: RTS Screenshot

U selu ima 200 povrtara, Dragan i Tanja Pešić su najhrabriji proizvođači bostana i spremni su na rizik. Ove godine bostan su sadili 13. marta, mesec dana ranije u odnosu na prethodnu godinu.

“Bilo je godina kada je sve izmrzlo do korena, ali ja sam takav čovek – volim da rizikujem. Ko rizikuje taj i dobije”, kaže Dragan Pešić.

Svaka njiva ima bunar i svoje brojilo

Godišnje sa šest hektara uberu od 250-300 tona lubenice. Troškove osiguranja država subvencioniše sa 50 posto. Svaka njiva ima bunar i svoje brojilo.

Elektrifikacija nam je mnogo smanjila troškove proizvodnje. Sad je samo uključiš. Onako, pre, agregati, gorivo“, rekao je Dragan.

Foto: RTS Screenshot

Napominje i da neće da kupuje stan u velikim gradovima, već samo zemlju, jer je ona “suvo zlato” – u njegovom kraju hektar zemlje košta 30.000 evra.

Komasacija preduslov elektrifikacije

Preduslov uspešne elektrifikacije je komasacija, ističu u lokalnoj samoupravi, koja je podstakla da svaki peti domaćin kupi subvencionisani traktor. Reč je ne samo o ekonomskoj, već i ekološkoj održivosti proizvodnje.

Ono što ima poljoprivredni proizvođač u Danskoj, Nemačkoj i u Holandiji ima i u Samarinovcu – digitalno zalivanje, digitalna prihrana dake sve ono što ima poljoprivredni proizvođač u Holandiji ima i u Samarinovcu“, ukazuje pomoćnik predsednika za poljoprivredu opštine Žitorađa Slađan Rakić.

 

 

 

Dnevnik, RTS

Related articles

DRUGI MESEC ZAREDOM Rastu svetske cene hrane

Svetske cene hrane su u aprilu porasle drugi mesec zaredom, saopštila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). U aprilu je zabeležen blagi međumesečni rast cena mesa, biljnih ulja i žitarica, koji je više nego nadoknadio pad cena mlečnih proizvoda i šećera. Indeks svetskih cena prehrambenih proizvoda za april je porastao sa martovskih 118,8 […]

POVOLjNO ZA OTPLATU STAMBENIH KREDITA Pad referentnih kamatnih stopa od leta, boljitak za građane krajem godine

BEOGRAD: Smanjenje referentne kamatne stope Evropske centralne banke (ECB) može se očekivati u junu ili julu i pošto je finansijskom sektoru potrebno nekoliko meseci da prihvati tu kamatu, građani bi efekte smanjenja mogli da da osete krajem godine kroz manje rate kredita, izjavio je za Tanjug finansijski konsultant Vladimir Vasić. To se prema njegovim rečima […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *