WWF UPOZORAVA: Milijardu tona hrane se nikad ne pojede

Jedini spas rastućoj poulaciji. Neki kažu da moramo uzgajati više hrane, ali važno je smanjiti i gubitke hrane na njenom putu od farme do viljuše, navodi Svetska fondacija za prirodu (WWF) u svom saopštenju.

Procenjeno je da se danas 40 odsto uzgojene hrane nikada ne pojede, što je milijardu tona više  nego ranije. Prema izveštaju „Driven to waste“ WWF-a, sada se godišnje troši blizu 2,5 milijardi tona hrane, što takođe stvara 10 odsto globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Photo: Vecteezy

Već znamo da mnogo otpada nastaje u našim kuhinjama i prehrambenim preduzećima poput restorana ili prodavnica, ali ovo je samo deo priče. Najveći deo otpada od hrane je ono što nikada ne napušta farmu – a to je 1,2 milijarde tona hrane, dodaje se u saopštenju.

S obzirom na broj ljudi širom sveta koji se suočavaju sa glađu  i na hitnost klimatske krize, WWF upozorava da više ne možemo priuštiti ovu vrstu otpada jer je bacanje hrane ujedno i bacanje zemllje, vode, energije i ljudskog rada potrebnog za njen uzgoj.

Korišćenje manje prirodnih resursa za proizvodnju hrane dobro je za klimu, ali je dobro i za divlje životinje, prirodu i ljude. To znači manji pritisak da se pretvore ili oštete šume, travnjaci i priobalna područja kako bi se uzgajalo više hrane. Ovo može pomoći da se oslobodi više zemljišta koje će se vratiti prirodi i sprečiti buduće pandemije izazvane ekspanzijom poljoprivrede, tvrde u WWF-u.

Related articles

DIGITALNE FARME: Znate li koliko virtuelne zadruge štede vremena i novca?

Era digitalne evolucije poljoprivrede– Prva digitalna plantaža u Srbiji otvorena je u selu Krivaja kod Bačke Topole.  Služiće za obuku poljoprivrednika koji žele da, koristeći moderne tehnologije, svoja imanja digitalizuju i na taj način okrenu novi list u dosadašnjem pogledu na poljoprivrednu proizvodnju. Poljoprivredni proizvođač Milan Šepa, koji je se na ovaj način bavljenja poljoprivredom […]

Crveni krst Srbije pripremio 5 tona pomoći najugroženijim domaćinstvima u Kuršumliji, Prokuplju, Priboju, Raškoj i Sjenici

Usled obimnih padavina koje su zahvatile zapadni, jugozapadni i južni deo Srbije, došlo je do izlivanja reka i bujičnih poplava u 15 sredina. Crveni krst Srbije uputila pomoć poplavljenim domaćinstvima. Organizacije Crvenog krsta Srbije u gradovima i opštinama u sredinama sa poplavljenim domaćinstvima su od 19. januara na terenu i sprovode procenu potreba i pomažu […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *